用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解考小可以有4TH INTERVIEW?!
樓主: retriever
go

點解考小可以有4TH INTERVIEW?! [複製鏈接]

回覆 retriever 的帖子

retriever 唔認同689 唔等於可以移民

移民唔係你想移有得移, 但去唔去考某校係完全可以自控.

你唔認同人地既面試方式, 咁何必攞苦嚟辛?

直資/私立學校收生自主, 揀優/適合而取, 呢D係人所共知, 佢地有條件/規舉地收生, 亦不見有任何問題.
而且某程度上佢地都係一盤生意, 生意唔好就會執笠, 千祈唔好當佢地係官津學校咁看待 (官津學校只會因收生不足而殺校, 唔需要理賺蝕).

有趣既係, 入得呢D學校既家長, 越嚟越重視既, 係"客戶服務", 甚至係"個性化既客戶服務", 而唔係教育(唔係唔重視, 不過應該唔會係Priority 1).
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果第四次面試是call waiting之後的面試⋯相信家長都已經是非常「你情我願」的情況下去的啦⋯(因為家長完全可以自由選擇去或不去)⋯為了自己「真心」喜愛的學校及小朋友的未來⋯再多給一次機會讓學校了解小朋友與自己的意向⋯無可厚非!  覺得面試太多次,可以選擇不考呀

回覆:Soundervolt 的帖子

邏輯唔係咁卦?!

唔係商業服務,唔等於無matching 呢回事… 唔係反對所布商業服務所用既措施…

當假定所有學校,跟所有學生都一樣,抽籤合理,官津校係按這假設…

面試或面見,無論點叫,係搵match 既方法之一,型式反而更重要!

回覆:tianyingmama 的帖子

你意思當學校俾多次機會失意人士既時候, 就不需思考下,點解揀選過程三次都睇唔真?

回覆:點解考小可以有4TH INTERVIEW?!

其實3次 interviews 已經好誇張... 學校為什麼要揀精英中的精英? 學校不是應該有教無類嗎? 只要家長認同學校的教學方法方向, 小朋友又不是差...唔係應該俾同等既機會小朋友嗎?  我覺得香港既教育太商業化.... 令家長小朋友都好辛苦...

回覆:hkpapa852 的帖子

咩叫完全自控? 當雙方相對平等先有所謂自控,勞資關係亦然…

學校可唔可以真當一盤生意?

最根本… 學校批地唔記得係咪當公益地,但一定唔係商業地…

回覆:NanMama 的帖子

我覺得佢選精英無所謂,但如果仔女天天要添幾碗飯,我會諗下買個大d 既碗俾佢,唔駛佢或我來回去添飯…

Tintin926  比喻很好  發表於 15-12-9 22:47

千萬不要覺得in了第四次的家長與小朋友是所謂的「失意」人士呀!!!我們都知道面試是一個看看雙方是否適合的過程⋯無所謂失敗與勝利⋯有些家庭可能接到錄取通知後,認真思考一下,還是覺得雖然喜歡cky,但是12年學費的確是個「負擔」⋯而選擇不註冊⋯學校之後call 返 waiting的家庭,看看他們願不願意來談談入讀意向⋯我真不覺得是個什麼問題呀⋯只是不要讓家長等到8月份才通知⋯那就真的接受不到這種行政效率了~ 而且,有些小朋友在3rd-in的表現失常,可能生病、可能不習慣在父母面前正經八百的答題⋯而收不到錄取通知⋯我也不認為這樣就變成了你口中的「失意人士」呀⋯如果真心喜歡cky,又有機會4th-in⋯我相信很多家長都會感恩有機會再見一次的!!!

回覆:點解考小可以有4TH INTERVIEW?!

做乜要攞返來抄作?
Cky 正式係得3次面試。嗰d集郵家長3次面試後已得知結果,根本不存在第四次。而真正喜歡cky的家庭,唔會好介意有第四次。有乜好討論呢?

retriever  討論有咩問題?  發表於 15-12-9 21:01
retriever  點解算炒作?  發表於 15-12-9 21:00
tianyingmama  同意!同意!  發表於 15-12-9 19:29

tianyingmama 發表於 15-12-9 19:16

千萬不要覺得in了第四次的家長與小朋友是所謂的「失意」人士呀!!!我們都知道面 ...

not those parents who get a chance to be interviewed on 4th times should have met and communicated with the principal during the 3th interview, and the school should know well if they are aligned in principles?

