用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs 陳守仁 中英文程度
樓主: 月亮免
go

培僑 vs 陳守仁 中英文程度

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+15-12-08+發表非

原帖由 AgapePa 於 15-12-08 發表
以前非華語生讀較淺的中文,就可以排第二條隊。現正改為讀正規中文,就會排同一條隊.

...
但取消非華語生以後大家同一條隊係effective 2016-2017 p1 students, 現在已就讀的非華語生會繼續排另一條隊,所以下一年的p1學生升中將不受非華語生師兄姐們的中文影響,對嗎?

補充少少, 我有朋友話佢睇過培僑高小的 drama show, 普遍英語會話不理想, 我亦有朋友是培僑用家, 她說中英文她都很滿意, 好過陳守仁, 我就不大明白, 為何這兩位朋友的評語分別咁大?

每個人本身條件唔一樣, 感覺出O黎概野亦唔一樣. 依個係相對問題.
如果你覺得英文係首選概話, 咁陳守仁應該會比較合適你了.

回覆:培僑 vs 陳守仁 中英文程度

個人感覺兩校的賣點:

TSL:英語出色、活動教學
PKC:多元發展、一條龍

只講雙語環境,陳守仁英文語境應勝一籌。單以開放日所見,陳守仁學生大使大部分英語都非常流利,同學間以英粵溝通;而培僑學生遇不同參觀者適時轉英普,英語敢講能表達,但不至於十分熟練。偷聽本地學生的對話,基本上全粤語溝通。

但中文/普通話浸淫相信培僑優勝多了,眼見培僑學生的普通話發音很準確,陳守仁真係唔多覺同學講普通話....

Tsl收小咗非華語好似小咗exposure to different cultures 呢個賣點,你地點睇?

aka722 發表於 15-12-8 11:14
Tsl收小咗非華語好似小咗exposure to different cultures 呢個賣點,你地點睇?
♫如果太多牛奶味, 朱古力味冇訂企,
等到朱古力味返番嚟, 牛奶味又唔爭氣......
啱味! 啱晒你!♫

MrBeast    發表於 15-12-9 05:51
aka722    發表於 15-12-8 13:58
月亮免    發表於 15-12-8 11:30

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+15-12-08+發表以

原帖由 Ocean419 於 15-12-08 發表
但取消非華語生以後大家同一條隊係effective 2016-2017 p1 students, 現在已就讀的非華語生會繼續排另一條 ...
今年面試的,16年9月入讀;有可能受他們PreS1 成績影響的,應是18年9月入讀的一批學生。

引用:Quote:aka722+發表於+15-12-8+11:14+Tsl收

原帖由 AgapePa 於 15-12-08 發表
♫如果太多牛奶味, 朱古力味冇訂企,
等到朱古力味返番嚟, 牛奶味又唔爭氣......
啱味! 啱晒你!♫
funny...

我好欣賞陳守仁英文環境,而且又可以學外語,名氣學費更是頂瓜瓜,但考慮到小朋友將來在本地升學,不得不重視中文,所以當年在陳守仁和培僑中選了後者。而且我發現學中文真的比學英文難好多。我係過來人,自小英文就很差,家裡都沒有人懂英文,但慢慢長大,發現原來只要肯比心機,學英文真的不難,反而中文真的要下很多很多苦工,才可以勉強合格升大學。現在我不能說自己英文很好,但以我中六才發奮學好英文,現在在鬼佬公司工作會話書寫一點問題也沒有。反而回家後教小朋友中文感到好有難度好氣餒。培僑學生嘅轉台能力真的好自然快速,囗音未必好正宗,但一啲都唔生硬,我見證過囝囝由課室去圖書館嘅短短路程上英普轉台好多次,過程自然到我想拍手掌。

smb329    發表於 15-12-8 17:14

引用:我好欣賞陳守仁英文環境,而且又可以學外語

原帖由 daddykei 於 15-12-08 發表
我好欣賞陳守仁英文環境,而且又可以學外語,名氣學費更是頂瓜瓜,但考慮到小朋友將來在本地升學,不得不重 ...
我反而覺得如果廣東話係母語,生活係香港,學普通話比學英文易得多。所以對學校要求,英文語境比普通話/中文重要,而我buy 廣東話教中文多過普教中!

TSL 應該也是普教中!有錯請指正

回覆:samchan2179 的帖子

多謝指教!可能我是文科生,體會比較深,要寫好中文,明解詞意,靈活運用詞彙而不千篇一律,其實不是那樣簡單。香港考生,講說完全沒問題,但在寫作卷上,就看到真章。我有感在學中文上,真的要從小就要花苦工時間。每個小朋友都不一樣,我的小朋友學英文很快,一點就明,但學中文猶如打仗,所以不得不重視,培僑三語並行,所以暫時兒子在三個語言中都發展平均,而英文科因為以活動教學為主導,上課猶如上playgroup, 所以學習速度比其他科目更見進步,但又由於三語並行,所以未有好像其他學校一樣在某種語言上表現出眾。我不打算亦沒能力送小朋友出國,所以平均對我來說是比較重要,培僑沒有呈分試,所以比其他學校多出些時間發展語言能力和知識,而培僑高中會轉回粵教中,初中起全面英語教學,再多六年學習英語的時間,眼見近年中學部成績持續進步,希望到兒子上中學部時已發展成熟。

tianyingmama 發表於 15-12-7 22:36
回覆 teambuilder 的帖子

我其實也問了校長同樣的有關語境的問題⋯校長的回答是肯定不會有影響⋯因為整個 ...
講到最好的普通話語境,當然要入讀國內同胞集中的學校啦!

引用:Quote:tianyingmama+發表於+15-12-7+22:36+

原帖由 Twongcw 於 15-12-09 發表
講到最好的普通話語境,當然要入讀國內同胞集中的學校啦!
同胞同學 可能不及津校多哩!

你可以睇埋佢地派位就可比較優劣.

陳守仁良好英語環境, 但中文好麻麻~
培僑相對兩方面都比較平均.

引用:Quote:原帖由+Twongcw+於+15-12-09+發表講

原帖由 sofesofe 於 15-12-09 發表
同胞同學 可能不及津校多哩!
的確是事實!我住的那區有好幾多小學班內得幾個是香港人。

除左學術和英普外,體藝方面又如何比較?培僑校舍大容許多種體育練習同時進行,感覺體育發展比較全面,希望有2間學校分享一下小朋友在校內的體藝發展。

引用:除左學術和英普外,體藝方面又如何比較?培

原帖由 Ocean419 於 15-12-09 發表
除左學術和英普外,體藝方面又如何比較?培僑校舍大容許多種體育練習同時進行,感覺體育發展比較全面,希望 ...
培僑體育科一星期有4-5堂,每堂30分鐘,小一學中鼓,小二學西鼓,小三起必須自選一種樂器學習,學樂器在音樂課內進行,不會佔用放學時間。平時在校小息時容許學生在田徑場跑跳,踢軟波,打籃球。

wing.2bb    發表於 15-12-10 17:16
wing.2bb    發表於 15-12-10 17:16