用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔寶湖舊墟 vs 優才
樓主: ZoeZita
go

大埔寶湖舊墟 vs 優才   [複製鏈接]

回覆:ZoeZita 的帖子

如果要老人家搬,我唔會考慮優才,更何況你手上有地區名津offer。

fguy 發表於 16-1-26 10:50
其實B2學生讀B2校, B3學生讀B3校有什麼不妥。選校不就是該選最合適的給小朋友嗎?
難道因為父母的不甘心硬要 ...
個個人有你咁睇得開, 就世界和平喇!

ZoeZita 發表於 16-1-25 18:21
唔谷但成效又好好, 以香港既正苦學校來講真係少之又少, 所以我都驚係講一套做一套.

...
sorry, 你誤會咗, 我意思係相比起大埔其他官津, 寶舊唔算係勁谷果隻而已, 唔係唔谷, 真係一個美麗既誤會

入咗唔會喊既大埔津校, 只可分為谷同勁谷而已。不過, 谷係各人不同定義, 以優才既成績, 我唔相信佢可以閑得去邊。

MrBeast  咁你都誤會左我,我都係話冇咁辛苦,唔代表唔會辛苦  發表於 16-1-26 18:15

以樓主的case來説, 應該選寳湖舊墟。理由是寳湖舊墟已是不錯的offer,有細妹跟尾,和近現在居所,不用搬。

一條龍當然有它的好處,但因爲有以上的原因,應該放棄優才。

谷同唔谷,每人的標準都不一樣,甚至同一間學校也有可能有人覺得好谷而同時又有人覺得一D都唔谷,視乎那位學生的能力。我自己就一向認爲給與適當的壓力是必須的,畢竟世上是沒有不勞而獲的事情。 但何謂“適當”,真係點講都講唔清。如果你小朋友讀得好辛苦,那間學校對你來説就是好谷。

寶舊係一間好學校,老師積極進修完會用返落教學度,係大埔係一間專業教學的學校。

如果住大埔,係大埔讀書,兩個小朋友日常流程都會輕鬆好多,父母有空間去諗再點額外培養,或俾小朋友空間休息。

優才太遠,小朋友返黎車程咁遠都謝左一半,做功課會無咁精神,返學晨早起身都辛苦,搬出去又就得邊個校舍呢?小4再搬過?

如果小朋友係大埔做到精英,又唔喜歡莫記和cpu, 咁就值得在升中前或後搬出去。

引用:+本帖最後由+zanezane+於+16-1-26+19:24+編

原帖由 zanezane 於 16-01-26 發表

寶舊係一間好學校,老師積極進修完會用返落教學度,係大埔 ...
我好同意!!

最慘係感覺上優才唔差過莫記&cpu, 好似拎住莫記/cpu offer, 要放返出來咁, 好肉痛!

回覆 ZoeZita 的帖子

咁你都要有把握你的小朋友係優才係top先可以,舟車勞頓變人乾就無謂,會影響學習效能。
仲有阿妹呢。。。只諗阿囝又唔得嫁wor.
到阿妹時,派左去三水,咁就後悔莫及。

引用:Quote:原帖由+zanezane+於+16-01-26+發表本

原帖由 ZoeZita 於 16-01-26 發表
我好同意!!

最慘係感覺上優才唔差過莫記&cpu, 好似拎住莫記/cpu offer, 要放返出來咁, 好肉痛!
咁不如讀寶舊,如果小朋友係超班嘅,到升中時考出面一線學校都得,呢個決定應該係最簡單,又不用搬,又保障到兩個小朋友讀同一間學校,又不用沒有朋友了,又不用得罪老人家。調轉如果去到優才後,是但一樣出問題,你們都會唔開心。

回覆:大埔寶湖舊墟 vs 優才

我自己都會考慮遠近問題,但眼見朋友們又真係日日帶住小朋友搭車出九龍返學,兩個都考全級第一,所以真係唔敢話因為遠、車程長而令到成績有問題,但係佢哋家都只係得一個小朋友,可以集中照顧。一位係優才全級第一,小四轉去神級津校又考第一,佢認為優才啲嘢仲深過間神校,當然我哋都認為佢本身係資優,真係有幾多個可以咁超班?我真係唔知,因為我無探究過優才,始終太遠。

快D放優才,好多人會感謝你!

