用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 性格慢熱的小朋友在選校方面的建議
樓主: Mobedon
go

性格慢熱的小朋友在選校方面的建議 [複製鏈接]

回覆:Mobedon 的帖子

我囡都是慢熱,每次面試都是唔出聲,但in左幾間後就開始有問有答,表現好好,我諗是in得多就習慣左,同佢in多d就ok

引用:回覆+Mobedon+的帖子 其實我真係想講,+而

原帖由 gglover 於 15-11-30 發表
回覆 Mobedon 的帖子

其實我真係想講, 而家d面試模式搞到慢熱型小朋友好慘, 慢熱又唔係罪, 又唔係缺點, 但 ...
無錯。每個人的性格都唔同,慢熱冇罪的,做乜要迫小朋友去改呢?唔好話小朋友,有啲大人最叻吹水唔抹咀,但言之無物;有啲心思細密,唔係把口冇時停,但所講嘅都有見地嘅,咁你認為邊個叻呢?如果小朋友慢熱,但社交溝通冇問題,點解要佢改變呢?人人一個模咁先得咩?當然,係考小一呢個階段,往往係比較表面的,有啲學校計埋出入課室時間,15分鐘考一組十幾個小朋友,除開每人一分鐘,真係睇倒幾多嘢?邊個好笑容,邊個講多幾句嘢咪入圍囉,慢熱小朋友係比較蝕底。但千萬不要因為小朋友慢熱而抹殺佢其他優點,例如當你欣賞小朋友觀察細緻,思考慎密時,唔好埋怨佢反應唔夠人快;相反,當你猛讚小朋友聽話,叫佢做乜就做乜,唔會駁咀時,就唔好又怨佢唔夠創意,唔識think out of the box, 因為當佢真係咁多鬼主意時,你估佢仲係咪咁順從,你話乜就乜,唔識得挑戰你?講到呢度,梗會有啲人話,我小朋友乜都好,又乖又有創意,反應快得來又思考慎密,咩優點都有,佢嘅缺點就係冇乜缺點 blah blah blah. 但既然佢哋咁完美,唔明白一般人的情況,就無謂同凡人一齊討論呢啲係佢哋世界不存在的煩惱了。

PhilC 發表於 15-11-30 16:14
無錯。每個人的性格都唔同,慢熱冇罪的,做乜要迫小朋友去改呢?唔好話小朋友,有啲大人最叻吹水唔抹咀,但 ...
全對!

引用:Quote:原帖由+gglover+於+15-11-30+發表回

原帖由 PhilC 於 15-11-30 發表
無錯。每個人的性格都唔同,慢熱冇罪的,做乜要迫小朋友去改呢?唔好話小朋友,有啲大人最叻吹水唔抹咀,但 ...
講出重點。

回覆:PhilC 的帖子

Totally agree, 其實性格係天生的,尤其咁細個好難去改,我大女極內斂,但細女外向唔怕生保,兩個咪又係咁教。

個人經驗係,蝕底都無辦法,唯有報多幾間,我女無參加面試班,最後都叫有offer有waiting, 雖然不是什麼神校名校。另外一個途徑係操行d學術,有d睇學術做卷的,可能無咁睇重面試表現。

回覆:性格慢熱的小朋友在選校方面的建議

我女明年先考小一!但她現在一見陌生老師係會大喊,吾係唔出聲咁簡單,請問大家我可以點幫她?

引用:Quote:原帖由+gglover+於+15-11-30+發表回

原帖由 PhilC 於 15-11-30 發表
你好有道理,我囝就係好聽話,但沒有創意,係面試期間我更加覺得佢係呢類型

回覆 muimui2 的帖子

請問除了SFA,TSL,還有什麼學校的interview 較多考學術的?禮賢,德雅⋯?

Mobedon 發表於 15-11-30 22:54
回覆 muimui2 的帖子

請問除了SFA,TSL,還有什麼學校的interview 較多考學術的?禮賢,德雅⋯? ...
TSL 唔係單考學術,慢熱小朋友可能會蝕底少少,但我都唔太肯定,因為我無考。只係有讀緊嘅家長分享過學校入面大部分小朋友都好主動,所以你反而要考慮下係咪適合。
就面試而言,sfa, aps, 禮賢,培道等都有單對單問問題環節,小朋友可能會較易適應。

但我自己覺得,除左面試之外,最重要係睇番學校本身適唔適合小朋友,俾你考到成手offer, 但學校唔適合又係弊,畢竟入讀後先見真章。

因為我小朋友都係慢熱型,我比較喜歡小班教學,有愛心,鼓勵每位小朋友嘅學校。

Mobedon  I see . Thank you.  發表於 15-12-1 22:47

joyjoy5354 發表於 15-11-30 22:34
我女明年先考小一!但她現在一見陌生老師係會大喊,吾係唔出聲咁簡單,請問大家我可以點幫她?

