用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔寶湖舊墟 vs 優才
樓主: ZoeZita
go

大埔寶湖舊墟 vs 優才   [複製鏈接]

punlik 發表於 16-1-28 12:03
我唔知道如果學校英文程度唔高. 語境不多既條件下, 學生通過外補是否可以達到其他直資私立既程度.我自己覺 ...
有啲直資私立會用NET做班主任,即係處理班務,食午飯,功課堂的時候一定要用英文。例如做課室壁報,一定要用英文表達想點設計,點製作。呢啲生活上的實用溝通,外補唔係咁容易代替。

引用:Quote:punlik+發表於+16-1-28+12:03+我唔知

原帖由 iamderek 於 16-01-28 發表
有啲直資私立會用NET做班主任,即係處理班務,食午飯,功課堂的時候一定要用英文。例如做課室壁報,一定要 ...
直私間間未必一樣,我朋友囡是私校培正,net好像一星期不多,教英文亦不是native English teachers

回覆 iamderek 的帖子

無錯!我就係想表達呢樣!呢D英語環境,津貼小學真係做唔到!

hppa  not exactly, depends on which 津貼小學. I know some 津貼小學s' students in general very strong in l   發表於 16-1-28 14:23

lovebb2 發表於 16-1-28 14:01
直私間間未必一樣,我朋友囡是私校培正,net好像一星期不多,教英文亦不是native English teachers

...

同意,不能一概而論,eg,新油天簡介上中表演的同學英文聽落直頭native 咁tim,tsl 出名語境好但校長和英文科主任就頗hong 音(絕對不代表他們英文不好),培正雖然是中小中中,但佢英文老師攞教學獎。generally 直C資源分配自由度較高,但家長重視英文的話就要做足功課

唔,開始有祲商業馟激射出黎喇。。。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

lovebb2 發表於 16-1-28 14:01
其實未必一定要NET。我阿仔學校的本地英文老師,平常都只會跟學生說英文。雖然有啲好笑,兩個廣東話人用英文溝通,但習慣咗啲小朋友就自動識tune。今年阿仔雙班主任,一個NET,一個NMT,連我自己在家長日時都講到好混亂。

講到英文科,本人有一些體會。我同時跟學生A和B的英文科。A 在傳統津校英文科屬尖子,學生B 在活動教學龍校英文科 成績中上,兩校可能banding 差不多。A 學校好嚴謹,train 到學生mistake free,應付作文,只要答晒問題串起便成,幾乎每段的內容都是老師規定,用字全部老師提供,見A學校每篇貼堂作文都是千篇一律,連字數都差不多,同一特色是差不多無grammatical mistakes 和字體好公整。B 同學平日有閱讀英文書習慣,但學校可能沒有太多操練,在他的作文有不少minor mistakes, 例如漏s 等,但句式變化較多和所用的詞彙較豐富,B 校的作文貼堂作品,每篇內容分別都好大,大多有創意,詞彙較好和多,但不難找出careless mistakes.

我欣賞A學校老師的認真執著,也欣賞B校老師對英語教育高瞻遠矚。至於喜歡哪種模式,就要看家長理念了。

引用:+本帖最後由+enidchiu+於+16-1-28+15:35+編

原帖由 enidchiu 於 16-01-28 發表

講到英文科,本人有一些體會。我同時跟學生A和B的英文科。A ...
上到大學和工作時無人規定怎樣寫時點算?

引用:+本帖最後由+enidchiu+於+16-1-28+15:35+編

如果要追求英文語境,大埔的津小真係俾唔到你。
畢竟每個人價值觀唔同,排序優次自然會唔同。

清楚計到風險和實際運作,又唔嫌煩,就take 優才offer吧。始終比出國留學要付出的抵。無謂入到寶舊怨英文唔到位。

選優才,全家搬屋,加12年學費,重有亞妹嗰筆。

如果經濟唔係問題,咁咪go ahead。 但如果經濟一般,要諗下呢筆錢會唔會有更好出路,例如讀津校補英文,再大啲重可以諗下去唔去外國。

引用:選優才,全家搬屋,加12年學費,重有亞妹嗰

原帖由 muimui2 於 16-01-28 發表

如果經濟唔係問題,咁咪go ahead。 但如果經濟一般,要諗 ...
yes, 錢(搬屋,12年學費,留錢出國讀大學)是非常非常重要的因素

回覆:大埔寶湖舊墟 vs 優才

其實近優才,都有好多好嘅直資一條龍學校,真道、福小⋯妹妹機會多的是。只是其他你考慮嘅因素你覺得重要嗎?

原帖由 enidchiu 於 16-01-28 發表

講到英文科,本人有一些體會。我同時跟學生A和B的英文科。A ...
阿仔現在幼稚園已是B方式教,已教作短故事。個個五歲人仔就寫到不同故事,亦無乜默書和串字,個個用phonics 拼寫,有時拼的音是對但spelling 是錯。教法真係好唔同。其實工作上的文章,grammar 都交比native English editor. 觀點和創意比較重要。無論你grammar全對,鬼佬老闆都係話it feels foreign!因為用字和句式不對板。這是多讀多寫才可改善

punlik 發表於 16-1-28 16:59
請问A和B既英文聽說程度又如何呢?
沒有太多機會去比較這兩方面,只知B 有參加開speech festival, 有拿過幾次獎,相信對講英文信心不弱,在家也有看英文記錄片的習慣。

muimui2 發表於 16-1-28 18:16

如果經濟唔係問題,咁咪go ahead。 但如果經濟一般,要諗 ...

我以前都計過呢條數但發覺唔化算, 出去補英文平極都千幾2千蚊只係四堂, 優才學費也只是3千, 而且英文最重要係語境而不是CLASSROOM TRAINING, anyway, 找一間近的而英文語境較好的已OK, 不一定優才

NeoMom 發表於 16-1-29 09:38
我以前都計過呢條數但發覺唔化算, 出去補英文平極都千幾2千蚊只係四堂, 優才學費也只是3千, 而且英文最重 ...
我自己最近都計過,學費話3千,但計埋校車食飯,起碼5千一個月。計埋搬屋,好似樓主咁住開大埔搬去市區,我估平極都多5千一個月。一年落唻就12萬,12年就140萬,仲未計細妹讀直資嗰筆。加加埋埋,夠其中一個女去英國讀4年大學喇。
咁究竟12年嘅直資英文語境好啲,定津校+外補+4年外國大學英文好啲,我就真係唔識計喇。

應該揀寶舊

muimui2 發表於 16-1-29 10:28
我自己最近都計過,學費話3千,但計埋校車食飯,起碼5千一個月。計埋搬屋,好似樓主咁住開大埔搬去市區,我 ...
但校車食飯唔關直唔直資事, 所以我建議搵間近的語境好的學校

引用:Quote:NeoMom+發表於+16-1-29+09:38+我以前

原帖由 muimui2 於 16-01-29 發表
我自己最近都計過,學費話3千,但計埋校車食飯,起碼5千一個月。計埋搬屋,好似樓主咁住開大埔搬去市區,我 ...
入大學是最重要的

‹ 上一主題|下一主題