用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 民XX成員女兒:考TSA好開心
樓主: retriever
go

民XX成員女兒:考TSA好開心 [複製鏈接]

引用:Quote:retriever+發表於+15-11-30+16:53+理

原帖由 punlik 於 15-11-30 發表
小學既英文,學校之間可以是天同地.如果校長轉左,教學方法變左,
學業水準有變化,如果自己個屆成左實驗品. ...
以我所理解,政府或學校係唔會公佈單獨/個別同學的TSA成績,所以你所假設的事情,改善等應該是沒辦法做到。

引用:Quote:lightingchung+發表於+15-11-30+16:3

原帖由 hkpapa852 於 15-11-30 發表
如果停咗TSA, 有咩會呢生呢? 我又諗吓D另類嘢:

1. 書商出果堆TSA補充要送去堆田區, 為咗cover呢筆成本, 唯 ...
其實咩為之「操練」呢? 唔識係唔係應該操到識?定是已經識,但為了考到更高名次而去操呢?一句「就算沒有TSA,你班家長都會操啦!」,真的很無奈!

loveDD 發表於 15-11-30 17:28
其實咩為之「操練」呢? 唔識係唔係應該操到識?定是已經識,但為了考到更高名次而去操呢?一句「就算沒有T ...
正所謂 Practice make prefer, "台上一分鐘, 台下十年功"

好多嘢, 本身都係靠練番嚟, 如果一味追求不操不練又要有好成績, 係咪太不切實際?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:loveDD+發表於+15-11-30+17:20+以我

原帖由 punlik 於 15-11-30 發表
可以自己問校長啊,校長沒必要隱瞞吧.
但你剛剛才說怕被學校當試驗品,轉頭又說學校沒有必要隱瞞,會不會有少少矛盾呢?

其實講到尾,作為校長沒有理由不會知道自己學生的程度,理論上就算沒有TSA,班主任都可以話到俾你知,再唔係去兩三間補習社問問也會知道。

回覆 loveDD 的帖子

其實簡單講句, TSA 係用來睇學校既業績... 特別係政府俾左錢要管下...
可否只管農夫, 不管豬肥不肥?

引用:Quote:loveDD+發表於+15-11-30+17:28+其實

原帖由 hkpapa852 於 15-11-30 發表
正所謂 Practice make prefer, "台上一分鐘, 台下十年功"

好多嘢, 本身都係靠練番嚟, 如果一味追求不操不 ...
當然,我意思是那些人所說的「操練」是帶強烈貶意而感到不舒服

回覆:punlik 的帖子

份卷是不記名,校長都吾知

TSA 原意係好,學生、學校不記名參加有關評核,政府通過收集評核試的數據作為完善教育系統、及資源投放方向的根據。

但1X 年來官員執行有落差,變成記考生編號、學校名稱,官員採用評核結果的數據,向學校施壓,學校一層壓一層,苦了學生。

原本由 System assessment 變了做 School assessment 、Student assessment。

yuenkw 發表於 15-11-30 18:01
TSA 原意係好,學生、學校不記名參加有關評核,政府通過收集評核試的數據作為完善教育系統、及資源投放的根 ...
歷史從來都會不斷重複發生,一些原意好的政策,實施後卻使到民不聊生

回覆:民XX成員女兒:考TSA好開心

睇番聽証會新聞,唔只將官呢d 地區學校,連名校軒官學生都出來投訴?真係把炮!

係咪官立學校乖d, 操練得勁d?

wonglily  軒上剛畢業,已前學校只要求各科買一本TSA。但無求一定做噃。  發表於 15-12-1 08:00

retriever 發表於 15-11-30 17:44
回覆 loveDD 的帖子

其實簡單講句, TSA 係用來睇學校既業績... 特別係政府俾左錢要管下...

其實回歸後,政府已經管了很多改了很多,Tsa是有它的價值,但相對小一至小三階段我覺得學業成績不是一個core issue to be worried,大家需明白,香港過去幾十年從來"成就"都不是管返來的。

回覆:punlik 的帖子

其實私校應帶頭不參加TSA!

而家已有幾間私校放棄左… 佢地好實際要向家長交待,家長係用真金白銀投票!點解佢地可以放棄? 私校校長既然都認為在教學上無需TSA, 已經好清楚個試為物?

似乎並非如你所願,俾學校benchmark學生。 私校校長信息很清楚…

回覆:loveDD 的帖子

唔好又話我講大陸化…

而家大學評價講排名昇跌左左幾級…

選副校講google search 左幾次…

經濟只講GDP

教學評價講TSA

選首長,講689…

引用:其實私校應帶頭不參加TSA! 而家已有幾間

原帖由 retriever 於 15-11-30 發表
其實私校應帶頭不參加TSA!
講得好

http://comp.ycps.edu.hk/?p=12861

http://comp.ycps.edu.hk/wordpress/wp-content/uploads/2015/11/%E5%95%8F%E5%8D%B7%E8%AA%BF%E6%9F%A5%E7%B5%90%E6%9E%9C_Ver-4.pdf

回覆:民XX成員女兒:考TSA好開心

不如重設學能測驗,成績歸返自己,大家happy

‹ 上一主題|下一主題