用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 公務員子女去英國讀y10大約一年幾錢
樓主: ning673
go

公務員子女去英國讀y10大約一年幾錢

亮燈 發表於 15-12-1 07:06
唔該晒!好有用既資料,又學到野!謝謝!
亮兄,咪玩喇,大家交流下喇!

引用:Quote:wesleypiano+發表於+15-11-29+21:53+

原帖由 basbyy 於 15-11-30 發表
唔知你小朋友排政府箍牙排左幾耐,我亞女排左三年都無聲氣,2015年年頭同學校 boarding house staff 講想箍 ...
Hi basbyy,
我已經係香港掛左都有2一3年啦!最近打電話來見我帶佢去檢查。你女學校帶你個女去英國嘅政府牙科見consultant?咁好仲有staff跟去?想問你女女grade 幾?係咪你之前寫信比學校要求帶阿女睇牙科?但睇邊間牙科係學校決定?真係咁好免費係英國箍牙?

引用:Quote:亮燈+發表於+15-12-1+07:06+唔該晒!

原帖由 basbyy 於 15-12-01 發表
亮兄,咪玩喇,大家交流下喇!
唔係講笑,我真係唔知,下次要留意下,謝謝!

wesleypiano 發表於 15-12-1 10:00
Hi basbyy,
我已經係香港掛左都有2一3年啦!最近打電話來見我帶佢去檢查。你女學校帶你個女去英國嘅政府牙 ...
我亞女係 Year 9 去英國讀書,係 Year 9 放完聖誕同學校講,我唔駛寫信或者做任何野,就安排見醫生之後見 consultant,個 consultant 係唔係政府就唔知,因為收左我2x磅。當然間間學校嘅行政都唔同,第二間學校駛唔駛寫信我就唔知!係用學童 NHS,所以免費。

回覆:basbyy 的帖子

Basbyy

咁即係邊個月買行李箱好

引用:claimed+津貼有小技巧:我買左匯票就影印張

claimed 津貼有小技巧:

我買左匯票就影印張匯票並且 mark 起當日大約匯價,跟住比張學費單同匯票亞女返去U ...
Thx. 好有用資料

回覆:twtwtw 的帖子

我仔已有日子去箍牙了
可惜八月要走
白白放棄

twtwtw 發表於 15-12-1 15:25
Basbyy

咁即係邊個月買行李箱好
通常暑假時行李匣會減價,我係果時買。

各位高手,
請問是否買完機票就立刻claim,又上網買機票是否有收據?

walter0723 發表於 15-12-1 17:13
各位高手,

唔需要,通常跟OEA一齊申請。你在政府電腦攞份申請OEA及旅費津貼程序既文件,就會知道限期喇!未試過上網買學生機票,但總之print番有你付款證明就得。

引用:Quote:wesleypiano+發表於+15-12-1+10:00+H

我亞女係 Year 9 去英國讀書,係 Year 9 放完聖誕同學校講,我唔駛寫信或者做任何野,就安排見醫生之後見 c ...
什麼係NHS? 係咪申請時買的health surcharge?有買即是全免?

引用:Quote:Mapleac+發表於+15-11-30+21:27+clai

原帖由 basbyy 於 15-11-30 發表
買行李匣收據要3個月內嘅收據架。
謝謝提醒,咁我等到暑假先買

引用:Quote:原帖由+basbyy+於+15-11-30+發表買行

原帖由 Mapleac 於 15-12-02 發表
謝謝提醒,咁我等到暑假先買
其實OEA、機票及行李津貼都可以8月左右交表,唔需要太早。

wesleypiano 發表於 15-12-2 00:31
什麼係NHS? 係咪申請時買的health surcharge?有買即是全免?
NHS 係英國學童保健,以前唔駛錢,2015年開始,每年收150磅,做 Student Visa 時比埋英國政府。

walter0723 發表於 15-12-1 17:13
各位高手,
如果唔明白可以問返自己部門福利組,佢地答得好清楚。我通常係買 BA,以前我會叫 BA send 張 receipt 比我 claim 錢,今年 BA 話同政府協議左,print 張 e-ticket (有紅色銀碼果張) 已經可以,我用 e-ticket claim 過,無問題。之前我部門話 claim 機票要我比 1) claim form 2) 收據,如果用 credit card 比錢,用比埋 3) credit card bank statement,我有一次唔記得比 bank statement,但都無叫我後補。記住,每張單據都要寫 certified true and correct by XXX加簽名。今期收到庫房電話,原來好多人會漏填 page 3, item 7 - (b),呢一 part 係話 D 錢 transfer 去申請人本人戶口, 我之前原來都係一路都漏左。

回覆 basbyy 的帖子

清楚,明白,唔該晒。

首次申請 OEA & 機票津貼
OEA Form 2 + CAS Letter copy + 學費單 + (學校收據 或 OEA Form 3 + 銀行本票 copy)
SPA Form + 機票收據 + 行李匣收據 (如果用信用咭過數買機票,部門話要交埋bank statement,第一次我有交,第二次唔記得交但無打回頭。)

其後申請
OEA Form 2A + 校曆表+ 學費單 + (學校收據 或 OEA Form 3 + 銀行本票 copy)
SPA Form + 機票收據

所有收據要寫 (Certified true and correct by xxx) 及簽名

機票津貼可以一次申請全年機票 或逐次逐次申請都可以,視乎情況。

所有文件有問題時或寄漏文件、單據,庫房會打電話比申請人補交,好多時 fax 比佢地都收貨。

所有文件第一次申請要經部門去庫房,之後會收到庫房 memo,講明以後 D Form 寄去嘅地址。

回覆:亮燈 的帖子

路過,想請教公務員子女教育津貼到小朋友幾多歲?

引用:路過,想請教公務員子女教育津貼到小朋友幾

原帖由 vespa 於 15-12-02 發表
路過,想請教公務員子女教育津貼到小朋友幾多歲?
19歲就冇

引用:Quote:原帖由+vespa+於+15-12-02+發表路過

原帖由 亮燈 於 15-12-02 發表
19歲就冇
機票津貼:19-21歲減半有$11800