用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 請教小孩現在讀緊嘅父母
樓主: mrlittleball
go

請教小孩現在讀緊嘅父母 [複製鏈接]

回覆 lovelovebabe 的帖子

係,揀左民小無得大抽獎,不過自行階段如果出面收左,學校會通知你個位會取消,不過11月前先留位的,所以自行係可以一試

如果係細女,真係要好小心同家長要好努力....
你可以試讀一年,但如果唔得k2好走了,否則到考小一你會好傍煌,如果你女追唔上,極少老師會幫你,佢地只識打電話叫你攪,同恐嚇你無得升小!
佢地因有小學,佢地唔會support d佢地唔收番既學生,民生是一間極自私既學校,只會想自己,連成績表都可以俾1234,公怖升小結果又會在9月尾,之前無咩提示,同埋如果你女係中下果班,你最好用你既方法討好k2班主任,否則你都唔洗升小,佢地唔會排名,怎以put邊個基本上係老師話事...

請問係咪大部分民生學生為了上top 50% 很多外補?

如果跟唔上係咪好早老師已開始point out你知?咁都幾大壓力..... 改善完都唔知能否回到中上.....

我認為如果家長自己有時間、能力、耐心去教是不用外補的,想考外面的直私就要額外裝備了。

在K2時老師是不會明確說上到民小否。但家長見到評估表自己應該略知一、二,作兩手準備。

至於壓力大的問題,好視乎家長心態。

但民幼五、六成上民小,出面直私六七千人爭百多個位,你說邊樣大機會呢?我覺得讀民幼已經比起𣎴是讀龍幼的壓力少。

回覆 tobebee 的帖子

好奇一問, 點解你會覺得要討好K2班主任? 入唔入到小學不是小學老師決定? 小學老師來幼稚園睇好多次

回覆 BABA124 的帖子

佢既評估全部都1-2, 少部份係3, 到K2係全部1,一兩個係2,所以幸運地升到小一

回覆 tenko 的帖子

小學老師決定,我們也從沒討好老師,正常上學咋

回覆 tobebee 的帖子

你小朋友在民幼讀嗎?

agnesfcc 發表於 16-9-27 16:59
回覆 lovelovebabe 的帖子

係,揀左民小無得大抽獎,不過自行階段如果出面收左,學校會通知你個位會取消, ...

咁如果被通知上不了民小,可否大抽獎?如不能⋯咁係咪只有等直私收?

回覆 melun 的帖子

會在報自行前通知,所以民小沒收的趕得切交自行
‹ 上一主題|下一主題