用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 國際學校考私直小學
go

國際學校考私直小學

請問如在國際學校讀Year 1(即等同K3), 多不多成功例子考到私立、直資小學?有無成功例子?

push

回覆:國際學校考私直小學

我應為唔係太關事, 因為你考小學時只係係國際學校返咗一兩個月。

引用:我應為唔係太關事,+因為你考小學時只係係

原帖由 BearBearMummy 於 15-11-24 發表
我應為唔係太關事, 因為你考小學時只係係國際學校返咗一兩個月。
不是啊…係返左一年多,因reception class已讀了一整年(即平時幼稚園的K2),跟住有D學校係K3面試,也即是說在國際學校已讀到Year one了……

回覆:alison_0919 的帖子

哦,以為K3先去Year 1. 咁無讀k2, 中文程度低,就可能影響咗考小學,但亦不妨一試,不重學術的學校仍有機。

中文不好的話,好的私校直資機會渺茫⋯個性太國際學校的話(坐不住、專注力低)⋯我想還是留在國際學校讀好了⋯不然收到被拒絕的通知還要對自己和孩子的能力有懷疑⋯>.<

朋友囡囡k3入左rc讀year one, 再考wkf, 結果unsuccessful

ISF 入DGS

ESF 入DBS etc 都見過

但真係要搞搞啲中文,否則俾你考到都讀唔掂

tianyingmama 發表於 15-11-27 22:07
中文不好的話,好的私校直資機會渺茫⋯個性太國際學校的話(坐不住、專注力低)⋯我想還是留在國際學校讀好了⋯不然收到被拒絕的通知還要對自己和孩子的能力有懷疑⋯>.< ...
Agree.

siden 發表於 15-12-5 14:17
ISF 入DGS
ESF 入DBS etc 都見過
屬特殊例子,真的不多。

www 發表於 15-12-5 17:09
屬特殊例子,真的不多。

真的不多完全正確。

只不過楼主問有冇,咁有就照講而已。

呢兩個成功例子,一個小朋友K1-2在SC, 另外一個忘記了但都是中文不差的名幼。K3去了以上所説學校讀了兩個月就in DGS DBS。

如果連K1-2都係冇乜中文的國際學校,我諗機會仲細。

仔仔K3讀SIS, 結果考入DBS, 其他仲有CKY, 港同,TSL, 宣道,SFA ...等offer

Jane1983  SIS英普強,幫到小朋友  發表於 15-12-10 22:03

回覆 alison_0919 的帖子

朋友囡囡都是讀了國際學校的reception 今年讀緊year 1考到WKF, PK 同崇真,佢地total 考了8間其他的都沒有second in.佢有外補中文㗎,相信一定要外補中文先有機!仲要自己操math.

我朋友個女讀AIS額外要去公文補中文,似乎真係需要的。