用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學上體育課仍要帶衫回校換, 係咪好老套? ...
go

中學上體育課仍要帶衫回校換, 係咪好老套? [複製鏈接]

我小朋友上中一了, 才發現每次上體育課都要帶3, 最奇係一星期有分兩日上, 每次只上35分鐘,換3要早上回校換定, 上左該課又唔係跟住換回校服,校方講明放學前自己揾時間換番校服。  冬季運動服係著短t加長褲, 如果凍就入面加白或黑長t打底, 咁咪仲樣衰。

王家爸爸  始終唔係小學  發表於 15-12-4 09:03
   0    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:中學上體育課仍要帶衫回校換, 係咪好老套?

由我多年前讀中學時期已知道係咁做,
不覺得有任何不妥,就好似理所當然咁。

何況中學生已長大,唔通男孩子仲着住條短褲周街走,我只聯想到個情景已經覺得好好笑

女校通常係咁架,我2個囡吾同女校都係咁..

王家爸爸  男校都係咁  發表於 15-12-4 09:01

醒目開學勳章 王國長老

回覆:中學上體育課仍要帶衫回校換, 係咪好老套

我讀中學時已經係上堂前換運動衫,又唔覺好煩喎。

我囡只有係校隊放學後操練完可以唔使換返校服走,如個日無得操都係著校服返屋企,只係我囡夠懶用運動衫褲當打底,拎少套衫。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

帶咪帶,有幾老套?
唯有Tempo,柔韌啱啱好,點都傍住你!

我仔學校都係咁, 要帶衫換。

時代唔同, 眼見其他學校真接著運動服、帶手機, 覺得係咪要改變下呢…

lemoncc 發表於 15-12-3 13:58
我小朋友上中一了, 才發現每次上體育課都要帶3, 最奇係一星期有分兩日上, 每次只上35分鐘,換3要早上回 ...
我地由高小開始要帶衫返去換, 可著波鞋
中學要帶衫/波鞋返去換

我女女校可著PE服上学,但—定要著番長褲出街~不过我女升高中後,情願带衫带鞋去換都唔著PE服番学。

係就係煩d, 習慣左就得

我女女校可著PE服上学,但—定要著番長褲出街.

我仔學校都係咁...
但我仔成日偷雞唔換番校服就放學回家...
佢話其實老師都唔多理...不過返學果陣就一定要校服囉...

我見其他好多中學都可以著運動服返放學...

回覆:月希 的帖子

學習適應,或如何表達自己意願,及尋求改變,都是成長的學問,應該給機會年青人學習,家長過份關注,會阻礙成長

回覆:lemoncc 的帖子

我囡學校上PE堂都要帶衫返去換,佢又唔覺得麻煩哦,皆因習慣成自然。

回覆:中學上體育課仍要帶衫回校換, 係咪好老套

我唔用老土黎形容,但我覺得極麻煩,我仔S1當年學校係只可帶PE服同鞋,上PE堂前才可換,落堂又換番校服,S1生書又重,仲要拎衫褲拎鞋真係重到爆,而且很多中學都已接受穿PE服回校,後期有家長向校方反映(應該包括家教會),而家全校生已改為均可穿運動服回校,只要整齊或加外套便可。其實學校都須要與時並進,家長亦可提意見,讓學校作出適量調整以配合實際須要。

某D中學的體育衫才是真正的老套,個款式簡直唔見得人,著住行出街實在有損市容,所以咪只可以在上堂既時候著囉。不過有時放學時間在街上都見有D中學男生著住條唔見得人既短褲放學,可能剛剛上完堂,貪方便唔換衫就走。

學校連運動服及鞋都吾可留LOCKER.校長話試過有同學成個WEEK吾攞返屋企洗,臭死班同班同學...哈哈..阿囡中一,轉左冬季,帶PE衫換,平日灰禨,PE係白色既..第一日..吾記得帶...好好笑,PE衫灰禨,除左阿囡仲有一位同學都係...
有時都好有趣...或者有堂吾記得帶衫,去另一班借衫...真係咩情況都有...

我女係女校, 都可以直接穿運動服回校, 不過一定要穿長嘅PE褲出街。 到PE堂可自由換短PE褲上堂。  短PE褲只可以係校內穿。

我都覺得唔準穿PE服回校已過時。 現在D PE衫好靚, 又有長褲, 唔使帶衫帶鞋回校超方便。 學校都係為左學生著生唔使一袋二袋回校。

回覆:lemoncc 的帖子

簽名被屏蔽

我大囡升中一時貫左條長褲同運動外套.但佢學校係吾俾著出街.SPORT都吾得.今年中五啦,未著過又吾敢俾人,個時買大左,仲著到.真係吾知點..無奈啦.而家細既升中一又一樣.真係吹漲..
‹ 上一主題|下一主題