用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔寶湖舊墟 vs 優才
go

大埔寶湖舊墟 vs 優才   [複製鏈接]

計分制20分入到寶舊, 又幸到有優才 offer. 一間地區一線, 一間龍校唔洗煩升中, 但就要搬屋 ...

因有妹妹跟尾, 多數揀寶舊, 但又好唔捨得龍校!!! 始終優中成績好好, 同大埔 band 1 中學差唔多. 可能更好.

星期五就要 reg 優才, 但仲未决定到......希望聽多點意見. 謝謝!!!

hppa  I would prefer 舊寶. Firstly, you have a younger daughter. Secondly, in my opinion the band 1 second   發表於 16-1-24 22:57
   7    0    0    1

引用:計分制20分入到寶舊,+又幸到有優才+offer.+

原帖由 ZoeZita 於 16-01-24 發表
計分制20分入到寶舊, 又幸到有優才 offer. 一間地區一線, 一間龍校唔洗煩升中, 但就要搬屋 ...

因有妹妹跟 ...
可以搬屋?

回覆:大埔寶湖舊墟 vs 優才

宝舊好谷。

不過有妹正常係揀宝舊。

回覆:大埔寶湖舊墟 vs 優才

Vote for 寶舊

引用:Quote:原帖由+ZoeZita+於+16-01-24+發表計

原帖由 lovebb2 於 16-01-24 發表
可以搬屋?
讀優才就會搬屋

回覆:ZoeZita 的帖子

優才对收弟妹没有優先,到時細妹入唔到好煩。

ZoeZita 發表於 16-1-24 21:00
讀優才就會搬屋
其實真係無需要諗了, 如果為咗優才搬, 搬去邊? 九龍城定將軍澳?

如果係搬去九龍城, 咁點解唔係大女抽獎前搬過去41抽聖家/MCS, 入到其中一間都唔需要諗優才了

如果係搬去將軍澳將軍澳, 就更奇怪了, 將軍澳小學水平最多只和大埔相約, 中學網差一大截. 咁細妹同時抽邊間? 寶舊? 咁點返學呢? 抽TKO既小學? 只能講句: Good Luck.

如果選優才, 你要諗清楚係唔同情況下點安排日後兩姊妹返學校既安排.

所以我係妳根本唔會去諗.

winnietingting  Good sharing!  發表於 16-1-25 10:17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

寶舊for sure

hkpapa852 發表於 16-1-25 09:31
其實真係無需要諗了, 如果為咗優才搬, 搬去邊? 九龍城定將軍澳?

如果係搬去九龍城, 咁點解唔係大女抽獎前 ...
hkpapa852, sorry, I want to ask if 無妹妹跟尾, 寶舊vs優才????      優才要搬, which one is better???  謝謝!!!

winnietingting 發表於 16-1-25 10:32
hkpapa852, sorry, I want to ask if 無妹妹跟尾, 寶舊vs優才????      優才要搬, which one is better???  ...
寶舊妳又啱? 妳又係舊生?

我一向唔認為小學要俾讀錢讀。入咗一條龍雖可唔駛煩升中,但郤未必能令大家知道小朋友真正實力和問題。升中係一個考驗,但亦係一個可以用嚟評估小朋友日後升學該如何安排既機會。
如果只係為了避開升中煩惱而選讀一條龍學校, 可能隨時會係綁死自己子女係一間唔適合既學校12年既安排.

ggfather222  贊成您的高見  發表於 16-1-25 17:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:winnietingting+發表於+16-1-25+10:3

原帖由 hkpapa852 於 16-01-25 發表

我一向唔認為小學要俾讀錢讀。入咗一條龍雖可唔駛煩升中,但郤未必能令 ...

I also agree with you。

引用:Quote:winnietingting+發表於+16-1-25+10:3

我一向唔認為小學要俾讀錢讀。入咗一條龍雖可唔駛煩升中,但郤未必能令 ...
好多謝你既意見!!! 我同老公都90%揀寶舊....但總有 d 唔死心囉.

btw, 是否優才並非一線龍校先唔值得困12年?? 大多數名校/神校都係龍校 wor.

ZoeZita 發表於 16-1-25 11:35
好多謝你既意見!!! 我同老公都90%揀寶舊....但總有 d 唔死心囉.

btw, 是否優才並非一線龍校先唔值得困12年 ...
問題係: 你個女係咪適合係優才讀12年, 而唔係值唔值得去優才讀12年

好似St Mary/天神, 都係一條龍, 但係咪個個適合? 唔好似為入到去自然應付到.

入得其它所謂一條龍神校, 你認為個班家長真係會俾小朋友hea住讀書嗎?

我只可以話, 優才中學部算得上係一間約有B1中級中平既學校, 但中學比佢出色又免費既選擇而, 仍然有不少.

ZoeZita  表面睇, 優才 & 寶舊都適合我地家, 教學法宦似我地自少做開既. 但無讀過就唔清楚真實情況.   發表於 16-1-25 15:10

ZoeZita 發表於 16-1-24 12:47

因有妹妹跟 ...
你咁好彩, 20分抽到寶舊, 神已經同你安排咗, 你仲煩D乜, 而且仲有阿妹跟尾。放心, 寶舊唔係大埔最谷果間, 而且, 年年有5X-60%升B1, 真係好過好多41網既學校。

寶舊真唔錯呀。舊墟谷得勁好多。揀間對全家人都係最好的選擇啦。

ZoeZita  田小去完簡介會已經驚左, 唔係我杯茶.  發表於 16-1-25 15:07
little_yolky  田小谷得仲勁。  發表於 16-1-25 13:04

回覆 ZoeZita 的帖子

ZoeZita 表面睇, 優才 & 寶舊都適合我地家, 教學法宦似我地自少做開既. 但無讀過就唔清楚真實情況.

優才既教法似我地自少做開既?

優才賣點同用家講既, 好似就係同傳統教育有唔同既嘢喎?!

hkpapa852 發表於 16-1-25 15:13
回覆 ZoeZita 的帖子

ZoeZita 表面睇, 優才 & 寶舊都適合我地家, 教學法宦似我地自少做開既. 但無讀過就唔 ...
我"自小"既意思係我女既自小, 我家教女既方法. 唔係我自己既自小....

hkpapa852  但優才同寶舊方式應該好唔同吓喎!  發表於 16-1-25 15:27

你個觀點都幾奇怪,迫自己面對考中試煉,而選擇升中條路.
即係話如果只考到B2就B2,考到B3就B3。
乜有父母甘心子女讀B2,B3咩?
定係怕太叻,驚困係B1b?
呈分試算是試煉提升,還是消耗節磿?

寶舊校長都 sell 自己唔谷, 超重閱讀, 30%繪本教學. 專登減少功課比時間孩子睇書.

實情 & 成效係點, 我就唔知喇.

AgapePa 發表於 16-1-25 15:29
你個觀點都幾奇怪,迫自己面對考中試煉,而選擇升中條路.
即係話如果只考到B2就B2,考到B3就B3。
乜有父母甘 ...
其實同香港現況一樣。一批人認命,接受建制安排,只係儘量喺建制下攞最大的利益。如果建制話你係B1精英,你咪入到中上層讀書生活;如果建制話你係B3,你咪疊埋心水成世係咁。另一批人就認為人生路唔只得一條,小五小六的學術成績唔代表任何嘢,呈分試升中派位亦唔應該決定小朋友的前程和潛能。
‹ 上一主題|下一主題