用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教:st Paul Boy vs 高主教
樓主: little_kid
go

請教:st Paul Boy vs 高主教 [複製鏈接]

monodad 發表於 16-1-8 16:48
係咩?但係我見佢個派位統計係19個St Peter,12個St Paul boys,9個高小喎

http://www.stpaulchurchkg.edu ...
St Peter係男女校, SPB係男校, 基數唔一樣

回覆:請教:st Paul Boy vs 高主教

除非計埋男女比例啦

monodad 發表於 16-1-8 16:51
除非計埋男女比例啦
正確, 所以單睇人數好易作出錯誤評估

同埋要肯定男仔少於12個入st peter先至成立

引用:Quote:原帖由+cyhh+於+16-01-07+發表2間都

原帖由 little_kid 於 16-01-07 發表
其實我小朋友只係幼稚園,有SPC 同高幼k1offer . SPC 多人上st Paul boy ,高幼又大機會上高小。所以唔知揀 ...
你點揀?會唔會註冊SPC?我都仲諗緊

引用:Quote:原帖由+little_kid+於+16-01-07+發表

原帖由 qqmiki 於 16-01-11 發表
你點揀?會唔會註冊SPC?我都仲諗緊
你也要煩這兩間?我未揀到,兩間都喜歡~

引用:Quote:原帖由+qqmiki+於+16-01-11+發表你點

原帖由 little_kid 於 16-01-12 發表
你也要煩這兩間?我未揀到,兩間都喜歡~
高幼都有小朋友考到SPCPS。

引用:Quote:原帖由+cyhh+於+16-01-07+發表2間都

原帖由 little_kid 於 16-01-07 發表
其實我小朋友只係幼稚園,有SPC 同高幼k1offer . SPC 多人上st Paul boy ,高幼又大機會上高小。所以唔知揀 ...
我當年都係呢兩間揀一間。我揀左SPC.

Spc學費大概$6xx, 考直資成績全數响網頁有寫。佢唔係寫考到幾多個offer,而係每個學生既升小統計。我覺得呢個數字更能反映全級成績,而唔係集中响部分叻學生考到幾多offer. 其實呢個數字並非最後既動向,因為並未計算叩門後既改變,亦即是有部分同學仔最後有更合適既選擇。

而高主教學費大概$4000,半龍。我都曾經俾呢半龍吸引,但一計$4000x 10(我當佢收10個月學費,未求證不過應該有多無少)x3=$12萬去買個半龍,而spc考直私唔差兼且我心儀spcps多過高小,所以我放左高幼。

spb

引用:Quote:monodad+發表於+16-1-8+16:51+除非計

原帖由 Ryan_baba 於 16-01-08 發表
正確, 所以單睇人數好易作出錯誤評估
不過如果睇之前一年,其實得4個仔考入spcps.
而舊年最終亦少過12個仔入SPCPS。

引用:只計小學,SPB比高小好。 +

原帖由 siden 於 16-01-07 發表
只計小學,SPB比高小好。
只計中學,spc 比高主教好

回覆:little_kid 的帖子

我識人讀paul boys, 我孩子讀Ramondi, Ramondi應該比Paul boys淺D同無咁谷。升中方面兩間都係收8成左右。Ramondi鐘意收返Siblings, Paul boys唔一定收返。中學Paul boys 好D。

sp paul boy 中學係直資,只要符合到學校要求,100%上書院都可以, 過往幾年都有90%以上書院。St paul boy 書院有180個位,而小學開4班後都只收112個,所以一定有足夠學位俾小學學生升書院。
而高主教中學係津校, 受制於直屬中學收直屬小學數目的規定(統一派位階段收取連繫小學的小六學生時,
可選擇保留 其 剩餘中一學 額 的 85%) , 即係只計直屬的只可預留書院收大約65%(統一派位學位) x85% = 55%學位俾小學, 當然高主教小學學生仍可以透過自行同大抽獎以及叩門入書院。

高主教正所謂進可攻、退可守,正因為同中學部只係直屬,所以如果成績好,升中時可以喺自行階段及甲部搏更好的心儀中學,只要乙一填番高主教就ok. 而st Paul boy 就一係直升,一係先放棄中學學位,再外出試其他中學。

引用:高主教正所謂進可攻、退可守,正因為同中學

原帖由 hha 於 16-02-06 發表
高主教正所謂進可攻、退可守,正因為同中學部只係直屬,所以如果成績好,升中時可以喺自行階段及甲部搏更好 ...
That's a good strategy. You know the game wisely.

高主教正所謂進可攻、退可守,正因為同中學部只係直屬,所以如果成績好,升中時可以喺自行階段及甲部搏更好 ...
這是真的

如果肯定小朋友係成績係名列前茅的,當然高主教係進可攻,退可守,但如果係中游或者中下的,就可能要承受唔少升中壓力。

引用:Quote:原帖由+little_kid+於+16-01-07+發表

不太明白,不是SPB升中時也可以自行階段及甲部搏更好的心儀中學嗎?

其實樓主只係有聖保羅堂幼稚園的offer,而且聖保羅堂幼稚園又唔係st paul boys嘅直屬,所以比較spb同rc嘅中小學其實唔係好關事

‹ 上一主題|下一主題