引用:+本帖最後由+zanezane+於+16-1-26+19:24+編

原帖由 zanezane 於 16-01-26 發表

寶舊係一間好學校,老師積極進修完會用返落教學度,係大埔 ...
咁又唔駛升中前搬,自行時跨區去沙田,真係燕瘦環肥任你揀。當然要成績好先得。

回覆 little_yolky 的帖子

都可以,要考得好囉。而家得5,6歲,點諗到咁多年後的事呀?
小朋友係有料,係邊都發揮到,你覺得學校差d野,你想加多d俾佢,佢係學野嘅材料就點都配合做得好。

最勁嘅學生就莫過如回吐了間好學校,又再自如地在其他好學校發揮到。有料之人唔洗慌wor.

樓主有冇諗過待妹妹都升到寶湖舊墟後,才讓哥哥到直資學校考插班?當然哥哥升小一後就要好好裝備,成績好啲話,插班入直資學校唔係無可能!

Joycemom 發表於 16-1-26 22:47

樓主有冇諗過待妹妹都升到寶湖舊墟後,才讓哥哥到直資學校考插班?當然哥哥升小一後就要好好裝備,成績好啲 ...

上哂力就緊係插LS果種級數的學校喇。。。

hppa  very difficult wow  發表於 16-1-27 09:29
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:我自己都會考慮遠近問題,但眼見朋友們又真

原帖由 HCB 於 16-01-26 發表
我自己都會考慮遠近問題,但眼見朋友們又真係日日帶住小朋友搭車出九龍返學,兩個都考全級第一,所以真係唔 ...
請問優才有全級名次嗎?我以為只有最好五個有星星?那麼你朋友個仔轉校後開心嗎?比優才好嗎?

以樓主個case, 有沒有考慮本身小朋友學習模式,合適哪一間?如本身資優加twice exception, 優才可能比較合適。我未聽過寶舊,大埔中學只認識莫記,反而北區有鄧顯,比較博得過。

iamderek  以我所知,只有小六上學期,呈一加呈二的全級頭十會知道自己的名次,因為升中獎學金的信件會寫   發表於 16-1-27 10:45
iamderek  無全級名次。但每隔兩三年總有神人是全部科目都入頭五,甚至全部第一  發表於 16-1-27 10:41

阿大寶舊&阿妹寶舊  vs   阿大優才&阿妹unknown

如果阿妹報優才失敗,分開唔同學校讀,日常運作上會涉及人力和時間運用問題。

同一間學校的好處係時間表整齊,阿大開路後,阿妹條路好行d, 除左入學果刻一定無問題外,阿大的經驗過落阿妹度,跟阿妹時家長就唔洗重新適應咁多。

只著眼於阿哥嘔返優才出黎會好唔抵,但宏觀d睇返整個家庭的需要,選寶舊已係好多人羨慕的贏家了。

MrBeast  Agree  發表於 16-1-27 08:38

簡介聽到的,通常都係一些大路野,讀過先會知適合否,若為一個概念而可能令其他家人付出,真要諗清楚

zeo媽媽。借你個帖一問。見大家的討論好正面。借位一問。
我仔冇弟妹跟尾。同樣可以搬。
20分入阮鄭。同時有聖若瑟同禮賢offer。我都係諗唔掂。想大家分析下。阮鄭真係比較小討論可以睇。謝謝大家

cherrydoreme 發表於 16-1-27 09:23
zeo媽媽。借你個帖一問。見大家的討論好正面。借位一問。
我仔冇弟妹跟尾。同樣可以搬。
20分入阮鄭。同時 ...
如果可以搬的話, 我就唔會揀阮鄭了, 因為就禮賢而言, 已經有約60% B1的成績, 學校又出名有愛心, 至於阮鄭, 就只有4X%而已, 唔係話佢唔好, 但同兩間學校比較, 我就唔揀阮鄭了。至於揀禮賢定聖若瑟, 就你自己衡量一下教學模式同中學配備了。
‹ 上一主題|下一主題