用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手想問
go

新手想問 [複製鏈接]

我仔出年k1,請問係咪k2就要申請想要小學,無論津貼定直資?
如果抽大獎係k3先抽?

1    0    0    0

happyma16 發表於 15-12-7 19:31
我仔出年k1,請問係咪k2就要申請想要小學,無論津貼定直資?
如果抽大獎係k3先抽?

...

Normally starting application in Aug or Sept of K3 school year. However, some schools like ICQM or GT will start the application in Mar or Apr of K2 school year.

yea, some start earlier at the second term of K2

醒目開學勳章 王國長老

一月就要留意簡介會喇

回覆:新手想問

唔該大家!
如果一心抽獎就k3先抽?

引用:唔該大家! 如果一心抽獎就k3先抽? +

原帖由 happyma16 於 15-12-08 發表
唔該大家!
如果一心抽獎就k3先抽?
k3 9月中會填表交第一輪自行選校,可跨區,是計分制,落選後就會再填表到第二輪大抽獎,派彩到k3學期尾6月。

無論直資,私校或官津,k2開始參觀各小學,咁就足夠時間揀心水小學。

HK-MAN    發表於 15-12-8 12:23
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+happyma16+於+15-12-08+發表

原帖由 gracelam 於 15-12-08 發表
k3 9月中會填表交第一輪自行選校,可跨區,是計分制,落選後就會再填表到第二輪大抽獎,派彩到k3學期尾6月 ...
想問大家啲計分,係邊度可知分係點計,我只知父母讀過,兄姐讀有分,我仔咩都唔係咪冇

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+15-12-08+發表k3

原帖由 happyma16 於 15-12-08 發表
想問大家啲計分,係邊度可知分係點計,我只知父母讀過,兄姐讀有分,我仔咩都唔係咪冇

...
咩都唔係,如果係首名子女共有15分。

引用:Quote:原帖由+happyma16+於+15-12-08+發表

原帖由 gracelam 於 15-12-08 發表
咩都唔係,如果係首名子女共有15分。
十五分是否好渺茫入好小學?
自行派位只可以一間,報了一間津貼小學後,我可否同時報其他直資或私人小學?

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+15-12-08+發表咩

原帖由 happyma16 於 15-12-09 發表
自行派位只可以一間,報了一間津貼小學後,我可否同時報其他直資或私人小學?

...
可以報其他直資或私小,一旦接受直資offer,就要放棄第二輪大抽獎機會,某一啲私小同時有offer,可繼續參加大抽獎。

happyma16 發表於 15-12-9 02:08

...

歷史悠久又或者有宗教嘅一缐小學, 你得15分唔洗諗。但其實仲有好多歷史相對較淺同冇宗教嘅好學校嘅。

K1孩子仲少, 性格仲發展中, 未社教化, 天真又好笑, 如學校採用活動教學, 就同你個孩子投入學習, 未需太急的, 直到來年暑假尾再留意下。

係咪直資同私校先有簡介會?

pigpigc 發表於 15-12-9 14:10
係咪直資同私校先有簡介會?
no la

回覆:新手想問

我心中果間比較新,冇宗教嘅津貼學校,不過都多人中意,所以都怕
如果第一輪自願派位,報呢間津校,同時報另一些直資應該冇衝突嗎?

醒目開學勳章

引用:我心中果間比較新,冇宗教嘅津貼學校,不過

原帖由 happyma16 於 15-12-10 發表
我心中果間比較新,冇宗教嘅津貼學校,不過都多人中意,所以都怕
如果第一輪自願派位,報呢間津校,同時報 ...
報名時冇衝突, 但當你一接受直資offer, 便要放棄政府的自行及統一派位

回覆:happyma16 的帖子

私校錄取了,有小部分不許繼續參加統一派位,要留意。
另外,部分直資、私校不一定每年也有簡報會,如有心水學校,應及早留意。

‹ 上一主題|下一主題