用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 經社工轉校
樓主: Fevermama
go

經社工轉校

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+16-2-2+11:21+編輯+

原帖由 黃巴士 於 16-02-02 發表

個人覺得, 如果孩子是BAND1學生, 又轉不到BAND2校風好的中學.  ...
絕對認同

引用:我仔升中是1尾2頭邊線人,攪珠去到B2尾中學

原帖由 Meilinglin 於 16-05-14 發表
我仔升中是1尾2頭邊線人,攪珠去到B2尾中學,入去考試级2,级3,想中二幫仔轉B1中學,可以嗎?要自己去找學 ...
要找學校,現在要向心儀中學查詢,因為未必有位,另要有心理準備考入學試,建議B1尾,B2頭的中學都問有無插班位。

Fevermama 發表於 16-1-14 16:46
功課壓力好大,日日功課多到7-8樣,週末double! 樣樣都要個幾鐘, 晚晚兩三點先瞓,又多dict & quiz, 根本無時 ...

边間学校咁多功課??
可告知??

Marcus06419 發表於 16-2-20 13:11
Fevermana, 好有同感, 我女小學時band1b, 入了band1b中學, 知道中學是很忙很谷, 而阿女也谷得的。上到中學, ...

好想知邊區?

Fevermama 發表於 16-1-14 11:28
囝囝讀緊F1(Band1)英中, 因學習出現問題, 學校社工已跟進, 請問如果經社工轉校, 情況是怎樣?- 社工有沒有學 ...

想知邊區!

囝囝讀緊F1(Band1)英中, 因學習出現問題, 學校社工已跟進, 請問如果經社工轉校, 情況是怎樣?- 社工有沒有學 ...

各位JM,可以PM 我那間九龍城網中學多功課,且嚴,等我注意下,唔想再為兒子選錯。

引用:囝囝讀緊F1(Band1)英中,+因學習出現問題,+

原帖由 Fevermama 於 16-01-14 發表
小學band 1成績?咁中一咩成績先?跟最近成績轉校就有可能,唔理小學咩band啦!

王家爸爸 發表於 16-1-15 15:52
有啲小朋友夠勤力,適合多功課,俗稱谷得;有啲小朋友夠醒目,適合少功課,俗稱玩得。
谷得既小朋友去玩得 ...

哈哈哈,好經典(emoji)

回覆樓主:

請問樓主,結果你小朋友有轉校嗎?

我都想知樓主有無轉校?

我仔1c一2A直資,讀精英班,功課、小測也不少……所以仔仔會<在學校找時間去做功課>,使回家也有時間補習和温書。