用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!
樓主: tsc911
go

聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!  

Yanamami 發表於 15-12-4 11:58
九小唔算谷,所以比較少人跳船,升中成績亦唔及APS~
每年三考(考試範圍少),默書—个term得三次(唔 ...
一樣有人頂唔順走左!所以,因人而異啦!

Yanamami 發表於 15-12-4 11:58
九小唔算谷,所以比較少人跳船,升中成績亦唔及APS~
每年三考(考試範圍少),默書—个term得三次(唔 ...
其實九小係咪想APS化? 近年投入多咗係音樂方面?

Yanamami  似係~唔like!  發表於 15-12-4 12:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-4 12:14
好反对禁做~百貨对百客,如果KTS变成APS禁,我地呢批家長就少左个選擇,唔係好事。

retriever  你反對咁做... 係咪你覺得佢地做緊?  發表於 15-12-4 13:53

dwkw333 發表於 15-12-4 11:58
3間都係谷, 不過程度/方向唔同, 無中學的唔"谷"點考中學?

Agree....同埋物以類聚, 人以群分; 入得呢類學校家長已經諗住係谷; 就算學校唔谷家長自己都會勁谷.......如果天真地以為入左去就交比學校自己唔理的話, 後果就閣下自負了!

dwkw333  Yes.  發表於 15-12-4 12:27

Yanamami 發表於 15-12-4 12:21
好反对禁做~百貨对百客,如果KTS变成APS禁,我地呢批家長就少左个選擇,唔係好事。 ...
我都對呢方面好反感, 點解一定要學樂器? 呢個亦係我抗拒APS既原因

Yanamami  暫時未“一定”,我女無学~  發表於 15-12-4 12:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-4 12:25
我都對呢方面好反感, 點解一定要學樂器? 呢個亦係我抗拒APS既原因
不过虽然学校近两年投入多左落音樂,但我睇好需要家長配合先成事,否則再过廿年都唔会有APS水平~KTS家長嘛……咪就係唔多(相对啦)重視音樂既—群。所以我覚得难成気候~

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-12-4+12:25+我

原帖由 Yanamami 於 15-12-04 發表
不过虽然学校近两年投入多左落音樂,但我睇好需要家長配合先成事,否則再过廿年都唔会有APS水平~KTS家長嘛 ...
剛剛interflows弦樂kts取銀獎,aps都是銀獎,大家仲要同一首曲目,所以kts要爭一席位不難哦

Yanamami  始終都未算“全民”投入。好似我呢d避音樂家長都有一定人数~  發表於 15-12-4 12:42

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-12-4+11:58+九小

原帖由 hkpapa852 於 15-12-04 發表
增值吖嗎

回覆:聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!

以現代媽媽咁口味,sfa 應該係好多媽媽心中排最後,因為而家d 媽媽錫小朋友,聽到以谷聞名既SFA,加上校舍太過“神貧”,當然三間中最唔係甜心!

但是否真係好傳說中谷得咁慘?

aps 學生風範最似香港仔神校,應該多得音樂訓練。但窺見美好前途,付出的時間金錢努力巨大…

kts 似乎是另外兩間的混合體…

所謂「谷」和小朋友能力雙對,能力高的小朋友,去到教高一級的學校都會悶。所以不要常話SFA谷成績,本身有些高能力學生需要這種學校。

引用:所謂「谷」和小朋友能力雙對,能力高的小朋

回覆:tingshun0135 的帖子

個人覺教深少少唔係好大問題,特別語文… 但教學方式重要,特別係加固既方式,如果太多抄寫同重複訓練,效率準確度係高左,但興趣乏味…

個人對sfa 印象不錯…

小曳人 發表於 15-11-21 21:37
的確奇怪,名津好多年年收SFA ∕ APS插班,真係比較少聽見KTS
宗教問題

引用:所謂「谷」和小朋友能力雙對,能力高的小朋

原帖由 ms.giggle 於 15-12-06 發表
所謂「谷」和小朋友能力雙對,能力高的小朋友,去到教高一級的學校都會悶。所以不要常話SFA谷成績,本身有 ...
咁利害,可能唔去補咁多習,效果會上堂無咁悶

聖方濟各、九小、宣小

回覆:BFIF 的帖子

宣小重音樂,合神校胃口…

聖芳“成績表當錢紙駛”,好實在,合神津胃口…

KTS 似乎係成績表排名無咁清楚,插走無其他學校匯率明確!

其實如果教深d就有 8 成 band1,點解唔係間間都做得到?

引用:Quote:原帖由+ms.giggle+於+15-12-06+發表

原帖由 mcl203 於 15-12-06 發表
咁利害,可能唔去補咁多習,效果會上堂無咁悶
即你唔知我講緊咩

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-12-06+發表咁利

原帖由 ms.giggle 於 15-12-06 發表
即你唔知我講緊咩
知唔知都好啦,現實係有"高能力"學生,相信,更多係"谷能力"學生