用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學上體育課仍要帶衫回校換, 係咪好老套? ...
樓主: lemoncc
go

中學上體育課仍要帶衫回校換, 係咪好老套? [複製鏈接]

如果可以直接穿PE服回校, 我諗班孩子很多都沒PE堂都著PE服回校.

引用:女校通常係咁架,我2個囡吾同女校都係咁..

醒目開學勳章 王國長老

Hoining 發表於 15-12-4 11:44
我唔覺老土,呢個係衛生問題,夏天上完PE又濕又臭,青春期少年大汗,我幻想唔到一班40人,個個上完PE都帶住 ...
好似我囡係體藝修 P.E., 其中一日連續三堂 P.E., 佢套運動衫真係好臭好大陣汗味......................

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 15-12-4 14:17
好似我囡係體藝修 P.E., 其中一日連續三堂 P.E., 佢套運動衫真係好臭好大陣汗味......................
連續三堂......一堂七、八個字, 連上三堂咁都頂得住????

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+15-12-4+14:17+好似我

原帖由 little_yolky 於 15-12-04 發表
連續三堂......一堂七、八個字, 連上三堂咁都頂得住????
唔覺佢有問題啵~~~

遇岩個 cycle day 放學後係校隊操練,真係上完三堂後再操到 18:00 先走得。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

中一時我都好疑惑, 點解最後2堂是PE都要換返校服先走得.......又放學校隊訓練至7點, 打到成身濕晒又要換返校服先走得
不過疑惑還疑惑, 都係叫阿仔遵循, 而家放寬放學打至7點後可走

醒目開學勳章

miriam 發表於 15-12-4 14:17

阿女其中一日的PE堂, 但\返學前要操跑, 放學後又要練波, 所以我被了3套運動衫版給佢攞返學校換

我都曾經問過學校,真的是衛生問題,所以夏天要帶衫換,冬天可穿體育服回校

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 15-12-4 22:00
阿女其中一日的PE堂, 但\返學前要操跑, 放學後又要練波, 所以我被了3套運動衫版給佢攞返學校換 ...
我囡校隊每星期放學後訓練有三日排球, 一日跆拳, 有時 lunch 都會操埋, 如果畀班學生著住 PE 衫上堂, 相信以佢學校既操練情況, 唔排除個課室臭到嘔.

miriam 發表於 15-12-5 01:44
我囡校隊每星期放學後訓練有三日排球, 一日跆拳, 有時 lunch 都會操埋, 如果畀班學生著住 PE 衫上堂, 相信 ...
女仔都好啲,男仔大部分都好大汗,仲臭。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 15-12-5 13:27
女仔都好啲,男仔大部分都好大汗,仲臭。
所以要上完堂換返校服真係正常.

回覆:中學上體育課仍要帶衫回校換, 係咪好老套

我三十年前都係帶pe衫返校換,唔通樓主不是在本地讀中學嗎?

引用:由我多年前讀中學時期已知道係咁做, 不覺

原帖由 小木偶媽咪 於 15-12-03 發表
由我多年前讀中學時期已知道係咁做,
不覺得有任何不妥,就好似理所當然咁。

阿女個間都係返學換,係麻煩,晒時間,

醒目開學勳章 王國長老

我囡要上埋跆拳既要拎埋呢袋架生返學囉

所以剩係拎多套衫同鞋已經算少野

回覆:中學上體育課仍要帶衫回校換, 係咪好老套

點解會是老套?反而在公衆地方見到穿著PE衫的學生,有部份都幾“喱啡”。
承認有PE日子要帶多個袋放衫褲運動鞋(臭),真的有點麻煩,但兩囡囡學校皆表示注重儀表,需要學生穿著整齊校服,除了校內運動日和參加校外比賽。

事實真的不見B1校容許PE服上學,反而我經常親眼見到穿PE服返放學的學生是B2 3校。

CFSS & SSGC

我囡學校都唔比,但我覺得一袋二袋好煩, 有時佢地成班女仔,會係課室換,比對面街見到仲衰,我都希望學校比佢地著住返去

好多都係咁

kariswinnie 發表於 16-1-5 15:34
我囡學校都唔比,但我覺得一袋二袋好煩, 有時佢地成班女仔,會係課室換,比對面街見到仲衰,我都希望學校比佢地 ...
我中學畢業後十幾年, 都成日發夢夢見自己唔記得帶波鞋/運動衫, 然後在睡夢中傍惶地嚇醒

我以前係女校, 成班女仔會關門然後响課室換PE衫。因為我係prefect要當值, 有一次已打上堂鐘我仍在換衫, 阿sir一開門撞正我換衫ing, 然後急急咁閂門响出面等, 好彩我背住門口換

little_yolky 發表於 16-1-7 14:06
我中學畢業後十幾年, 都成日發夢夢見自己唔記得帶波鞋/運動衫, 然後在睡夢中傍惶地嚇醒

我以前係 ...

個阿sir 可能系你中學畢業后十幾年,都成日發夢夢見你換衫的情形。
‹ 上一主題|下一主題