用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016 沙田升中家長交流😊
樓主: elain141519
go

2016 沙田升中家長交流😊   [複製鏈接]

有朋友今年升讀沙官. 他仔仔跟他說辛苦. 辛苦的不是學習上. 而是交朋友上, 因沙官有好多是小學官立直上. 他說很難入到佢地圈子. 所以我覺得要諗諗這一點才選這校.

qkhui 發表於 15-11-25 14:37
有朋友今年升讀沙官. 他仔仔跟他說辛苦. 辛苦的不是學習上. 而是交朋友上, 因沙官有好多是小學官立直上. 他 ...
唔知聖心會唔會有呢種情况?

引用:有朋友今年升讀沙官.+他仔仔跟他說辛苦.+辛

原帖由 qkhui 於 15-11-25 發表
有朋友今年升讀沙官. 他仔仔跟他說辛苦. 辛苦的不是學習上. 而是交朋友上, 因沙官有好多是小學官立直上. 他 ...
沙官近年水平亦比以前下降,有人話始終官校老師流水作業,少做少錯,我舊同事女女兩年前B1C成績入,整體尚算OK,不過唔好太大期望。

聖心又唔知WOR. 因無朋友讀. 不過如果都係小學多直上, 我相信都會有噉情況.

sunshine0613 發表於 15-11-21 12:15
我跟你相反,都有D喜歡沙循,(因去年參覌感覺他們的學生歸屬感強,而且小學校長説沙循的通識科安排/教得好) ...
沙循中一二無通識科

引用:Quote:sunshine0613+發表於+15-11-21+12:15

原帖由 EMMA88 於 15-11-26 發表
沙循中一二無通識科

應該唔係,沙循早響 2002 年已開始引入通識科,而初中通識通常分3個階段
S1  訓練思維技巧 (科學及歴史文化科組合)
S2  訓練研習技巧 (結合科學及資料處理)
S3  博覧學習

並非冇開,返而佢地通識科做得唔錯,推行全校通識教育。
中學概覽都有寫明佢地有初中通識

EMMA88  咁吾錯喎....  發表於 15-11-28 11:01

洋蔥頭媽咪 發表於 15-11-21 12:26
聖心頂多只係1C,去年2A都有人入倒
去年2A都有人入倒, 是自行入?

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

引用:請問沙循係1b/1c? +

原帖由 yf03 於 15-11-28 發表
請問沙循係1b/1c?
1B

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-11-21+12:26+

原帖由 bbkingdombb 於 15-11-28 發表
去年2A都有人入倒, 是自行入?
唔絕對肯定,但知自行有報,呢間並非我杯茶

bbkingdombb  thanks.  發表於 15-11-29 01:48

洋蔥頭媽咪 發表於 15-11-28 10:09
唔絕對肯定,但知自行有報,呢間並非我杯茶
在你角度,聖心有咩優點,缺點?

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-11-28+10:09+

原帖由 蘑菇 於 15-11-28 發表
在你角度,聖心有咩優點,缺點?
其實每間學校都會有支持者,有人喜歡谷有人唔喜歡,冇話邊間係絕對好嘅,我覺得選中學除成績外,最重要係學校理念是否與家長期望相近,而中學生朋輩影響較大,所以選校風好嘅中學相當重要。
我覺得聖小及聖中都屬於傳統學校,功課/測考都比較多,亦有宗教信仰,要睇家長是否喜歡。

回覆:2016 沙田升中家長交流

想問聖羅撒而家屬band幾呢?

回覆:2016 沙田升中家長交流😊

沙崇,呂明才,St. Rosa 排名如何呢?

引用:Quote:原帖由+蘑菇+於+15-11-28+發表在你角

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-11-28 發表
其實每間學校都會有支持者,有人喜歡谷有人唔喜歡,冇話邊間係絕對好嘅,我覺得選中學除成績外,最重要係學 ...
我個仔應該係1b至1c左右,,對英文科無信心,對科學同中史有興趣,不過佢做功課太慢,所以有無家長可以分享吓各bl中學的功課量嗎?

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

yf03 發表於 15-11-29 12:26
其實b1中学一般幾測幾考幾評估?

間間中學唔同, 中學概覽有齊晒資料, 睇返學校特色有講測考幾多次.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

想問下基督同覺光那一間較好?

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-11-28+發表

原帖由 dreambuy05 於 15-11-29 發表
我個仔應該係1b至1c左右,,對英文科無信心,對科學同中史有興趣,不過佢做功課太慢,所以有無家長可以 ...
個人覺得通常精英班多數功課多,其次欲升level嘅中學都會多,中學通常活動多,B1少功課其實亦會有好多bk report, quiz, ...等,小朋友都要自律及學習時間管理先得。沙田兩間龍頭中學出名少功課,但其他要做嘅野其實亦唔少。
分享I下上星期六我帶仔仔去參觀培英,感覺呢間學校都唔錯,仔仔亦有興趣,但最攪笑係參觀時聽到有位家長細聲問老師功課多嗎?老師答初中會較多.高中反而好些,仔仔聽了立即話 (咁咪攪啦!)
你小朋友成績有1B,相信你亦會選擇英中,但你小朋友怕英文,呢點反而要注意,英中大部份都以英語授課,要留意孩子適應問題,功課反而是其次。

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 想問下基督同覺光

原帖由 Greenred 於 15-11-29 發表
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

想問下基督同覺光那一間較好?
基督2a-2b,應較覺光好

‹ 上一主題|下一主題