用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 四年級升中預備 (目標希望派位時屬於Band 1生) ...
樓主: yee8001
go

四年級升中預備 (目標希望派位時屬於Band 1生) [複製鏈接]

即係起碼填埋band 2 唔填band 3,  如果唔好彩派哂band 2 唔會派band 3位,就會派他區band 2位?
係, 尽量有得填, 都 不要填B3校, 唔填求其派真係有机去B3

shypama 發表於 16-5-29 10:18
回覆 TwinWong 的帖子

填得過份少當然也有機會被亂派,因為填B2就是為了保險線失手仍有著落,
個學生係数學精英生, 中英文都好好, 係太勇填得太少間, 唔聽老師議見放几間B2校做保險, 全部填B1而落空

benny2014 發表於 16-5-29 09:44
最重要是繼續保持這個成績,我見過有人一至四年級都是考全級頭三名,但到了五、六年級就跌落全級十幾名,有 ...
我都驚到時會係咁,所以要定set目標繼續努力D希望考得更好,起碼keep到好成績先。仲有担心視藝科會拉底名次。

benny2014  中英數緊要D,如果因為粗心大意答錯就唔抵,每失一分,乘大比重之後就變成失九分。   發表於 16-5-29 16:32

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-5-28+20:26+揀唔

原帖由 yee8001 於 16-05-28 發表
只填band 1 先,再填band 2 唔好填band 3?
我仔係B1生b2校都只填左幾間,b3校就更加唔會填啦。

不過選校時當然要考慮你所屬果區學位及同年升中人數再去決定。

yee8001 發表於 16-5-28 12:39
請問九龍華仁&黃笏南 邊間好D? 如果級十Band 1生自行邊間機會大D?有冇其他更好選擇? 希望今年九月後可以參 ...

請問九龍華仁&黃笏南 邊間好D? 其實各有各好,自己就比較覺得黃笏南好D.
如果級十Band 1生自行邊間機會大D? 黃笏南地區人仕爭多D,而九華多各區人仕爭,黃易入DD.
有冇其他更好選擇? 你屬於九龍城區嗎?九龍城區有:迦密,華英,旅港,培正,銀禧... ...

一定要去資訊日體現一下,準備問題清單,問校長/老師/高年級學生/底年級學生/中一新生服務生等等.

祝一切順利.

YmOra 發表於 16-5-29 14:25
請問九龍華仁&黃笏南 邊間好D? 其實各有各好,自己就比較覺得黃笏南好D.
如果級十Band 1生自行邊間機會大D? ...

謝謝你分折&建議期待緊呢幾間嘅開放資訊日,希望咁啱係星期六日,最好係星期日,因為我公司星期六長短週唔駛請假

shypama  多數都會在星期六,日  發表於 16-5-29 16:04

回覆:四年級升中預備 (目標希望派位時屬於Band 1生)

如果唔考慮估錯banding,正常情況下,B1生一定係派B1校或者第一間揀嘅B2校,之後填嘅B1B2B3,都全部冇意義,填唔填都冇關係,唯一要擔心嘅係你所揀嘅第一間B2校好受B1生歡迎,B1生都唔夠分,一個B2生都入唔到,而你呢個B1生,又因隨機號碼太大而入唔到!因而有需要填多一兩間B2,之後所填嘅就絕對絕對係冇意義嘅!不過填多咗都唔會有害!