...
我個女k2時見到陌生老師都係唔出聲架,唯有帶佢接觸多啲人,不停鼓勵佢,由少人啲開始,可能係一兩個家庭左右,出唻同人玩多啲,到出年佢再大啲又好啲架喇。

對於慢熱怕羞被動的小朋友,都係不外乎考多幾間,報多幾間二線,面試前比足心理準備佢地,和唔好一日見太多間學校。

啟思,啟基,崇真,雖然都係一大班咁見 (其實老師都有個別和佢地對答), 但見成兩個鐘。 就算慢熱的都夠時間適應環境,老師亦有足夠時間了解佢地。

引用:首先,慢熱不是罪。樓上有人話咩多數係家長

原帖由 muimui2 於 15-11-30 發表
首先,慢熱不是罪。樓上有人話咩多數係家長做成,我諗只係你小朋友唔係呢類型,要明白呢個係性格,就等於唔 ...
想知你考左邊幾間,想參考下,因為阿女都係比較慢熱,想睇定啲學校明年報

我囡今年K3, 都係觀察型,但佢好喜歡靜静看書。我覺得呢D係佢性格,無話"洩"吾"洩"底。我亦吾會逼佢改性格,因為佢會好惨,大人都吾得啦,何況小朋友。佢現在都已進入優才3 in, 我已經覺得佢成功突破自己了。

我仔都係慢熱觀察型,冇上面試班,但k2 有參加大半年故事班,我D媽媽朋友都覺佢明顯有進步,但性格始終是不能改變的,我亦唔想去改變佢。考左間活動教學,但冇2nd in , 我就知道阿仔唔係佢地杯茶。最後,有一間私校收左、一間waiting 要上堂,我都好開心啦!知道佢每次面試都盡左力,佢都有講返問D咩問題,我每次in 完都會讚佢叻仔!
其實媽媽都不要俾太大壓力自己,雖然好難話一D都冇,但盡量唔好令小朋友覺得考唔到心儀學校就好慘。我都係過來人,明白呢個過程係痛苦又漫長,始終人生要走的路還有很長遠的,加油!

up

慢熱同怕羞嘅小朋友係小一面試時係會蝕底D, 但遊戲規則係冇得變, 唯有想辦法點令小朋友願意表現自己.

我個仔係K2時仲係唔敢單獨上興趣班, 返學時又唔會爭答老師問嘅問題. 如果繼續係咁, 小一面試只會喊住去, 喊住走. 我地就幫佢報左兩個興趣班同一個朗誦比賽. 講真, 果刻真係迫佢上堂, 可能係大過左, 頭兩堂都仲唔肯上, 到左第三堂開始, 佢自己肯入課室, 但一定要我地係門口等, 但其實佢入左課室之後係睇唔到我地嘅. 之後嘅朗誦比賽都得到一個小小嘅鼓勵獎. 我地係K2學期尾時報D早面試嘅學校, 當作熱身又好, 當做比佢知道面試模式又好. 意外地都得果兩間學校嘅offer. 到K3時, 開始報心儀嘅私直小學, 有左之前嘅經驗, 小兒每次都好投入面試, 最後雖不至收到好多offer, 但亦能入讀一間我們心儀嘅小學. 所以, 小孩係會成長, 慢熱嘅一樣可以改進, 只要大家努力!

Follow. Thanks for sharing.

我小朋友也是這樣,最後第一志願津小收,活動型直資也候補入了。我想佢學識表達自己,唔想佢變隱型人,最後選了直資。但性格真的是天生,同學們都很活潑,但佢仍然怕羞⋯不過相信隨著歲月,慢熱的性格可逐漸改善。

same as my girl. she applied around 10 schools, finally got accepted mostly by academic-oriented schools.
so, recommend to focus on academic and brief her about the intetview format before attending interview

Thanks for sharing!
‹ 上一主題|下一主題