用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs St Paul Boys
樓主: papajelly
go

SFA vs St Paul Boys [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

1a2b3c4z 發表於 15-12-6 03:54
自行考b1a中學除了成績外,仲有其他因素如音樂體育等等,讀SFA仲有冇多餘時間&精力去搏埋呢D嘢?

...
呢樣日同個家長講起....
其實揀得SFA嘅家長通常 (非全部) 較重視學術,因為學校無話要求其他方面發展,所以玩唔玩其他嘢,純自行決定,所以亦較多學生無玩音樂/體育,我覺得唔係無時間玩 (我識一個玩5-6樣,樣樣皆能,阿媽只要求佢考100名以內)

當然,我講緊嘅唔係b1a成績嘅人
但如果係d好極端嘅例子 (名次高嗰班),其實又唔係幾駛努力溫書喎... 又點會無時間玩呢?
另外,有部份b1a中學好重視成績嘅,有無獎反而其次
其實乜學校都有,揀啱孩子嘅就得啦

恐龍家

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+heihei2007-1+於+15-12-05+發

原帖由 bubuG 於 15-12-06 發表
谷!
坦白講,我唔覺得SPB好谷,我個仔讀得好hea吓

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-12-06+發表谷!

原帖由 Mrs.Wong 於 15-12-06 發表
坦白講,我唔覺得SPB好谷,我個仔讀得好hea吓
借問SPB 有NET 嗎?

引用:Quote:mimi222shi+發表於+15-12-6+14:06+好

原帖由 papajelly 於 15-12-06 發表
咁有趣?唔通SPB口味好特別⋯
因為佢個1st interview 係我去過之中最簡單最快, 只係講四格圖加砌一兩分鐘Lego, 九個一group連排隊加出入課室,15分鐘完成接人....揀到d'獨特'的學生有乜出奇

引用:Quote:原帖由+papajelly+於+15-12-06+發表

引用:Quote:原帖由+hha+於+15-12-07+發表因為佢

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Mrs.Wong+於+15-12-06+發表坦

原帖由 Snoopyboy 於 15-12-06 發表
借問SPB 有NET 嗎?
有2個,教Communicative English,同增潤組的英文

引用:Quote:原帖由+Snoopyboy+於+15-12-06+發表

原帖由 Mrs.Wong 於 15-12-08 發表
有2個,教Communicative English,同增潤組的英文
Thank you very much

mimi222shi 發表於 15-12-6 14:06
好多家長視band 1A中學為目標,SPB中學又未到,所以條「龍亅未必合用!遇到SPB的幾個仔巧合小學只得佢一個of ...

SPB 15 分鐘 IN 10 個仔...

似睇行為岩FEEL 多D...

有時唔係話學唔學術, 就算認知, 或者遇難態度, 表達能力等等... 始終要時間去考...

如果平均時間太短, 相信係行為指標多一些

回覆 retriever 的帖子

舊年SPB 1st in 主要係要求小朋友可以坐定, 專心聆聽故事, 勇於舉手答問題, 有禮貌, 可以安靜. 到2nd in 先再考同學術有關既野

回覆:Nath 的帖子

Second in 考什麼學術,可否分享下

引用:Quote:原帖由+papajelly+於+15-12-06+發表

原帖由 hha 於 15-12-07 發表
因為佢個1st interview 係我去過之中最簡單最快, 只係講四格圖加砌一兩分鐘Lego, 九個一group連排隊加出入 ...
聽人講9個小朋友排隊時老師已經 mon 住,唔可以行出個格仔,所以d人話 SPB 收的仔比較定和乖

‹ 上一主題|下一主題