用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網中尼和般小那間好!
樓主: ve111
go

11網中尼和般小那間好!

hkpapa852 發表於 16-1-11 14:32
男女比例3:1?

其實有晒資料唔駛估, 更加無謂道聽塗說.
想請問16-17這屇小一六年後派位banding是否只受14-15年度之小一及小三果兩届的pre-S1成績影響?因為男女比例年年變化大,擔心影響pre-S1表現,請賜教!謝!

longlongpochuma 發表於 16-1-11 23:42
想請問16-17這屇小一六年後派位banding是否只受14-15年度之小一及小三果兩届的pre-S1成績影響?因為男女比例 ...
始乎你不太明白甚麼是Pre-S1.

Pre-S1係俾"雙數年份"(既2004, 2006, 2008, 2010, 2012....)畢業既小六學生係升中派位公佈後一星期左右去考既, 科目有中英數三科, 教育局會按照各小學畢業生兩屆既Pre-S1成績嚟制定該小學其後兩年既Banding比例.

即係話, 2015同2016年既小六畢業生既banding比例, 其實係俾該校係2012同2014年既畢業生既Pre-S1成績所影響.

小三同小六都會考既係TSA, 同Banding完全無關.

大家可能會話, 今日某核 B1 比例高, 唔代表6年後一樣, 這個當然, 如果有留意小學既升中派位, 會見到有D學校既升讀B1中學比例, 年年都較接近 (相差+/-5%), 但有D可能會大上大落(相差+/-10%或以上). 我諗呢D就係傳統名校同一般學校既分別.

其實我一向都反對呢個制度, 因為點解小朋友不能靠自己決定自己既banding? 而係要睇前人?

所以點解一D較不受家長歡迎既小學即使收到一大批好學生都難翻身? 因為起碼要等2次Pre-S1成績有改善, Band 1比例先會明顯提升. 即係要起碼連續4至5年都要有一大批好學生幫學校做開荒牛, 到4年後先有機會等到有較好既結果.... 但有幾多人願意等? 又有幾多人等得到?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝你, 讓大家了解更多!!!

回覆:hkpapa852 的帖子

就算比啲三四線學校好彩收到叻學生,大部分都中途轉校,所以根本係永無翻生機會

晴晴小B 發表於 16-1-12 10:03
就算比啲三四線學校好彩收到叻學生,大部分都中途轉校,所以根本係永無翻生機會

...

都係嫁, 有能力既, 有幾多會甘心留係間不受大多數家長歡迎既學校做開荒牛?

所以如果係新學校還好, 否則..... 現實恐怕只只一沉百踩, 或者試吓叫學校係另一區搵個新校舍, 搬過去轉網嚟個轉網大翻身

事實上, 上年有間原為A網既不受大多數家長歡迎學校之一, 轉去B網之後竟然變咗熱門, 放乙2入到都話好彩.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 謝謝你,+讓大家了

原帖由 longlongpochuma 於 16-01-12 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝你, 讓大家了解更多!!!
十分、極之同意

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-1-12+12:37+

原帖由 hkpapa852 於 16-01-12 發表
可否請教係邊間學校呢?

想問有無人知般小:
對特殊情緒嘅小朋友會否有調適/支援?
新校長上任後學校有無大影響?
老師有愛心和鼓勵學生?
師生關係融洽?

學術課程我見評語。唔該晒!

有家長或過來人可解答嗎?