用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs St Paul Boys
樓主: papajelly
go

SFA vs St Paul Boys

知道SFA辛苦,不過上到中學時頭兩年小朋友就會輕鬆,算是先苦後甜,深水埗又不是大問題,以他們的成績,自行已有好offer,或是已獲直資取錄。
SPB有中學的確非常吸引,校舍又大又新。但爬文見書院DSE/AL成績一般,近兩年才開始好轉,這點令人有點憂慮,未來會如何呢?
所以想看看大家睇法

回覆:SFA vs St Paul Boys

其實sfa近地鐵交通方便, st paul boy真係好遠,就算住港島除左南區,都覺得好遠,就算搬港島區樓價太貴,小朋友淨係交通來回起碼兩個鐘好辛苦,而校車費都好重皮,你住邊區?交通因素會考慮嗎?

引用:知道SFA辛苦,不過上到中學時頭兩年小朋友

原帖由 papajelly 於 15-12-05 發表
知道SFA辛苦,不過上到中學時頭兩年小朋友就會輕鬆,算是先苦後甜,深水埗又不是大問題,以他們的成績,自 ...
好現實,點睇到SFA D學生去到中學係考DSE係乜成績呢,去到中學仲要行多6年

SP 小6 最 top 果批, 估計 10 個8個, 一般跳去 Kings,  Queens etc. 其餘的 b1 +b2, 被 SPC 收晒,佔小學 over 80%, 但比例 幾多 b1, 冇人 care,另外SPc 收其他小學应全部 b1, but not all b1a, 有樣野眾所周知系,讀得 SPC 都不是主打 本地大學,因好多2手準備出外留學。

SFA 沒有數據,相信b1 比例应比 SPCPS 高,所以如 target strong academic training, 应選 SFA, 2 間都谷,SFA 讀書風氣好些。St Paul 保你穩上 SPC, 終極 長遠 target high yield DSE 应 SFA 高一線。

中學 6 years 一定有變數,所以純粹以 小學打府 6 years apple~to~apple compare.

* 打底 6 年

dsm 發表於 15-12-5 23:06
SP 小6 最 top 果批, 估計 10 個8個, 一般跳去 Kings,  Queens etc. 其餘的 b1 +b2, 被 SPC 收晒,佔小 ...
講來講去,最重要自己個仔係band 1a材料,如果唔係,間學校有幾多band 1a同你有乜關係。再者,更加冇任何數據支持SFA嘅畢業生一路上就實掂。呢個年頭多了直資、直屬等產物,又少了會考西走D人,我唔覺得D學校一定可以永遠一枝獨秀。如果畢業後入外國名u,又點可以話差得過Hku

St. Paul boys for sure la 👍🏻

如果唔係band 1a 中學就唔讀,係都要揀間冇backup 既學校去谷。家長肯定呢6年小學小朋友一定會聽聽話話比你任谷嗎?考呈分試一定唔會失手嗎?仲未計小朋友係體藝音樂有幾多天分!何解有間有呈分、進可攻退可守既學校唔要,一定要選擇勁谷去搏更勁呢? 比小朋友有機會透下氣,享受下童年就等如輸在起跑線?

siden    發表於 15-12-5 23:47

引用:其實SPB谷唔谷架呢? +

原帖由 heihei2007-1 於 15-12-05 發表
其實SPB谷唔谷架呢?
谷!

papajelly  你是不是用家嗎?想知係點谷法?  發表於 15-12-6 13:08

醒目開學勳章

引用:如果唔係band+1a+中學就唔讀,係都要揀間冇

原帖由 Lindytiger 於 15-12-05 發表
如果唔係band 1a 中學就唔讀,係都要揀間冇backup 既學校去谷。家長肯定呢6年小學小朋友一定會聽聽話話比你 ...
不能同意更多!

純2間小學論學術成績的比較,至於家長選擇時考慮的當然並不止於此單一 item 啦

自行考b1a中學除了成績外,仲有其他因素如音樂體育等等,讀SFA仲有冇多餘時間&精力去搏埋呢D嘢?

Lindytiger 發表於 15-12-5 23:45
如果唔係band 1a 中學就唔讀,係都要揀間冇backup 既學校去谷。家長肯定呢6年小學小朋友一定會聽聽話話比你 ...

同意你講法,呈分試表現冇人能預計。不過上面有人話SPB都谷,相比SFA,SPB是否冇咁谷?

SFA是否傳聞中咁谷,見仁見智啦。其實若非用家,最好還是不要輕信坊間D傳聞。

好多家長視band 1A中學為目標,SPB中學又未到,所以條「龍亅未必合用!遇到SPB的幾個仔巧合小學只得佢一個offer,反而有點好奇…

WingBB-222  咁有趣?  當日我仔4, 5 個 offers 係手 (包括好多人追捧的學校)而入 SPC架喎......   發表於 15-12-8 02:23

其實條龍合唔合用唔緊要, 最重要係個定位, 無人知道自己個仔女六年後會係點, 成龍成鳳當然開心, 否則該設下"安全網", 為自己仔女謀求最好的"出路".

mimi222shi 發表於 15-12-6 14:06
好多家長視band 1A中學為目標,SPB中學又未到,所以條「龍亅未必合用!遇到SPB的幾個仔巧合小學只得佢一個of ...
咁有趣?唔通SPB口味好特別⋯

引用:Quote:dsm+發表於+15-12-5+23:06+SP+小6+最

原帖由 ajfamily 於 15-12-05 發表
講來講去,最重要自己個仔係band 1a材料,如果唔係,間學校有幾多band 1a同你有乜關係。再者,更加冇任何數 ...

十分同意

SPB for sure, 唔駛同女仔競爭