用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2017年度小一自行派位統計 (部份官津小學) ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2017年度小一自行派位統計 (部份官津小學)   [複製鏈接]

其實點解世襲必收生唔封頂? 咁如果有一年係出現全部都世襲生,咁所有大抽獎位都佔用晒,咪無晒位做大抽獎 ?

引用:11網+天主教總堂+都收滿+38+個+http://www.

原帖由 amyyiu888 於 15-11-25 發表
11網
天主教總堂 都收滿 38 個
http://www.cms.edu.hk/
天總應該未收滿,本身有50個位係自行!

se6b03 發表於 15-11-25 16:55
其實點解世襲必收生唔封頂? 咁如果有一年係出現全部都世襲生,咁所有大抽獎位都佔用晒,咪無晒位做大抽獎 ? ...
叫得必收, 又好難封頂喎! 應該拎埋乙部一半d位...

其實點解世襲必收生唔封頂? 咁如果有一年係出現全部都世襲生,咁所有大抽獎位都佔用晒,咪無晒位做大抽獎 ? ...
呢個制度行咗N年都未試過有咁既情況.

如果真有, 相信教育局點都會特事特辦.

而且, 點解要封頂呢? 如果必收生要封頂, 咁不如不用有必收生, 只係將佢地列做最高分, 全部一齊按分數抽, 咁25分呀, 20分個D, 機會又再低咗N倍了!

20130401    發表於 15-11-26 12:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Hayden0805 發表於 15-11-25 17:09
天總應該未收滿,本身有50個位係自行!
教育局寫住係38個自行位...
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2016dpnet-11.pdf

引用:Quote:Hayden0805+發表於+15-11-25+17:09+

原帖由 amyyiu888 於 15-11-25 發表
教育局寫住係38個自行位...
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-syste ...
又係喎,我睇呢個表,所以誤會左!

引用:Quote:原帖由+amyyiu888+於+15-11-25+發表

原帖由 Hayden0805 於 15-11-25 發表
又係喎,我睇呢個表,所以誤會左!
參考下
http://www.uncledos.hk/uploads/tad_uploader/user_1/37_udc_11_p1reg.pdf

99校網 聖公會偉倫小學
自行學額        (38) 自行已收學額        (47) 超收人數 (9)

98 網 (東涌)                  自行學額       自行已收學額      超收人數
青松侯寶垣小學                 63                     63                   0
寶安商會溫浩根小學          63                     63                   0
可譽中學暨可譽小學          63                     34                 -29
靈糧堂秀德小學                 63                     63                   0
黃楚標學校                        63                     63                   0
救世軍林拔中紀念學校       63                    網上沒有資料
東涌天主教學校                 63                     58                   -5

請問有有34網陳瑞祺自行資料提供,感謝感謝!

201097 發表於 15-11-24 15:36
四寶之一信義會,都收爆
咁大鑊!真係要中六合彩先掂!

hkpapa852 發表於 15-11-25 17:27

我覺得依家制度不太公平,必收生和非必收生應要分開計, 如果必收生爆quota就要抽,不可佔用抽獎位,或者想方法增加學額.

hkpapa852 發表於 15-11-25 17:27

咁搞法,如果遲d必收生多過全級學額,教局會唔會開多間附屬學校??呢個制度係有D問題...

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:喇沙都冇超收?

原帖由 布希亞 於 15-11-23 發表
喇沙都冇超收?
齋校好少超收架!加上開六班咁多,頂多25分收唔哂

恐龍家

winnienwy1978 發表於 15-11-26 01:18
我覺得依家制度不太公平,必收生和非必收生應要分開計, 如果必收生爆quota就要抽,不可佔用抽獎位,或者想方法 ...
學校的小一總數受校舍限制,教育局咪提高必收生的%,順利成章,名正言順的收必收生,無超收囉

樓主,

43 嘉諾撒係細校, 每級100人, 自行得 50個位, 並非75 個位

45 嘉諾撒先係大校, 每級150人, 自行75 個位

hkpapa852  謝謝糾正資料, 已修正  發表於 15-11-26 12:13

請問有無80及81網資料, 多謝!

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-11-25+17:27+呢

原帖由 winnienwy1978 於 15-11-26 發表
咁搞法,如果遲d必收生多過全級學額,教局會唔會開多間附屬學校??呢個制度係有D問題...
...

要在校生家長好好生養至打得爆全級學額喎!

winnienwy1978  你知唔知依家d新人類好生得,眼見閒閒地三,四個,大陸唔比生咪落黎香港生爆佢   發表於 15-11-26 23:59

ffaye 發表於 15-11-26 12:13
要在校生家長好好生養至打得爆全級學額喎!
連DPS呢間男女校一級得60人都未試過爆.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你有這樣假設, 你一定只有一個小孩了, 世襲生目的系比一位家長/監護人同時送2小朋友一起上學放學, 如果2小朋友一東一西, 如何處理(各學校上學放學基本差不多同一時間)

winnienwy1978  呢個問題要交比教局解決,點樣可以滿足世襲之餘,又能公平地分配給合適的學童   發表於 15-11-27 00:16
‹ 上一主題|下一主題