回覆:點解考小可以有4TH INTERVIEW

我仔上年就係interview時失準,初時無CKY offer, 但最心儀係CKY, 想姊弟同校,方便照顧,當時心情如跌入谷底。

之後學校俾機會我地4th IN, 我地成家都好珍惜這一次機會。細仔亦係這次interview 表現正常返,成功得到offer. 成家人都好開心,放下心頭大石。

係我地來講,4th in係學校俾多次機會我地這些真係好想讀但面試失準既小朋友。因頭三次面試係累積計分,如果只照之前面試分數排,我仔恐怕入讀無望了。

tianyingmama  我都覺得學校這樣安排合情合理:)謝謝有「真實用家」分享^^也希望想入心儀學校的大家都如願以償   發表於 15-12-9 23:49
hppa    發表於 15-12-9 22:57
Tintin926  我只是知道你好有錢  發表於 15-12-9 22:53

引用:Quote:tianyingmama+發表於+15-12-9+19:16+

原帖由 retriever 於 15-12-09 發表
not those parents who get a chance to be interviewed on 4th times should have met and communicated ...
第四次見只係主任同老師見小朋友,家長係唔需要見老師的。

而過程亦只係老師同小朋友玩下遊戲,傾下計。我覺得係俾多次機會等老師再了解下小朋友。

引用:我仔上年就係interview時失準,初時無CKY+o

原帖由 四隻貓 於 15-12-09 發表
我仔上年就係interview時失準,初時無CKY offer, 但最心儀係CKY, 想姊弟同校,方便照顧,當時心情如跌入谷 ...
唔明啊!咁點學校會跳過前三次面試比你高分的考生,找你做第四次面試?

retriever 發表於 15-12-9 12:52
因什麼理由, 需要面咁多次?!
It is due diligence to reduce the risk of mismatch capability and expectation.

直資私校日揀夜揀,好運既就真係㨂到精英,唔好運既就…
不過出狀元既大部分都係名津,lol

tianyingmama  「好的」直資私校甚至國際學校⋯除了學習之外⋯校友關係網可能也會有某些助力吧^^   發表於 15-12-10 00:35
tianyingmama  次次到了面試之際,大家就說「識人好過識字」⋯不是嗎^^  發表於 15-12-10 00:02
tianyingmama  精英不見得是狀元⋯狀元出了學校不見得就平步青雲一帆風順^*  發表於 15-12-9 23:56

面試可能有分Group Activities, 同interview
有聽過,首輪筆試,次輪聆聽/Verbal skills,第三輪見老師/校長,最後是家長校長面談

引用:直資私校日揀夜揀,好運既就真係㨂到精英,

原帖由 laabc 於 15-12-09 發表
直資私校日揀夜揀,好運既就真係㨂到精英,唔好運既就…
不過出狀元既大部分都係名津,lol ...
我諗喜歡cky既家長唔係只著眼成績是否精英。坦白說,就算名校成績標丙的咪又係少數。cky吸入既地方係佢既教學方法真正能讓小朋友在少壓力之下普遍發揮出優秀的表現。不少學生長大後能發自信的站立人前,不只被分數影響。
不愛這學校的會質疑是否老師校長能力不足,不能從前3次面見中選拔。但個人愚見這是認同贏在起跑線的人的見解。小朋友發展速度不一,學校只是給予多幾條線給小朋友而已。如果只從3次面見選,發遲起步的便一定沒機會了。再面見正好給予多一次公平比較的機會。要是真的那麼介意或不認同,乾脆不去便是了,因為你根本不是想讀這所學校。

hppa    發表於 15-12-10 10:17
四隻貓  同意.  發表於 15-12-10 09:14
tianyingmama  非常同意!!!  發表於 15-12-10 08:08

回覆:點解考小可以有4TH INTERVIEW

辛苦過大人揾工😢

引用:辛苦過大人揾工😢 +

原帖由 elmobeebee 於 15-12-10 發表
辛苦過大人揾工😢
如果父母給予很大的壓力,真係會辛苦過返工。只要父母平常心,聽過好多小朋友都話cky面試好好玩。

‹ 上一主題|下一主題