用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關111
go

有關111

請問大家在大抽獎會否繼續111呢? 去左咁多個簡介會都話最好111, 但111又唔代表叩門收, 咁去叩其他又無左111, 所以好苦惱

某些學校說明一定要111,所以填表前要問得清清楚楚,填好表無得後悔改。

jcaling 發表於 15-12-1 11:08
請問大家在大抽獎會否繼續111呢?
人地講明要111既,你唔做,到時無得叩門就唔好怪人地.

five555 發表於 15-12-1 11:38
某些學校說明一定要111,所以填表前要問得清清楚楚,填好表無得後悔改。
去左咁多個簡介會都話最好111, 但111又唔代表叩門收, 咁去叩其他又無左111, 所以好苦惱

jcaling 發表於 15-12-1 11:49
去左咁多個簡介會都話最好111, 但111又唔代表叩門收, 咁去叩其他又無左111, 所以好苦惱
...
間間都話111有優先架喇~

回覆:jcaling 的帖子

111可表示忠誠,如果2個小朋友扣門表現一樣,相信學校都會收111。
相反,如不是111,扣門表現好,學校收了如那學生又不讀,相對又麻煩了學校吧。故大多學校都會要求111吧。

jcaling  many thx!!!  發表於 15-12-1 13:25

ymjchan 發表於 15-12-1 12:45
111可表示忠誠,如果2個小朋友扣門表現一樣,相信學校都會收111。
相反,如不是111,扣門表現好,學校收了 ...
認同,另外熱門學校叩門太多人,所以111才優先肯定有面見機會.

回覆:有關111

111根本就係怪胎。如果學校不設111,好可能某些家長會在自行階段已夠分有學位。攪埋啲111,令原本的學位更緊張,而且又不見得叩門透明及公平。有些位咪一個唔該比左啲有關係人士!

Kidultdaddy 發表於 15-12-1 17:25
111根本就係怪胎。如果學校不設111,好可能某些家長會在自行階段已夠分有學位。攪埋啲111,令原本的學位更 ...
基本上間間都暗示你要111, 有間仲係簡介會搵家長講當日111的重要性,但叩門位小, 111個間唔收, 第2間又話我無誠意, 唉........

因自行那間今年有超收, 大抽獎學位又小了, 我真係無信心去到叩門個關, 因為仲有好多個111一起叩個幾個位......諗起就想喊

For your info:
實際叩門情況
http://www.edu-kingdom.com/forum ... =3062466&extra=

jcaling  Many thx  發表於 15-12-1 18:39

引用:因自行那間今年有超收,+大抽獎學位又小了,+

原帖由 jcaling 於 15-12-01 發表
因自行那間今年有超收, 大抽獎學位又小了, 我真係無信心去到叩門個關, 因為仲有好多個111一起叩個幾個位... ...
非常明白你的感受。作為家長真係要堅強,互相支持。講真,咩誠意唔誠意,明眼人都知那些111學校只係為方邊自己。電腦一按個制就把所有111的申請人列岀,慳水慳力,又可減少申請人,一舉幾得,但他們恐怕無急家長所急,好可能以為家長去叩門係麻煩添。得個幾個位。。。一想到咁多家長認真地去準備,去衝叩門位,真係心酸。有些學校,真係一個唔該就比個位某某校長推薦、某某相同辦學團體的又一堆推薦,幾時到街外生?如果你係叩門成功的街外生,我真係要比個服字你,因為你肯定係堅有實力!

Kidultdaddy 發表於 15-12-1 20:04
非常明白你的感受。作為家長真係要堅強,互相支持。講真,咩誠意唔誠意,明眼人都知那些111學校只係為方邊 ...
謝謝你,真的講中哂我的心聲

回覆:有關111

有學校面試係計分制,幼稚園成績,獎項,面試表現等等計分,佔不同比重,111就會座底加10分,無111都有機會見,但少人10分,間間學校不同,要再深入了解多D

jcaling  Many thx  發表於 15-12-1 22:28
jcaling  Many thx  發表於 15-12-1 22:28