用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2017年度小一插班/叩門申請資料
樓主: hkpapa852
go

2016-2017年度小一插班/叩門申請資料   [複製鏈接]

回覆:air983 的帖子

無交註冊證去註冊學校咪可以keep住張註冊證囉

air983 發表於 16-5-26 08:43
無註冊怎麼keep住註冊證呢?
原文係咁:

karen55407 發表於 16-2-1 17:31
舊年朋友情況一樣,有私校back up,派得差所以無註冊,keep住註冊証,叩門成功到7月3日註冊

如果睇唔明, 我擔心你幫唔到D仔女應付閱讀理解

karen55407    發表於 16-5-28 16:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:無註冊怎麼keep住註冊證呢? +

原帖由 air983 於 16-05-26 發表
無註冊怎麼keep住註冊證呢?
應該係領取派位結果時有註冊證比你,如你去註冊派到學校,個註冊證係比該校keep住,如你唔去註冊,咁個註冊證一直係你手,不過有d私校係會要你派位後交註冊證比佢的,交佐個話,註冊證就係私校,間間唔同

karen55407    發表於 16-5-28 16:29

聖羅撒學校: web site 無叩門資料, 但已可交文件, 面試日期 6月11日

nokia9437  Yes, 剛派了考試後嘅活動通告, 寫咗11/6係新生面試.
以往學校也沒有喺網頁更新叩門資料?   發表於 16-5-26 13:56

回覆 hkpapa852 的帖子

流程不清楚難道不可以問嗎?

回覆 darling333 的帖子

謝謝你的回復 是這樣的 我們現在的情況就是私校要求4-8號把註冊證交上去,不知道如果我要去叩門的話這個註冊證是不是必須交到私校,還是可以keep住不交

引用:回覆+darling333+的帖子 謝謝你的回復+是

謝謝你的回復 是這樣的 我們現在的情況就是私校要求4-8號把註冊證交上去,不知道 ...
呢個唔係太清楚

謝謝你的回復 是這樣的 我們現在的情況就是私校要求4-8號把註冊證交上去,不知道 ...
私校講4-8號交註冊証,你夠膽不交嗎?第日叩門成功的話不能取回註冊証嗎?應該直接問私校,間間私校做法不一

回覆 boyi 的帖子

好的,謝謝

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+16-01-24+發表杜汶

原帖由 SoLM 於 16-01-24 發表
有,他在演藝圈界別出色而且是名人。
唔多覺!見到杜生個名即刻唔駛見!

Any info about schools from 95網(西貢)?

以我暫時睇咗1X間小學網上發布的叩門資料,一般只收註冊證副本,那其實只要6.4當天取證後,先拿去影印,再去派位學校註冊(比佢收咗應不成叩門障礙),不是可以解決問題嗎?
當然,當有一間叩門學校in完收咗你小朋友,(如唔好彩佢好早,如6月中已規定要註冊),那就或要快去派位學校取回然後交證去新校了!
不過,此點我亦有疑惑,是否即代表早in的學校(如非最心儀),如真的in完收咗,就代表要放棄後來的心儀學校面試呢?請高人指正!

hppa  you can still continue to go to 後來的心儀學校面試  發表於 16-5-27 12:08

註冊証,就係大抽獎既獎狀,無論派得好定唔好,都一定要係指定註冊日交去獲派嗰間學校,完成註冊手續,唔係學校會當你放棄嗰位,咁就連原本嗰位都無埋。

叩門,攞影印本去交就夠,怕且無學校要求家長交正本咁難為家長,咁史提拔。叩到門,同獲派學校交代講聲,搞好手續攞返張獎狀交去新校。學生就如流水柴,一街都係,學校唔會扣起張証唔還,未搵到另計。
另外,教局有規定學校7月初先可以正式公佈候補位取錄名單,唔會in完即刻就有正式結果,學校頂多靜靜雞通水話你知你得左。音樂椅會玩到9月初,唔好灰心,加油!

ncls    發表於 16-5-27 22:12
hppa    發表於 16-5-27 12:15

回覆:lalamike 的帖子

我相信遇到咁情形,咪又向之前間學校取回註冊證到新校註冊囉,如果一round就定晒,就不會玩到開學都重有得執位。

lalamike    發表於 16-6-1 01:10

回覆:nkf 的帖子

想知學校會點樣靜雞雞預先話比取錄學生知呢?

hppa  via phone  發表於 16-5-27 12:16

Thanks for the sharing, it's very useful

多謝樓主既資料......

如果你派得好的話,緊係去派到嗰間官津校註冊啦!如果派得唔好,打算叩門,就先交註冊証比私校先,叩到門就去私校攞返註冊証。

我對叩門有問題, 發現很多學校都要收幼稚園成績表影印本, 小朋友讀緊普通屋村學校無考試, 怎會有成績表?

引用:我對叩門有問題,+發現很多學校都要收幼稚園

原帖由 awinyee 於 16-05-28 發表
我對叩門有問題, 發現很多學校都要收幼稚園成績表影印本, 小朋友讀緊普通屋村學校無考試, 怎會有成績表? ...
評估表也有吧

‹ 上一主題|下一主題