用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016 沙田升中家長交流😊
樓主: elain141519
go

2016 沙田升中家長交流😊   [複製鏈接]

我細囡B2頭,不過唔打算博上B1,怕佢墊底冇晒自信又太大壓力
暫時考慮胡忠、體藝同St Joseph

而大囡今個星期尾開始呈二,b1中女仔,Target LKM 同沙循
上次去升中博覽,沙循D女仔俾我感覺好好,講野斯文又有條理

引用:我細囡B2頭,不過唔打算博上B1,怕佢墊底冇

原帖由 Gobby_lam 於 15-11-23 發表
我細囡B2頭,不過唔打算博上B1,怕佢墊底冇晒自信又太大壓力
我覺得胡中同聖若瑟壓力都唔少
其實欲升level 嘅中學壓力可能仲大
純分享唔好介意  

醒目開學勳章 王國長老

引用:我細囡B2頭,不過唔打算博上B1,怕佢墊底冇

體藝係 B1 英中

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

因為細囡運動都有少少成績
反正體藝自行計第三選擇,唔影響另外自行其他兩間學校,所以不妨一試咋
同埋細囡雖然B2,但係英文都幾好,想入英中自問機會不大兼唔想墊底
所以考慮有英文班的胡忠同聽聞英文程度都唔錯的St Joseph

醒目開學勳章 王國長老

Gobby_lam 發表於 15-11-23 10:10

因為細囡運動都有少少成績
只能夠講單純覺得英文好就 ok 我再無意見, 我囡讀左三個幾月, 實際情況係點我知囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

阿女未派成績表, 不過應該保持B1.
全沙田只得蘇浙冇宗教, 所以就選鐵定選它, 唔使煩

chesswin 發表於 15-11-23 11:56
全沙田只得蘇浙冇宗教, 所以就選鐵定選它, 唔使煩 ...
沙官呢...?

蘑菇  可否講講點解呢?  發表於 15-11-23 12:47
chesswin   係喎, 漏左.
沙官上年去完佢簡介會, 嚇左一跳, 唔會報  發表於 15-11-23 12:05
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:阿女未派成績表,+不過應該保持B1.全沙田只

原帖由 chesswin 於 15-11-23 發表
全沙田只得蘇浙冇宗教, 所以就選鐵定選它, 唔使煩 ...
所有有宗教都唔揀得,又真係好少選擇喎,蘇浙有幾科都係普教,女女OK嗎?
分享下沙官參觀後感丫,我都想知

洋蔥頭媽咪 發表於 15-11-23 12:54
所有有宗教都唔揀得,又真係好少選擇喎,蘇浙有幾科都係普教,女女OK嗎?
分享下沙官參觀後感丫,我都想知  ...

我阿女普通話係強項, 而且我都想佢多接觸, 始終中國會愈來愈強大, 將來一定大派用場.以下只係我個人觀感, 完全沒有對沙官不敬之意.
我地覺得沙官係傳統中學, 上年中一簡界會, 我地遲到左5-10分鐘, 去到門口完全冇人招呼, 我地幾乎懷疑攪錯日子.
學校講解收生好詳盡, 不過其他著墨點不多, 內容好普通. 完全睇唔到學校特色
完左亦唔會有任何活動, 就咁走人...全程都唔覺有學生參與.
出左門口我地問阿女:『想唔想讀?』
佢話:『唔想』兼擰頭

咁實際情況係點?學術上一樣會好嗎?

醒目開學勳章 王國長老

Gobby_lam 發表於 15-11-23 13:10

咁實際情況係點?學術上一樣會好嗎?
用 B2 成績靠運動入你小朋友會讀得好辛苦, 就係咁多.

joefoon    發表於 16-1-11 05:08

引用:+本帖最後由+chesswin+於+15-11-23+13:03+

原帖由 chesswin 於 15-11-23 發表
我諗學校開放日的確會影響家長及小朋友心中對佢嘅觀感。去年我帶仔仔參觀左一間1A學校,但參觀後比我感覺係好冷漠,感覺係唔憂冇學生讀,當日該校學生參與度接近O,見倒嘅學生只得2-3個, 當值門口嘅老師木口木面全冇笑容,簡介會完亦沒任何參觀,所以參觀後我對該校亦大打折扣。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我都有呢個感覺 是那一間?

chesswin  我估係曾XX ?  發表於 15-11-23 15:52

洋蔥頭媽咪 發表於 15-11-23 07:52
升中派位生今年會向上移,b2a我覺得今年郭得勝/鄭榮之/聖心都可以搏
B2中 如果選郭得勝/鄭榮之? 有機嗎?
好擔心, 怕選擇錯

回覆 slau 的帖子

當然有機會, B2尾都有幾會憑攪珠抽入, 只不過.......入到去會點就唔知道了

報左體藝簡介會,到時帶個囡睇完等佢自己決定
雖然佢自己想入英中,但係我唔希望佢太大壓力,寧願讀得開心
謝謝分享

各位:

請問除體藝外, 邊間B1b~c中學視藝/設計科比較出色呢?

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+miriam+的帖子 報左體藝簡介會,到時

報左體藝簡介會,到時帶個囡睇完等佢自己決定
你睇呢個主題 “體藝中學好嗎?”,有位高中家長既點評答得好老實。

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 我都有呢個感覺+

原帖由 WHJ 於 15-11-23 發表
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我都有呢個感覺 是那一間?
只係我自己感覺,開名怕得罪人
總之又唔係最 top 果間

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-11-23+07:52+

原帖由 slau 於 15-11-23 發表
B2中 如果選郭得勝/鄭榮之? 有機嗎?
好擔心, 怕選擇錯
兩間鄭機會較大

‹ 上一主題|下一主題