用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區新手求教
樓主: lvmh88
go

九龍城區新手求教 [複製鏈接]

請問伊中喜歡收什麼特異功能學生?謝謝

yamyau 發表於 15-12-16 10:36
上年老師曾經教過用第一次呈分和第二次呈分的全級名次除 2 = 參考名次
大約知道可以獲派什麼 banding 學校 ...
你好呀!

"...中英數 x 9, 常 x 6, 音 x 3, 視藝 x 2...",想請問這是福馬的計算公式嗎?
唔知我有無記錯呢?!大多數小學不是用"中英數 x 9, 常 x 6, 視 x 3, 音 x 2"作計算嗎?

thx.thx.

如福馬2次呈分大約排全級70-80名+學界游泳有獎有甚麼英中可供選擇?
感謝!

TiffanyLing  可以試0下丘佐榮 & 銀禧, 但抽獎唔好太進取。  發表於 15-12-17 09:59
TiffanyLing  可以試0下丘佐榮 & 銀禧, 但抽獎唔好太進取。  發表於 15-12-17 09:58
TiffanyLing  可以試0下丘佐榮 & 銀禧, 但抽獎唔好太進取。  發表於 15-12-17 09:58

我昨晚問清楚啦...
姪仔數學叻, 精英班頭10, 但因中英較弱, 整體全級只有50到.....
睇嚟QES沒有希望了...

如此說來, 丘佐榮應該比較保險的選擇? 定可以搏一搏以下兩間?
華英中學
迦密中學

TiffanyLing  除非有其他特異功能, 唔係華英, 迦密冇機會。建議選一間比較保險。  發表於 15-12-17 10:02
TiffanyLing  除非有特異功能, 唔係華英, 迦密冇機會。建議選一間比較保險。  發表於 15-12-17 10:01

回覆 subyat 的帖子

全級70-80名   Band 2A     培道, 九真, 何官 (中中)

全級90-100名  Band 2B, C   胡兆熾,陳瑞祺, 五旬節, 基道

回覆 YmOra 的帖子

唔通我記錯

YmOra    發表於 15-12-16 22:33

回覆 lvmh88 的帖子

派左教统局次第嗎?這張次第纸仔才有更清楚的指示😉

yamyau 發表於 15-12-15 13:29
褔馬副校長會於家長會上分享過往全級名次獲派中學資料給家長參考, 如下:

[學校名稱                ...
參考福馬2013-2014年校務報告: http://www.mtcgps.edu.hk/pdf_file/1415_annual_report.pdf

2014-2015年小六應有129畢業生.

以129為份母:

47/129=~36.4%
66/129=~51.2%
85/129=~65.9%

因在全級45-47有多人可入B1中學, 所以47名以內必定係B1, 即頭~36%內必是B1, B1比例可能有~40%

至於全級66和全級85個兩位, 全級66較有可能係呈一呈二成績較佳時自行已收, 全級85可能係B2但較好彩抽到黃笏南(因九龍城區少咗B1學生選)

所以Banding估計要小心, 估錯咗用錯策略會好大件事!

lvmh88  好好的参巧, thank you !!  發表於 15-12-17 16:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1010mum 發表於 15-12-16 09:01
YmOra 岩。
機制是乙一填聯繫便可。
伊中聯繫位一向都係23個, 微調根本無影響.

不過聯繫位係分佈係油尖旺同九龍城兩區, 所以九龍城實際只有1X個聯繫位.

聯繫位點分佈, 可參考:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3105420

1010mum    發表於 15-12-18 16:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YmOra 發表於 15-12-16 13:00
你好呀!

"...中英數 x 9, 常 x 6, 音 x 3, 視藝 x 2...",想請問這是福馬的計算公式嗎?
唔理小學自己點計, 教育局最後會將小學遞交既分數乘以999632比率再轉化為標準分再排過名次.

呈分次同全級排名未必一樣

YmOra   明白晒! thx.thx.  發表於 15-12-17 15:01

回覆 YmOra 的帖子

如果想呈分排名同全級排名既差異有多點認識, 可以睇下呢度:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3032886

YmOra  非常感激好有用的資料. thx.thx.  發表於 15-12-17 15:39

回覆:九龍城區新手求教

同姪仔傾過,男孩子去到呢個時候都係會有自己主張。佢自知伊中,迦密入到都辛苦(有機會入但尾班車嗰隻),家下想aim lower......都唔知講咩好

lvmh88 發表於 15-12-26 19:12
同姪仔傾過,男孩子去到呢個時候都係會有自己主張。佢自知伊中,迦密入到都辛苦(有機會入但尾班車嗰隻), ...
中英文較弱,你姪仔未必係过慮~考慮下旅港或銀禧未嘗唔係好選擇?

引用:我昨晚問清楚啦...姪仔數學叻,+精英班頭10,

原帖由 lvmh88 於 15-12-16 發表
我昨晚問清楚啦...
姪仔數學叻, 精英班頭10, 但因中英較弱, 整體全級只有50到.....
褔馬得兩班精英班,點解考班頭10,全級會去到50. 咁咪等於精英班同其他班冇咩分別?

回覆 1010mum 的帖子

伊中要全級頭五才有機會見

rambo717 發表於 15-12-31 12:40
回覆 1010mum 的帖子

伊中要全級頭五才有機會見
yes, 6年前已經係
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

lvmh88 發表於 15-12-16 14:32
我昨晚問清楚啦...
精英班頭10變到全級50??

只諗到以下兩個可能:
1. 根本唔係讀緊精英班
2. 全級排名以呈分排位計而唔係一般既平均分排名, 因小朋友中英文較差結果大幅影響呈分排名

點都好, 全級50, 今年福馬小六都有135人, 即係位於~37%, 參考我係 #28 既分析, 你個姪仔目前好大機會只係B1/B2邊緣人, B1中學建議只考慮丘榮同銀禧, 仲要諗定變咗B2學生後既打算.

不過實際Banding, 要睇番呈一同睇埋呈三, 如果呈一比現在好, 留係B1機會係大既, 但都要睇埋呈三才能定論.

點解我話全級50(Top 37%)已經係B1/B2邊緣, 而唔係另一會員咁樂觀認為級70(Top 52%)以內都係B1?

好簡單, 同區級數相近甚至比福馬更高既CSK, 過去兩年都只有~40%學生升讀B1中學, 我唔認為福馬會出色得過CSK.

引用:Quote:lvmh88+發表於+15-12-16+14:32+我昨

原帖由 hkpapa852 於 15-12-31 發表

只諗到以下兩個可能:
明白分析。多謝你用心指導。
其實心知佢就算B1,都一定係尾。而以佢性格,佢唔係一個aggressive 嘅人。佢小四升小五時,特登考得差啲,目係唔想入精英班怕辛苦,所以現在我對佢嘅提議都係丘佐榮、旅港、銀禧和黃芴南呢幾間。做姑姐嘅,幫得幾多得幾多,都係睇小朋友性格啦。

lvmh88 發表於 15-12-31 18:50
明白分析。多謝你用心指導。
其實心知佢就算B1,都一定係尾。而以佢性格,佢唔係一個aggressive 嘅人。佢小 ...
我真心認為你侄仔係醒目仔,唔會盲從附和,有自己主見。
上到邊間中學都應該大有發展空間。

hkpapa852 發表於 15-12-31 14:41

只諗到以下兩個可能:
咁大鑊!一向認為福馬是34網男女校第一,
原來.....

‹ 上一主題|下一主題