用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!
go

聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!  

聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!
3間都係私小,都冇中學!大家點排

回覆:聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!

那一方面?

以下純粹個人喜好、感覺和意見,純分享,不喜pls勿插:宣定九都冇所謂,九校舍闊落d明亮d,宣校舍細小d,學術都高,宣音樂方面更強。聖方末選,校舍極其殘舊,課室破舊不堪,勁大班教學,末排小朋友可以坐到貼牆。迎賓入口及禮堂天花板牆身嚴重剝落,剝落面積仲好大,私校學費都唔係少,好心整整個外觀,始終都要見人⋯校外石硤尾街市,都不是主要問題,但圍攻校園的三處基地場內日夜打樁,分貝勁大,工程緩慢,塵埃滿布,日久天長,寧靜及空氣清新短期內無望⋯另,三間都學術好、算谷,但最谷就係聖方,而坊間流傳聽最多都係小朋友讀得唔開心(僅指唔開心、唔想返學情況相較於其他學校聽得多d)最後本人並不認同iPad逐步代替紙質課本及部分功課,進而逐漸全面代替,孩子是需要摸書及寫字的。亦不喜歡自己孩子在成長發育期間全日中較長時間面對電子產品。本人有報,入圍2nd in,但2nd in時間撞正培正。最後揀博培正,放棄SFA。(純個人分享)

puichingforsure  agree!  發表於 16-3-1 09:56
hippoo  同意!  發表於 15-11-21 10:23

個人覺得差唔多,俾我會選九小,校舍正!

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:tsc911 的帖子

學術應該唔爭好遠,但細節唔同!
SFA部份地方其實屬教堂範圍,唔到學校管!
我反而幾鍾意撲實嘅感覺!
我自己當年排kts>sfa >aps.
原因係校舍大,人都精神D!

恐龍家

Kts .

Don't like APS

無la la 逼人學學器

最憎被人逼

bbb330    發表於 15-11-21 21:44

引用:以下純粹個人喜好、感覺和意見,純分享,不

原帖由 C-Mermaid 於 15-11-21 發表
以下純粹個人喜好、感覺和意見,純分享,不喜pls勿插:宣定九都冇所謂,九校舍闊落d明亮d,宣校舍細小d,學 ...
哈哈!我同你一樣寧願選擇博培正放棄去SFA .

本人不是用家,但以過往爬文,三間學術應該差唔多,但聽說九龍城中學校網比較好啲

個人覺得 SFA < APS  < KTs.   因为综合朋友是用家意见

SFA!  因為讀過所以鍾意。另外兩間冇考唔清楚,若KTS唔強逼一體一藝我會排佢第二位。

以下純粹個人喜好、感覺和意見,純分享,不喜pls勿插:宣定九都冇所謂,九校舍闊落d明亮d,宣校舍細小d,學 ...
哈哈!好有獨特見解

Sfa~>APS~>KTS

sfa同aps係咪中途跳船能力較高?另外aps啲男子女子排球好勁,岩dgs dbs胃口。

布希亞  唔識咪亂嗡,宣小年年近九成上Band 1,跳繩就有  發表於 15-12-2 04:02
KikiDaddy  dbs - yes, dgs - no  發表於 15-11-21 12:01

其中最認同係SFA未來幾年都好嘈,周圍D地盤好多!

當個好爸爸

簽名被屏蔽

我都不鐘意ipad 當書。

晴晴小B 發表於 15-11-21 11:20
sfa同aps係咪中途跳船能力較高?另外aps啲男子女子排球好勁,岩dgs dbs胃口。

...
Yes , if want to go to dbs, go aps is the first choice

回覆:josewing 的帖子

如果純計學術,我覺得sfa會較好,不過部分kts aps學生就可靠特異功能入直資中學。

布希亞  係人都知宣小高一班啦,唉  發表於 15-12-2 04:03