用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 in 小學要預備portfolio 嗎?
go

in 小學要預備portfolio 嗎? [複製鏈接]

小朋友明年報小學。有很多朋友都會預備製作精美的portfolio.  真的有需要嗎?學校會睇嗎?

2    0    0    0

merrypris 發表於 15-12-7 18:12
小朋友明年報小學。有很多朋友都會預備製作精美的portfolio.  真的有需要嗎?學校會睇嗎?

...

Some will (but optional) and some will not. But how 精美 is up to you. Some don't have limitation on no. of pages, but some may limit the portfolio to certain no. of pages. Please refer to your target schools' requirements.

引用:小朋友明年報小學。有很多朋友都會預備製作

原帖由 merrypris 於 15-12-07 發表

...
好多小學逐漸唔收portfolio 了,不過最好睇清楚每間的要求

大部份都是交幾頁紙,簡潔更勝精美。

回覆:five555 的帖子

謝謝各位賜教。請問是否需要為小朋友參加各式各樣比賽。我好多朋友都為小朋友報小學參加朗誦比賽。

其實份簡歷表現到家長有心培育小朋友的各方面就可以,不用比賽取第一,我小朋友參與一項運動,藝術,音樂,當中沒有參與比賽,只道出學了多久,那裡學,加幾張學習/練習相片說明。比太多野小朋友學,令到他們沒有童年的話,得不常失。

引用:其實份簡歷表現到家長有心培育小朋友的各方

原帖由 five555 於 15-12-07 發表
其實份簡歷表現到家長有心培育小朋友的各方面就可以,不用比賽取第一,我小朋友參與一項運動,藝術,音樂, ...
學多D野又未必無童真既,要分吓係有興趣定係被迫

portfolio唔覺有幫助,參加比賽,我只是比小朋友嘗試胆量。
個人認為,自己戒係小朋友面前玩電話,戒睇C9劇,盡量少開電視,多睇書,係唔係都帶本書出街,一有機會就比小朋友睇。
初時最好睇超少同大大隻字書。

回覆:alfredk 的帖子

咁實在太好了,其實我就係想小朋友自然輕鬆點長大。或者做下義工,幫助一下其他人。

‹ 上一主題|下一主題