用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 性格慢熱的小朋友在選校方面的建議
go

性格慢熱的小朋友在選校方面的建議 [複製鏈接]

囡囡今年k2,她喜歡閱讀,有禮貎,受教,有良好專注力,現就讀學術型幼稚園,十分喜歡返學,做功課也很主動。但性格比較被動慢熱,說話總是細細聲的,相信interview 比較輸蝕,因為唔會等佢warm up。 請問以大家經驗,什麼學校的面試形式會比較有把握有offer? 慢熱型小朋友通常有什麼學校offer呢?
   7    0    0    0

回覆 Mobedon 的帖子

我都想知, similar case here.

多報幾所小學當練習,賣旗,做義工,幫人之餘又幫到小朋友練大膽。
不要只報熱門學校,二,三線也報吓。

Mobedon 發表於 15-11-30 10:32
囡囡今年k2,她喜歡閱讀,有禮貎,受教,有良好專注力,現就讀學術型幼稚園,十分喜歡返學,做功課也很主動 ...
大部份小用友都慢熱,...家長們自我檢討下,大部份係家長引致的.

HK-MAN 發表於 15-11-30 11:25
大部份小用友都慢熱,...家長們自我檢討下,大部份係家長引致的.
小用友慢熱有什麼問題? 有什麼需要檢討? 小朋友是否只能夠主動? 快搶搭? 對任何陌生人都熱情回應?

主流收生價值是否所有小朋友都要跟? 家長自己諗清楚, 自己想要點樣既小朋友, 定係要 provide 一個人地想要既小朋友。

cal@wicked  同意之極  發表於 16-3-6 11:09

回覆:性格慢熱的小朋友在選校方面的建議

選思考學術題多,例如SFA,還有叩門時應該會有利。現實上樓主小朋友的性格也是很多香港小女孩的性格,要在直私小一面試時突出,也許需要找一項「專長」從而多加培訓去幫助。

frogbobo 發表於 15-11-30 11:42
小用友慢熱有什麼問題? 有什麼需要檢討? 小朋友是否只能夠主動? 快搶搭? 對任何陌生人都熱情回應?

主流收 ...
小朋友慢熱真係冇問題的,這我亦認同! 但有家長話自己小朋友慢熱既話,有冇方法去改變,咪要自我檢討下囉!

我仔都是超級慢熱,但學術很好,聽教。k2時校長已經嚴重警告話真係要佢開金口先得。我花左好長時間要阿仔明白,面試時一定要主動同老師打招呼,一定問老師問題。然後我報左好多間學校面試當練習,等佢知道面試並不可怕。結果今年k3戰果尚算不錯,現有SFA 等幾個offer。雖然佢都仲係慢熱,但起碼佢知面試時應該點做,所以要小朋友自己明白適當時候做什麼係好緊要!

其實我真係想講, 而家d面試模式搞到慢熱型小朋友好慘, 慢熱又唔係罪, 又唔係缺點, 但現存面試模式令到慢熱變左缺陷咁樣。那些賣旗、做義工、多打招呼、多群體活動, 有好多都試過, 未試過的都準備會做, 但我發現小女就是不enjoy, 就像迫隻野兔不準跳, 要雙腿跑一樣, 雙腿跑一定快d嗎? 不一定呀! 你捉隻野兔黎睇睇!

慢熱型在很多層面有好處呀! 我發現我女兒的慢熱就是因愛觀察, 對人對事都非常細心, 極少做錯事, 學習亦迅速。可是, 就是在現存的面試當中很蝕底, 我真係覺得好陰功。

老老實實, 就算將來出社會做事, 慢熱也不吃虧呀! 做生意、做sales就話熱情會好d啫! 其餘咪一樣! 今年新鮮滾熱辣出爐港姐都係女拔出身, 慢熱寡言果個冠軍, 熱情多言果個亞軍呀! 最終又係真才藝真實力決勝負。

見到個女現在要不停改變本性來迎合出年的面試, 我真係好心傷, 但我又深深知道, 個個小一面試都係在短時間内分高下, 唉......

yokeeland  我當然欣賞他細心,愛發問,但短短的面試時間,老師未發現已經夠鐘。  發表於 15-11-30 16:27
yokeeland  我孩子就是這類型,已經見很多人,但只會由講一句,變成講1.5句。  發表於 15-11-30 16:26

救恩

yokeeland  我原本都以為係。  發表於 15-11-30 16:26

引用:回覆+Mobedon+的帖子 其實我真係想講,+而

原帖由 gglover 於 15-11-30 發表

其實我真係想講, 而家d面試模式搞到慢熱型小朋友好慘, 慢熱又唔係罪, 又唔係缺點, 但 ...
totally agree!

Mobedon 發表於 15-11-30 10:32
囡囡今年k2,她喜歡閱讀,有禮貎,受教,有良好專注力,現就讀學術型幼稚園,十分喜歡返學,做功課也很主動 ...

俾我的慢熱仔學下朗誦,等佢練大個膽。面試練習是重要的,在家也會同佢練

1st in 多數 group in, 10 揀1、2個入 2 nd in. 考快而準,有反應。我女一年前,不單慢熱,也缺乏自信。我冇理人話我是否怪獸,連學校面試班都冇上,出去 Train 足9個月,一星期一堂,偱序漸進。女女自己也很努力,目前有幾個 二缐 offer, 滿足了!

我都有出面 train 朗誦。但獨自練的時間多至2個月,上場只是出2分鐘。如真系練口才,去 故事班實際d。

回覆 gglover 的帖子

Totally agree! 其實囡囡都有上緊故事班和Drama, 老師都說她其實warm up 了都肯參與和活潑,但我擔心interview唔會夠時間warm up.  對慢熱小朋友真的很慘!

多謝大家答覆及意見!

找些多問學術的學校如 sfa tsl, 試下上短期面試班 讓小孩熟習模式

唔好花錢上什麼班, 去多d 見下人,社會服務…

HK-MAN  正確!唔好以為係咁操就得.  發表於 15-11-30 14:15

首先,慢熱不是罪。樓上有人話咩多數係家長做成,我諗只係你小朋友唔係呢類型,要明白呢個係性格,就等於唔係個個人都鍾意一輪咀同陌生人傾偈咁,唔係咩大不了。

我小朋友都係呢類型,到而家佢都有幾個offer, 雖然唔係咩一線名校,但係係適合佢嘅。我經驗係:
- 唔係間間學校都要揀好鍾意講嘢嘅小朋友,慢熱嘅小朋友反而相對比較守規矩,喺group in 會表現得聽教,都有學校喜歡嘅
- 如果女女學術好,更加唔駛驚,有一批學校單考學術,慢熱小朋友都無問題
- 太活動嘅學校自然會reject, 我又覺得無壞,因為真係mismatch。 但一啲傳統啲又或者新派啲嘅直資都ok, 要睇緣份

最後,幫小朋友報多幾間,其實面試好多都係玩,佢哋開心嘅,試多啲就唔驚。

引用:Quote:HK-MAN+發表於+15-11-30+11:25+大部

原帖由 frogbobo 於 15-11-30 發表

主流收 ...
不得不比個讚你

‹ 上一主題|下一主題