用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 民XX成員女兒:考TSA好開心
樓主: retriever
go

民XX成員女兒:考TSA好開心

引用:+本帖最後由+punlik+於+15-11-30+16:29+編

原帖由 punlik 於 15-11-30 發表
自己小朋友嘅實力,强弱項唔應該係自己父母最清楚咩! 樣樣都要靠評估出來的結果先識教小朋友? 就算TSA考得點好,只代表佢係呢個框架度符合要求吧!

回覆:民XX成員女兒:考TSA好開心

成個教育局的人根本就賺住份高薪但懶到岀汁!本來TSA係用來評估香港小學生的學術水平,如果有些學校不達標,教育局就要做些功夫,評估下該校為何追不上,是否有太多學校遲緩的學生或其他行政的問題,從而再去幫助一些有需要的學校。但現在班懶人精,只看TSA結果,將問題全推卸比學校,更威脅殺校!

真係成班教育局的人都係人渣!

呀陳生咁帶個女去發表,係未諗住搏學校好感,原來佢完全冇諗過真正嘅後果,家陣學校出埋聲明澄清,仲表示大部分家長都反對,唔知佢問咗幾多位家長,然後話冇一個家長贊成取消TSA,可能人哋冇出聲佢就以為人哋唔贊成囉,家陣佢咁樣累咗個女,好過份

1. Tsa 不是用來分banding 的,分banding 是pre s-1
2. Tsa 考試的答題方法似是要猜估「聖意」,多於學習技巧,例:烏龜説鴕鳥沒勇氣,因為鴕鳥遇到難題就會把頭縮入沙。問:烏龜為何説鴕鳥沒勇氣?a. 因為鴕鳥不肯面對難題   b. 因為鴕鳥常把頭縮入沙。你會答a還是b?
3. 初小重點是要培養學生的學習興趣,不是要他們學習所謂的「答題技巧」。這些是可以小四以後才學都不會遲的。

Doray    發表於 15-12-1 09:39

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-11-30+16:56+

全世界都知佢咁麻煩,過2年佢個女考中學,實無top school 敢收佢個女了。

引用:呀陳生咁帶個女去發表,係未諗住搏學校好感

引用:Quote:原帖由+retriever+於+15-11-30+發表

原帖由 Alange 於 15-11-30 發表
不知者不罪,牛奶真係要驗蛋白質成份嚟分grade 㗎。
你可知道D毒奶成因是因為D人要欺騙嗰檢驗過程呢?

...
當然知道!當年係大頭bb事件, 有奶商把牛奶調浠,奶中不夠奶白質惹禍,有關當局於是專驗蛋白質。

問題正正是不檢驗過程,只檢定成品,引起的畸形後果!

教育局多年前不是有口號説「求學不是求分數」嗎?為什麼現在又認為Tsa 是測試學校辦得好不好的準則哩?家長又為什麼會認同Tsa 是測試學校好不好的準則哩?百思不得其解。

引用:Quote:原帖由+Alange+於+15-11-30+發表不知

punlik 發表於 15-11-30 21:59
陳生又唔是代表學校,只是代表自己,睇調查有兩成贊成維持現狀佢代表伊部分人有咩問題。
研討會唔可以發表 ...

冇話過佢代表學校,佢亦冇資格,我係想講佢比人覺得佢係代表家長,唔係只代表自己,帶埋個女著埋校服咁張揚讀出引導性嘅稿,唔知想搏嘜,結果係累咗個女,唔知點做人老豆

引用:Quote:原帖由+Alange+於+15-11-30+發表不知

我好唔鐘意阿陳生,佢又不是代表新油及新油家長,今天在校已引起人討論及不滿,但小朋友都很可憐,其實三年級每星期都要有兩天提早返學搞TSA,但有些學校係星期六都要返,相比下又好似好少少,其實每個小朋友能力會有不同,有些覺得TSA冇乜野,有些小朋友又會覺得好辛苦,但始終佢搞擺學校上枱真是好過份囉,佢個女係校又唔係最TOP,我覺得佢無代表性,等於考最後的同學一定覺得考試不算什麼

引用:教育局多年前不是有口號説「求學不是求分數

原帖由 florence.lau 於 15-11-30 發表
教育局多年前不是有口號説「求學不是求分數」嗎?為什麼現在又認為Tsa 是測試學校辦得好不好的準則哩?家長 ...
可能係慣左…

我地呢代大部份都係傳統填鴨出來,有受益於傳統教育名成利就就的,但有人感恩傳統教育,有人對傳統教育心存批判…

但君不見不少家長為子女選擇了活動教育,甚至國際學校,但傳統教育是流在血裡,縱使厭惡,抹不掉… 替唸國際學校的子弟操卷,甚至IB 補習也應運而生…

聽過唸IB 的家長,本來是不同學生有不同study plan, 但家長千方百計打聽孩子的程度,再以增補…

FATSHIT 發表於 15-11-30 22:17
我好唔鐘意阿陳生,佢又不是代表新油及新油家長,今天在校已引起人討論及不滿,但小朋友都很可憐,其實三年 ...
人哋教個女講冇操TSA,又話冇一個家長贊成取消,但係學校就公佈埋問卷調查結果,唔知佢仲可以講嘜!! 最嬲係佢擺個女上枱!

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-11-30+16:14+

引用:Quote:原帖由+retriever+於+15-11-30+發表

原帖由 Alange 於 15-11-30 發表
只檢驗成品有問題麼?他們只是檢測的方法太簡單,令人有心人有機可成。

...
如果你了解, qa 比 qc 重要多了

引用:我反而對話TSA好難既學生所在學校好有戒心

原帖由 punlik 於 15-11-30 發表
我反而對話TSA好難既學生所在學校好有戒心。
願問其詳。

打個譬如:以前測試一個人叻唔叻,只知道測試他的lQ。後來大家發現一個人成功是有很多因素的,例如EQ,AQ等等。
既然是這樣,只用測試一個人的lQ成績,然後高分就標籤他是叻叻,是否正確的方法呢?結果咪個個一味操lQ測驗鑼!