用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 人到癲, 今次呈分....
go

人到癲, 今次呈分....

人到癲
本來呢2 日派左中, 數, 常, 有C, 提升到B, 點知英文衰左, 竟然作文唔合格

第3次加油追再追, 仲有機會

wong09 發表於 15-11-25 17:22
人到癲
本來呢2 日派左中, 數, 常, 有C, 提升到B, 點知英文衰左, 竟然作文唔合格 ...
英作佔好小,如果讀本高分,都唔駛担心

人到癲
本來呢2 日派左中, 數, 常, 有C, 提升到B, 點知英文衰左, 竟然作文唔合格 ...

作錯題吧?!你都要冷靜,細路仔比你更傷心,比多D鼓勵佢,檢討問題所在,重拾鬥心考好呈3.祝一切順利.

回覆 蘑菇 的帖子

英作佔35%, reading只系剛剛合格

唔跌BAND便冇事, 加油

回覆:wong09 的帖子

繼續加油,還有呈三💪💪💪

回覆:人到癲, 今次呈分....

加油呀! 我仔呈二中文都衰左(仲要谷得最勁, 而家cut左一份中文補習), 好在英,常有A拉一拉, 希望呈三考好D, 吾好跌band啦!

一齊努力呀!

人到癲
只能鼓勵孩子加油。

英文作文不合格,叩門會較麻煩。希望孩子加油,不用叩門。

其實小朋友自己都知道個試好重要,所以壓力都好大,我哋做家長嘅又唔想加重佢哋壓力,只好鼓勵佢哋盡力做好,但其實自已就擔心到死,希望佢哋可以體諒我哋嘅苦心

醒目開學勳章 王國長老

引用:人到癲本來呢2+日派左中,+數,+常,+有C,+提

原帖由 wong09 於 15-11-25 發表
人到癲
只要 banding 無跌時係呈三再加油,畀多 d 信心佢!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我已經無鬧佢, 佢自己覺得唔好, 平時唔系特別好, 但平均都有70幾, 無唔合格,派左頭3科由C升到B, 佢好開心, 從無諗過唔合格

wong09 發表於 15-11-26 10:57
我已經無鬧佢, 佢自己覺得唔好, 平時唔系特別好, 但平均都有70幾, 無唔合格,派左頭3科由C升到B, 佢好開心,  ...
小朋友自己都唔想的,有三科由C升到B已經好大進步吧! 宜家最重要係揾出英作唔合格既原因加,加以改善,仲有呈呈三可追的,你同仔仔都要加油呀!
我仔仔中英數常都keep到,唯獨衰咗音樂,攞C, 呈一B, 冇計,冇天份,希望唔會跌banding。

醒目開學勳章

作文如果對應主題,基本上分數不會太差,

你有無睇過份卷,問題出在哪裡?

CALVEN 發表於 15-11-26 12:59
作文如果對應主題,基本上分數不會太差,

你有無睇過份卷,問題出在哪裡?
呀仔間學校,呈分試既卷唔可以拎番屋企。

醒目開學勳章

蘑菇 發表於 15-11-26 13:06
呀仔間學校,呈分試既卷唔可以拎番屋企。
我仔學校平日考卷都唔可以,但家長可申請查閱,

好多人申請ga,我都有去查閱的.

蘑菇 發表於 15-11-26 11:09
小朋友自己都唔想的,有三科由C升到B已經好大進步吧! 宜家最重要係揾出英作唔合格既原因加,加以改善,仲 ...
平時一向有7X但今次讀本都緊緊合格, 係咪大家都係咁? 始終呈分係求學不是求分數, 求學只是求排位, 冷靜睇吓大圍點先。自行時張成績表係無咁好睇, 但仲有呈三, 加油。

呈分試,名次升跌才重要,如果英文作文題目難到好多人都不合格,就不大問題了。繼續努力!

深咗,其他小朋友都唔識,

排名都系按分數

如卷深一齊跌都唔大問題,最緊要冇跌band 就唔駛怕,唯有盡力盡量平常心啦!
呈分試真係好似坐過山車,未到站都仲可以好刺激,好驚嚇  mouth:" />