用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果註冊直資後
go

如果註冊直資後

想問如果已註冊了直資,之後有私校offer, 可以註冊私校嗎?
假若註冊返私校,教育局再比返我大抽獎,正確嗎?請指教!

醒目開學勳章 王國長老

引用:想問如果已註冊了直資,之後有私校offer,+

原帖由 mhcbaby 於 15-12-09 發表
想問如果已註冊了直資,之後有私校offer, 可以註冊私校嗎?
假若註冊返私校,教育局再比返我大抽獎,正確嗎 ...
正確

醒目開學勳章 王國長老

回覆:如果註冊直資後

不過留意如果參加派位,有d私校會取消學位或擺入waitlist

引用:不過留意如果參加派位,有d私校會取消學位

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-09 發表
不過留意如果參加派位,有d私校會取消學位或擺入waitlist
那比留位費其實等不等於註冊?即係註冊了直資,然後私校只係比留位費,教育局會比番我地大抽獎?那麼那個直資學位又會怎樣?

回覆:Kidultdaddy 的帖子

注冊左直資仲可以參加大抽獎咩?而且有某些私校收左系唔允許你參加大抽獎嘅!

引用:注冊左直資仲可以參加大抽獎咩?而且有某些

原帖由 Gella77 於 15-12-09 發表
注冊左直資仲可以參加大抽獎咩?而且有某些私校收左系唔允許你參加大抽獎嘅!

...
就當那間私校容許大抽獎,樓主所講的註冊會否是終極註冊而不是只比留位費?但大抽獎無記錯會係下年頭申請,那私校所謂的註冊會否在那之後而你就不能大抽獎?

引用:Quote:原帖由+Gella77+於+15-12-09+發表注

原帖由 Kidultdaddy 於 15-12-09 發表
就當那間私校容許大抽獎,樓主所講的註冊會否是終極註冊而不是只比留位費?但大抽獎無記錯會係下年頭申請, ...
其實我意思係我現在交左一間直資留位,假若月尾宣道有offer, 我就可以放直資留宣道,然後大抽獎,正確?!
若果到九龍塘先有offer, 就冇得抽,正確?!
請指教!

引用:Quote:原帖由+Kidultdaddy+於+15-12-09+發

原帖由 mhcbaby 於 15-12-09 發表
其實我意思係我現在交左一間直資留位,假若月尾宣道有offer, 我就可以放直資留宣道,然後大抽獎,正確?!
...
應該就係好似你咁講啦。一定要正式方棄左直資先,可能要寫信或打電話通知直資。

醒目開學勳章 貢獻勳章

mhcbaby 發表於 15-12-9 14:26
...
1. 你要主動去信直資,你放棄學位!你要問清楚edb要辦咩手續先可以抽獎,聽聞要直資學校出信2. APS同KTS都俾抽,你可以兩間都留位,唔會影響抽獎 (當然唔好咁做啦);KTS係遲d出結果,但我唔清楚幾月,理論上你可以隨時放直資位,edb都會派位俾你,建議想抽嘅話,二月內或之前要去edb搞手續

wing.2bb    發表於 15-12-10 14:04
恐龍家