用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016 沙田升中家長交流😊
樓主: elain141519
go

2016 沙田升中家長交流😊  

引用:Quote:Gobby_lam+發表於+15-11-23+10:10+回

原帖由 miriam 於 15-11-23 發表
只能夠講單純覺得英文好就 ok 我再無意見, 我囡讀左三個幾月, 實際情況係點我知囉.
...
可吾可以分享吓胡忠實際情況, 例如功課、 活動、 小測、 默書、 老師、 補課等, Thx!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-11-23+發表只能

原帖由 BLouie 於 15-11-23 發表
可吾可以分享吓胡忠實際情況, 例如功課、 活動、 小測、 默書、 老師、 補課等, Thx!

...

我囡唔係讀呢間喎

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+BLouie+於+15-11-23+發表可吾

原帖由 miriam 於 15-11-23 發表
我郾唔係讀呢間喎
sorry

引用:Quote:原帖由+chesswin+於+15-11-23+發表本

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-11-23 發表
我諗學校開放日的確會影響家長及小朋友心中對佢嘅觀感。去年我帶仔仔參觀左一間1A學校,但參觀後比我感覺係 ...
去年我睇沙呂有這感覺

HermanWai  沙呂, 真係不去也吧 ! 無參觀, 簡介會唔睇到學校特色, 當日無學生, 早知唔會浪費車錢去。   發表於 16-1-29 02:19
洋蔥頭媽咪   發表於 15-11-24 08:08
洋蔥頭媽咪    發表於 15-11-24 08:07

引用:回覆+miriam+的帖子 因為細囡運動都有少少

原帖由 Gobby_lam 於 15-11-23 發表
回覆 miriam 的帖子

因為細囡運動都有少少成績
想講:體藝好似有優先選擇學生權利,即你自行就算排它第三,而且自一及自二都有offer俾你囡,是會派去體藝的

呀仔今次中英數常都keep到,係音樂失手跌去C, 上次B, 唔知㑹否影响排名。佢衰左喺筆試,全班大部份同學都話好深。

醒目開學勳章 王國長老

sunshine0613 發表於 15-11-23 23:58
想講:體藝好似有優先選擇學生權利,即你自行就算排它第三,而且自一及自二都有offer俾你囡,是會派去體藝 ...
體藝係優先取錄學生, 只要體藝收左, 自行同大抽獎都唔會有機會收體藝收左既學生.

所以我係其他主題回覆都有講真係一心一意想入先好報, 否則入左又覺得非心頭好時要去叩門就唔好喇, 剩係問點解體藝收都放棄時會 R 晒頭應該點答.

joefoon  對  發表於 16-1-11 05:15
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:sunshine0613+發表於+15-11-23+23:58

原帖由 miriam 於 15-11-24 發表
體藝係優先取錄學生, 只要體藝收左, 自行同大抽獎都唔會有機會收體藝收左既學生.

所以我係其他主題回覆都 ...
想問如果體藝收左, 是否都是同大抽獎時(通常即7月頭)一齊公佈?

h9822532 發表於 15-11-24 10:28
想問如果體藝收左, 是否都是同大抽獎時(通常即7月頭)一齊公佈?

無錯

sunshine0613 發表於 15-11-23 23:58
想講:體藝好似有優先選擇學生權利,即你自行就算排它第三,而且自一及自二都有offer俾你囡,是會派去體藝 ...

//自行三?即係體藝不限於自行那兩個名額?請教// 原文
http://www.tic.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=700&mode=published&lang=zh

見到喇,「根據教育局指引,報讀本校的同學仍可同時申請其他兩所政府或津貼中學之「自行分配學位」。」
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

想問問:
對band1生來講,TST/LMC/沙崇是一定要放1st Choice, 其他如培英/LKM呢?
對band2生來講,有沒有哪一間如果不放1st Choice就一定沒有機會?

醒目開學勳章 王國長老

MASAYA 發表於 15-11-24 11:29
//自行三?即係體藝不限於自行那兩個名額?請教// 原文
http://www.tic.edu.hk/it-school/php/webcms/publ ...
體藝係不受限制全港性招生既中學, 所有學位由學校自行決定, 所以有其他心頭好既家長唔好亂揀體藝.

引用:想問問:+對band1生來講,TST/LMC/沙崇是一定

原帖由 DD仔 於 15-11-24 發表
想問問:
對band1生來講,TST/LMC/沙崇是一定要放1st Choice, 其他如培英/LKM呢?
對band2生來講,有沒有哪一 ...
這2天我都睇過過去2年的家長交流
B1培英應該都要放第一先有機會,林漢光有人放3,4都入到
如果b2a可以試可博一博,郭得勝/聖心/鄭榮之/胡忠,其中一間

回覆:2016 沙田升中家長交流

請問大家覺得沙蘇及沙循這2間怎樣?
邊間比較活動教學一些?
(上年班主任有輕輕提過沙循,佢話沙循都幾活動教學幾啱阿女,阿女學校帶隊都有參觀過佢都好like)
我見沙循相對比較少人講起~~係過往的交流區都比較少人提起,但見2間的DES 成績都不相伯仲~

小兒估計B1尾 (第一次呈分BAAA, 第二應該退步了少許),  如果揀沙循, 蘇浙, 聖心及郭得勝, 應該點排比較好?

elbar  1st 沙循   發表於 15-11-24 19:18

YWWong 發表於 15-11-24 14:11
小兒估計B1中至尾 (第一次呈分BAAA, 第二應該退步了少許),  如果揀沙循, 蘇浙, 聖心及郭得勝, 應該點排比較 ...
想問你仔仔讀一線定二線小學?

回覆 蘑菇 的帖子

靈糧小學

想問大家...如果學校有分 A+, A-, A....係咪會統一當A架 ???

YWWong 發表於 15-11-24 14:54
回覆 蘑菇 的帖子

靈糧小學
同我仔仔果間水平差不多

回覆 miriam 的帖子

我係知道體藝係優先收生的,既然個囡鍾意都會俾佢試下
上次睇博覽有個體藝的阿SIR話基本上Interview 後已經會俾d暗示你知小朋友有冇份揀中
不過唔知係唔係真嘅?