用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑vs 德雅vs 福附
go

培僑vs 德雅vs 福附

是女兒, 地點不是問題. 女兒活潑, 但上堂可坐定, 學嘢算快, 語文能力良好
請問大家會點選擇呢?

我想盡快放番offer 出嚟, 不會hold 住位. 請見諒
但放之前想問問大家意見.

回覆:cchappyforever 的帖子

培僑-如果想活動教學兼中學有back up就培僑,不過想中途跳船就比較難兼係左派學校。
德雅-品德與學術都幾好,不過傳統教學。
福小-個人認為吾洗諗。

引用:培僑-如果想活動教學兼中學有back+up就培僑

原帖由 A_W 於 15-12-04 發表
培僑-如果想活動教學兼中學有back up就培僑,不過想中途跳船就比較難兼係左派學校。
德雅-品德與學術都幾好 ...
why 福小唔駛考慮?

引用:培僑-如果想活動教學兼中學有back+up就培僑

why 福小唔駛考慮???

福小 - 小班教學,一中一net 雙班主任,有B1中學back up , 點解不用考慮?

A_W 發表於 15-12-4 08:56

同意,福附不用考慮, 福附初小是全部科目(中文除外)不是由中國人教, 對於我們不習慣英語的小朋友是有困難.

回覆:培僑vs 德雅vs 福附

福附較新,老師漏失率勁高,相對有較大風險

chung222 發表於 15-12-4 09:17
福附較新,老師漏失率勁高,相對有較大風險
老師漏失率勁高?? Any further information?  Thanks.

回覆:lovebb2 的帖子

只有幾個老師(主任級)教左幾年,其他九成都係新老師,教左兩年以上都少知有少,校長都係新,外藉老師更加

chung222 發表於 15-12-4 10:18
只有幾個老師(主任級)教左幾年,其他九成都係新老師,教左兩年以上都少知有少,校長都係新,外藉老師更加 ...
始終是中國人教會好好多, 穩定D.

回覆:培僑vs 德雅vs 福附

德雅,女仔校網靚

回覆:miffy-mi 的帖子

新校長由國際學校過來,有新攪作都好正常,一朝天子一朝臣。新校長仲強調福小特色 - 小班,雙班主任,英普教學, 多net, 仲有band one 中學喺後面,如不喜歡呢D特色或覺得新等如不好,真的不要選這間學校。

一般讀开英普幼稚园的学生,很快上手,

cchappyforever 發表於 15-12-4 00:27

是女兒, 地點不是問題. 女兒活潑, 但上堂可坐定, 學嘢算快, 語文能力良好。。。
個人意見,三間之中,德雅較好!

其實係BK問你唔會得到合適的答案, BK咩人都有, 個個人要求唔同. 反而我建議你問番自己幼稚園group的家長, 因為大家背境相近, 會更了解你既情況. 單是NET較好還是本地老師較好, BK都有兩派. 我個人黎講第一間out 德雅, 傳統硬谷但成績未見突出, 呢個學費唔值.

引用:其實係BK問你唔會得到合適的答案,+BK咩人都

原帖由 teambuilder 於 15-12-04 發表
其實係BK問你唔會得到合適的答案, BK咩人都有, 個個人要求唔同. 反而我建議你問番自己幼稚園group的家長,  ...
以我所知德雅大約70%升B1中學,今年DSE其中一位狀元讀德雅小學,之後上St. Mary 中學。雖然不是神級校,但以私小價錢算好合理。

福建中學附屬學校《全面評鑑報告》:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 6791&extra=page%3D1

2.4 學生表現
學 生 的 學業表現差異大 ,尤以高年級為甚 。整體來說,英文科成績尚可,數學科的表現稍遜 ,中文 科 的表現未如理想 。在非學業表現方面,學生樂於參與校內的各項活動、表演和訓練,表現投入。在學校創藝展中, 學 生 都能盡顯才能。學生亦積極參與校外的活動和比賽,在體操方面表現較佳。

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+15-12-04+發

以我所知德雅大約70%升B1中學,今年DSE其中一位狀元讀德雅小學,之後上St. Mary 中學。雖然不是神級校,但 ...
德雅成績應該好過培X

好多謝大家的意見!我會好好諗諗。

回覆 teambuilder 的帖子

多謝你嘅提議,我會問下自己group比較熟悉小女的朋友再攞啲意見。我同意德雅比較傳統,不過面試當日同老師傾咗幾句,又見到一個老修女企喺樓梯好耐扶小朋友落樓,表現有愛心。我會再想想。

回覆 A_W 的帖子

多謝你嘅資料呀!請問那裏可找到70%B1 的資料?我入過德雅website,只見有一個list,但無列出人數。