用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 EDB已公佈2016-2017年度統一派位資料 (14同91網都要借位 ...
樓主: hkpapa852
go

EDB已公佈2016-2017年度統一派位資料 (14同91網都要借位) [複製鏈接]

回覆:EDB已公佈2016-2017年度統一派位資料 (14同91網都要借位)

現有的學位是總學位減11月自行放榜的人數嗎?為何會少了?

引用:現有的學位是總學位減11月自行放榜的人數嗎

原帖由 anniemyy 於 16-01-20 發表
現有的學位是總學位減11月自行放榜的人數嗎?為何會少了?
仲會扣起每級既留班或叩門位,所以睇落好似少左,另外如自行甲部(必收生)超收,都會影響大抽獎既學位

引用:Quote:原帖由+anniemyy+於+16-01-20+發表現

原帖由 Gloria0510 於 16-01-20 發表
仲會扣起每級既留班或叩門位,所以睇落好似少左,另外如自行甲部(必收生)超收,都會影響大抽獎既學位

...
我見我揀自行間學校11月收左52人,總學額係100個,咁應該有48個位大抽奬,但而家睇得45個!原來留班同叩門位要在大抽奬攞位?

hppa  deducted for 留班  發表於 16-1-21 17:11

引用:Quote:原帖由+Gloria0510+於+16-01-20+發表

原帖由 anniemyy 於 16-01-21 發表
我見我揀自行間學校11月收左52人,總學額係100個,咁應該有48個位大抽奬,但而家睇得45個!原來留班同叩門 ...
100個位,自行應只有50個位, 如自行收左52,即學校係自行已經超收, 要係大抽獎既位到攞多2個。餘額大抽獎位係48,如公佈大抽獎位係45個, 即留班位得3個, 如冇人留班既話先會變叩門位。
學校唔會係自己階段到攞留班位架!

hppa  唔會  發表於 16-1-21 17:12

借位即位本區校網學位不夠, 要借第2、3區D 學位來派 ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

SumYausumsum 發表於 16-1-21 16:01
借位即位本區校網學位不夠, 要借第2、3區D 學位來派 ?
對!紀錄上住該區又未獲分配學額之學童人數,比該區供應多
就將附近有餘額嘅學校,收部份學額分配出嚟

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

唔怪得大家都話34網大不如前 ... 可以由土瓜灣派去黃大仙, 終於明白了

回覆:EDB已公佈2016-2017年度統一派位資料 (14同91網都要借位)

46係因為多左2間9年短期校,
所以先借到咁多,
好學校的學額都唔夠,
仲要借俾人地, 哼!!!

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+16-1-20+14:51+編輯

原帖由 奥脫福 於 16-01-20 發表

其實今年35網的統一派位學額與去年一樣,加入佐官其實係因 ...
how to find this information. can u share.

Chrisksyeung 發表於 16-1-22 08:00

how to find this information. can u share.

將去年的統一派位表同今年的比對就可以。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

今年41網計埋黃大仙既借位既學額只有661個, 當中只有200個係屬位無咁受歡迎既學校. 咁應只有~30%會抽中呢堆, 抽中好嘢既機會高過之前好多喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

11網總學額605個, 較不受歡迎個4間小學學額佔135, 比例只有~22%
12網總學額828個, 較不受歡迎個6間小學學額佔291, 比例係~35%, 仲高過41網

11網前年有717人參加統一派位, 上年統一都有665個位, 今年只需605個位就夠, 說好的港島西鐵延線效應去咗邊? 唔通倒番轉方便D人走去第二區?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:SumYausumsum+發表於+16-1-21+16:01+

原帖由 小曳人 於 16-01-21 發表
對!紀錄上住該區又未獲分配學額之學童人數,比該區供應多
就將附近有餘額嘅學校,收部份學額分配出嚟
咁89網可以借咁多位出街,係唔係填第二choice 時可以進取少少?而家手上冇offer

醒目開學勳章 貢獻勳章

Happylily2 發表於 16-1-22 13:24
咁89網可以借咁多位出街,係唔係填第二choice 時可以進取少少?而家手上冇offer

...
唔係,只係位多過人,但熱門學校嘅位,都係有限
恐龍家

回覆:hkpapa852 的帖子

正想確認呢點,14/15年度有約800人係41網抽,今年得七百唔到都少好多吓。

‹ 上一主題|下一主題