用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘華德和保良局陸慶濤小學
go

九龍塘華德和保良局陸慶濤小學

本人家住41校網,但考了保良局陸慶濤小學,有了offer, 但又入了表大抽獎第一志願係九龍塘華德,如數月後真的中獎,本人正考慮中應否放棄直資陸慶濤小學,此校有一條龍中學(羅氏基金中學),請朋友們可給少許意見我去選擇嗎?謝謝!

回覆:Gloria89 的帖子

你有了陸慶濤offer?不是明年3月先2nd in ?點解你會有offer?

回覆:chung222 的帖子

唔好意思,係應該話如果有offer,因已有機會第二輪面試

回覆:九龍塘華德和保良局陸慶濤小學

同問

有了offer , 如你接受,要簽名放棄抽獎

如接受了陸慶濤 offer, 要放棄大抽獎

引用:本人家住41校網,但考了保良局陸慶濤小學,

原帖由 Gloria89 於 15-12-08 發表
本人家住41校網,但考了保良局陸慶濤小學,有了offer, 但又入了表大抽獎第一志願係九龍塘華德,如數月後真 ...
Take了直資就失去抽獎資格,這是直資的代價

回覆:lauwingtai 的帖子

那麼這兩校的學術會哪一比較好呢?

陸慶濤曾有OFFER, 了解過係幾谷(但我唔係想要1C中學, 唯有自己努力), 你要睇小朋友受唔受到壓力?

你睇下其他龍校家長的"車毀人亡"論, 谷唔起會咁...好誇張!!

所以, 家長自己睇下要咩先?

lauwingtai    發表於 15-12-9 20:55

回覆:mimi222shi 的帖子

明白了,唔該晒mimi222shi

Gloria89 發表於 15-12-8 12:05
本人家住41校網,但考了保良局陸慶濤小學,有了offer, 但又入了表大抽獎第一志願係九龍塘華德,如數月後真 ...
除非你一心想上羅氏基金中學, 否則華德會好D.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。