用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔寶湖舊墟 vs 優才
樓主: ZoeZita
go

大埔寶湖舊墟 vs 優才  

引用:zeo媽媽。借你個帖一問。見大家的討論好正

原帖由 cherrydoreme 於 16-01-27 發表
zeo媽媽。借你個帖一問。見大家的討論好正面。借位一問。
我仔冇弟妹跟尾。同樣可以搬。
20分入阮鄭。同時 ...

我都好多謝大家好正面地討論, 比左好多寶貴意見!!!

你1個仔, 易揀好多. 加油!!!

回覆:little_yolky 的帖子

多謝意見。

我有好傻咁諗。6月試下扣門寶舊/8舊。雖則機會唔會大。但如果好彩。就唔洗搬。

ZoeZita  我對你仔好有信心, 總覺得佢會叩到. 但到時讀唔讀呢?? 又煩過!!!  發表於 16-1-27 10:30

引用:Quote:Joycemom+發表於+16-1-26+22:47+樓主

原帖由 奥脫福 於 16-01-26 發表
上哂力就緊係插LS果種級數的學校喇。。。
上文有人提過有小朋友由優才小四插入神級津校,當時人我都認識,小朋友轉校後真是發覺課程較優才淺,始終津校要顧及整體學生需要,亦要跟隨教育局要求,課程設計上沒有直資及私校咁自由,如果小朋友有能力,考入直資私校,學術上可以更上一層樓。

hppa    發表於 16-1-27 12:33

引用:坦白講,+大把人等緊你放優才.如果只論學校,

原帖由 punlik 於 16-01-27 發表
坦白講, 大把人等緊你放優才.
如果只論學校, 我會選優才.
另外如果妹妹考到比大埔寶湖舊墟更好既直資私立學 ...
老實講, 今次報直私, 除左優才, 只報左幾間真正一線學校, 所以收左都唔會煩, 一定讀. 可惜全部唔收.

到妹妹時, 我都只會報九龍區一線學校, 都係收左必讀既. 當然唔會再報優才玩自己啦!

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+16-01-26+發表上哂

原帖由 Joycemom 於 16-01-27 發表
上文有人提過有小朋友由優才小四插入神級津校,當時人我都認識,小朋友轉校後真是發覺課程較優才淺,始終津 ...
直私既課堂程的確比正苦學校吸引!!!
特別係英文, 程度太大分別!!

Joycemom 發表於 16-1-27 10:05

上文有人提過有小朋友由優才小四插入神級津校,當時人我都認識,小朋友轉校後真是發覺課程較優才淺,始終津 ...

我份人比較現實,可以承傳落下一代的25分遠比「學術上可以更上一層樓」
重要(我假設入得LS係會信埋教)。而事實上,十年中小學生活後能擠身全
港中六頭15%就夠,無需上頂樓做狀元。。。目標為本嘛。

PS:唔知直資私校多狀元嗎?

hppa    發表於 16-1-27 12:33
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

ZoeZita 發表於 16-1-27 10:09

到妹妹時, 我都只會報九龍區一線學校, 都係收左必讀既. 當然唔會再報優才玩自己啦!

不過偏偏好多人中意被玩。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:Joycemom+發表於+16-1-27+10:05+上文

原帖由 奥脫福 於 16-01-27 發表
我份人比較現實,可以承傳落下一代的25分遠比「學術上可以更上一層樓」
重要(我假設入得LS係會信埋 ...
( 港中六頭15%就夠,無需上頂樓做狀元。。。目標為本嘛。) 呵呵,15%話易唔易,話難唔難。我當年自己讀書,top5%都唔難,不知自己小朋友會點?哈哈

ZoeZita 發表於 16-1-27 10:19
直私既課堂程的確比正苦學校吸引!!!
特別係英文, 程度太大分別!!
潮流興講Package,
除了英文, 整体Package而言, 直私 與津校分別頗大.
eg. GT 有普通話NET,  津校唔知邊間有

iamadc 發表於 16-1-27 06:28
請問優才有全級名次嗎?我以為只有最好五個有星星?那麼你朋友個仔轉校後開心嗎?比優才好嗎?

以樓主個ca ...
GT 無全級名次, 只有毎科全級頭5名奬.
但學期尾有個全級優異奬, 一級兩位, 可能等同全級第一、二

小小分享!

我個仔今年就嚟大學畢業, 佢小學時就讀大埔某小學(非舊墟), 當年佢成績好好, 名次經常響全級頭10名內。中學時我比個仔去考優中, 結果佢只能以後備身份考入。當年陳校長親自考佢, 校長話我個仔同佢地班同級學生比, 我個仔既英文同普通話水平明顯有一段距離。後來我個仔入左優中, 佢既英文要好辛苦先追得上由優小升上嚟果班同學。另外,見家長時,班主任話我個仔可能小學時習慣左傳統教學既教法, 所以佢考試時習慣左成背死記。但由優小升上嚟果班學生, 考試時就鐘意用思考既方式作答。

以上意見可作小參考!

引用:小小分享!我個仔今年就嚟大學畢業,+佢小學

原帖由 dabbycheung 於 16-01-27 發表
小小分享!

我個仔今年就嚟大學畢業, 佢小學時就讀大埔某小學(非舊墟), 當年佢成績好好, 名次經常響全級頭1 ...
你呢個係我最唔想見旵分享....woo...woo...woo.....

thanks!!!

hppa  more thinking now, right?  發表於 16-1-27 12:41

回覆 ZoeZita 的帖子

希望幫到你!

另外, 我個仔小學時雖然全級有百幾人, 但朋友唔多來來去去都係果2,3個。但佢去左優中之後, 反而朋友多左好多, 因優中當年全級只有幾十人, 而且優中下午係課外活動, 又小班教學, 所以同學之間既感情好好, 佢依家最好感情既朋友, 就係優中當年班同學。

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-01-27+發表坦白

原帖由 ZoeZita 於 16-01-27 發表
老實講, 今次報直私, 除左優才, 只報左幾間真正一線學校, 所以收左都唔會煩, 一定讀. 可惜全部唔收.

到妹 ...
好似三年內再報唔洗上堂。有錯請指教

回覆:dabbycheung 的帖子

Dabby Cheung, 真係好好嘅分享!我都幫我仔揀咗直私都係因為語文程度及思考方法真係好重要,雖然有細佬跟尾,傾向equip細佬考學校。

引用:小小分享!我個仔今年就嚟大學畢業,+佢小學

小小分享!

我個仔今年就嚟大學畢業, 佢小學時就讀大埔某小學(非舊墟), 當年佢成績好好, 名次經常響全級頭1 ...
唔只小小分享,簡直造福人群! 請問優中入大學的成績好嗎?有入到醫生之類的專業?

dabbycheung 發表於 16-1-27 12:27
小小分享!

很好的分享,我冇得揀,入傳統,但就用較C考性的方法和孩子溫習,雖然分數也不是見得人,但見到每年少少進步,都算安慰。反而一些朋友入直g,溫習用傳統方法,十分辛苦。

dabbycheung    發表於 16-1-27 14:49
hppa    發表於 16-1-27 14:37

引用:回覆+ZoeZita+的帖子 希望幫到你!另外,+我

回覆 ZoeZita 的帖子

希望幫到你!
你仔中一時, gt 都未有親生仔既 dse result. 點解你當年唔讀莫記而揀優中呢?

thanks!!!

回覆 HCB 的帖子

直資同私小因大部份英文堂由外籍老師教授, 所以大部份既學生都能夠操流利英語, 而政府小學既學生則呢方面較弱!