用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 淺談小學升中學生如何分Banding
樓主: hkpapa852
go

淺談小學升中學生如何分Banding  

little_yolky 發表於 16-3-9 15:49
呢樣又估吓, 果樣又得教署知, 咁唔怪得咁多人估錯band, 報錯校

所以家長自己都要做足功課, 留意學校升中派位情況.

假設學校有50%派B1, 然後再按校網自己再打番個折 (英中學位充足既地區, 打8折會好D), 估計實際可能得40%.

咁計會安全D

ANChan59  I also took 20% discount   發表於 16-3-12 00:45
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-9 16:01
所以家長自己都要做足功課, 留意學校升中派位情況.

假設學校有50%派B1, 然後再按校網自己再打番個折 (英 ...
一般學校每年升中的比例會差唔多, 何解我哋學校個比例會咁浮動呢? 問題原因响邊度?
1. 老師數口差, 估band估唔準?
2. 家長太進取, 搞到個個派得差?
3. 因為無操pre-s1, 所以加權數字好浮動, 年年banding百份比差好遠?

因為如果揀B1, 我會想揀返本區 (爸爸就想佢留返响九龍城網), 如果揀B2, 就一定係自己聯繫。今年見阿女學期初成績大跌, 但靠自己食力力爭上游, 居然游咗個前所未有既好成績出嚟, 雖然佢仲未太穩定, 但阿媽都未出招已經咁掂, 都要開始幫佢諗下, 因為出年要去參觀中學, 都要寫定個list先。

搵返啲資料,以備不時之需。

IloveJJ 發表於 16-6-26 00:04
請問如果視藝75,80和85,實際相差很大嗎?對名次影響又是否很大呢?
如果一級60人, 40人80分, 6人85分, 4人75人

85分個6位就變為該科分數比例最高既, 75分個4個就變成該科最低. 如計排名, 75分個4位係該科排第57名
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:HaYi+發表於+16-1-23+13:52+oh,+再參

原帖由 hkpapa852 於 16-02-29 發表
呢個問題之前有人問過我, 我都諗咗好耐, 但除咗每科盡力爭取高分, 真係諗唔到有D咩其它更好既策略

最近留 ...
所以,我解釋整個遊戲規則給阿仔明白,他是有普通常識的小學雞,他都覺得個機制好白痴,升中不單看自己成績,又六合彩⋯⋯

我當年給阿仔的目標十分清晰,簡單 - straight A.

他明白第一段無稽機制,所以好努力,希望命運掌握在自己手上!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-26+00:04+請問

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-02-29+發表

IloveJJ 發表於 16-6-26 15:54
請問你仔學校幾多分是A呢?Straight A是包括視藝和音樂嗎?我仔都明白升中機制,都唔想靠好彩入學校,但佢 ...
90+%.
I can teach him visual art.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-26+15:54+請問

IloveJJ 發表於 16-6-26 18:23
有時我覺得好無奈。人哋去操卷班、作文班,為咗補好啲術科成績呈分。我仔自己响屋企溫習,我自己教佢 ...
Sports and Music, he was very good, team captain in table tennis and also in school choir.
I can teach him in VA.....

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-26+18:23+有時

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-06-26+發表Sp

原帖由 IloveJJ 於 16-06-26 發表
咁你就好啦!我仔連體育都唔掂架!你知音樂視藝呢啲講天分架嘛!如果係你,你會俾佢去學視藝嗎?

...

他唔會去學視藝!學唔學,你自己衡量啦。

阿仔自細搵爺爺學畫畫,勞作我可以教佢。見得多,在學校做都似模似樣,有些幫助!

IloveJJ  Thanks!  發表於 16-6-26 23:29

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-06-26+發表所

原帖由 IloveJJ 於 16-06-26 發表
請問你仔學校幾多分是A呢?Straight A是包括視藝和音樂嗎?我仔都明白升中機制,都唔想靠好彩入學校,但佢 ...
我會用1個簡單計法,視藝係x3, 平均低左10分,所有科目加埋係9x3+6+3+2=38

即係會少左 3x10/38 = 0.7X分

咁你自己估下平均分少左 0.7X分,會跌左幾多個名次~~~

IloveJJ  咁好似唔係好多啫!  發表於 16-6-26 23:28

我女学校視艺音樂都唔会俾分太嚴,佢無正式学樂器,只揾家姐个笛老師教佢两三隻三級飲歌就考两年呈分試,A呀(85有A), 禁當然正式学樂器既同学会高分过佢啦~

引用:我女学校視艺音樂都唔会俾分太嚴,佢無正式

回覆樓主:

多謝分享

回覆樓主:

呈分試原來係咁計! 謝謝分享

ppmmbb 發表於 16-1-18 12:07
我朋友個仔9/2015中一,他也要回校考Pre-S1 Test,我朋友話是用來分班,此Pre-S1同不同上述Pre-S1?:questi ...

一試兩用。

IloveJJ 發表於 16-6-26 21:02
我已叫阿仔用之前學既二胡練首飲歌去考,唱歌又同佢練咗,都考得C不過,呈分時,音樂有筆試,我 ...
真係識好多人出去補呈分視藝, 因為點都佔3, 尤其是考得前, 分分不可失, 不過視藝好多時睇老師主觀, 好難捉, 音樂有學開5級的一般都可以B以上吧.