引用:如果唔考慮估錯banding,正常情況下,B1生

原帖由 Band5 於 16-05-29 發表
如果唔考慮估錯banding,正常情況下,B1生一定係派B1校或者第一間揀嘅B2校,之後填嘅B1B2B3,都全部冇意義 ...
又有人會咁認為,B2中學連派位都1個B2生都收唔到,已經升格係B1中學

回覆 TwinWong 的帖子

果然是B1之中也人上有人,加上太勇而落空了

回覆 mcl203 的帖子

在現行這種制度底下是會有這種機會

真b1生應該冇可能轆左去b3,如果有填b2

王家爸爸  呢個問題係數學精英發生既機會特別大   發表於 16-5-29 17:00
shypama  TwinWong都講左[個學生係数學精英生, 中英文都好好, 係太勇填得太少間, 唔聽老師議見放几間B2校做保險, 全   發表於 16-5-29 16:52
王家爸爸  機會唔大,但唔係無   發表於 16-5-29 16:34
MCS奮鬥中        

引用:+本帖最後由+shypama+於+16-5-29+16:07+編

原帖由 shypama 於 16-05-29 發表

機會係一定存在既,只係大中小或近乎無可能,或,根本就係估錯banding

mcl203 發表於 16-5-29 16:21
機會係一定存在既,只係大中小或近乎無可能,或,根本就係估錯banding

...
估錯Band其實時有發生,例如平均成績係B1中至尾之間,但係因為某啲科目同學間分數差距小,而剛好這些科目佢落後大多數人一分半分,呢一分半分對平均成績無影响,但對科目排名影响大,所以有可能呈分排名變咗做B2頭,老師都未必察覺到,以為嗰學生一定係B1生,甚至講俾家長知話係B1中。如果遇上區內B1位不足,B2位亦只佔1/3,係呢個情況下,嗰位學生真係有可能去咗B3學校。

估錯band就冇辦法,所以我話"真"b1生
MCS奮鬥中        

按照王家爸爸33#的講法,看來極有這種可能
再加上他不填B2校,沒有守備線也失敗得比較容易B3

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-29+16:21+機會係

原帖由 王家爸爸 於 16-05-29 發表
估錯Band其實時有發生,例如平均成績係B1中至尾之間,但係因為某啲科目同學間分數差距小,而剛好這些科目佢 ...
估錯 band 是最大問題,而非填埋B3可解決!

去到六合彩,一定要攻守兼備,任何邊緣人,不能望上不望下。選完一兩間 Band 1,其他 Band 2,為何選 Band 3?我覺得多餘。

我當年都選十間樓下,先英中,後中中,低Band 三間。

因為我同時有計英中學位數目,我好肯定孩子Band 1,英中學位不足,選埋一間名中中,再選兩間會上車的中中,夠有突了!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

shypama 發表於 16-5-30 01:38

係, 當年算出生率高B1生多过B1位, 隨机編碼又唔靚真係大獲,
其實放D質數好少少嘅中中, 唔好填B3, 填15間應該都夠,
記得無上網年代, 只有聽電台講播, 有人打上電台訴苦,
話放15間, 主播問15間咩banding校, 佢話大部份b1, 最尾放少少b2校收手,
點知派咗去他區b3校, 所以大抽獎要睇下出生率/個區b1生多定b1位多,
以子女能力選擇適切中學程度為上策

shypama 發表於 16-5-30 01:38

個人覺得每個人既情況唔同,最好認真睇返自己既實際情況,唔好死跟其他人既做法。

如果平均成績計係B1A生應該一定無問題;
如果平均成績計係B1B/C生,而且科科都相當平均,應該都無問題;
如果平均成績計係B1C生,而且有特別強既科(尤其係數學),應該小心啲。

如果策略正確,喺大部分地區,B1C生最差都係去B2A學校。

王家爸爸 發表於 16-5-30 09:29
個人覺得每個人既情況唔同,最好認真睇返自己既實際情況,唔好死跟其他人既做法。

如果平均成績計係B1A生 ...
請教一下,  為什麼平均成績計係B1C生,而且有特別強既科(尤其係數學),應該小心啲 ?

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-5-30+09:29+個人

原帖由 peggy1 於 16-05-30 發表
請教一下,  為什麼平均成績計係B1C生,而且有特別強既科(尤其係數學),應該小心啲 ?
...
B1C 係估出黎,就算係學校講,難斷準確度

‹ 上一主題|下一主題