用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

真道要考TSA

而家先知原來直資都係要考TSA的,請問在讀的真道媽咪,學校會操TSA嗎?

Peggyx 發表於 15-11-20 10:07
而家先知原來直資都係要考TSA的,請問在讀的真道媽咪,學校會操TSA嗎?

…
當然不會操TSA,唔少學生考咗TSA都唔知。

回覆:littlefaith 的帖子

咁即係tsa不是如坊間講d咁艱深?

Peggyx 發表於 15-11-20 13:12
咁即係tsa不是如坊間講d咁艱深?
當然唔係,只係真道校方一向唔太緊張成績,唔會特别去操練TSA。

回覆:littlefaith 的帖子

咁點應付政府?聽講唔達標會被教育局“提點”既啵

Peggyx 發表於 15-11-21 22:34
咁點應付政府?聽講唔達標會被教育局“提點”既啵
呢層你可以少擔心,我女舊年仲係小學時,仍然係hea考,冇操TSA,咁你估到學校係點回應啦?

回覆 Peggyx 的帖子

正正係有學校擔心被提點,使到學生被過份操練

不用擔心,無操
真道的孩子可愛到,有些科全人類考,有些科要抽籤某些同學考,他們反而抽不到不開心,好想接受挑戰

joyjoyparent    發表於 15-11-30 21:42

回覆:Valy 的帖子

就係希望佢地有咁既學習態度,這就是快樂學習的力量

引用:回覆+Peggyx+的帖子 正正係有學校擔心被提

原帖由 ABmango 於 15-11-23 發表

正正係有學校擔心被提點,使到學生被過份操練
所以我擔心學校有一日會抵受不住壓力隨波逐流

Peggyx 發表於 15-11-23 20:47
所以我擔心學校有一日會抵受不住壓力隨波逐流
依家家長聲討TSA群情洶湧,教局自身都難保,重點敢俾壓力學校?

回覆 littlefaith 的帖子

某程度係家長問题,甚至學校是由家長推動去催谷學生。當年我等家長入真道就係唔想谷仔女
利申:小兒MS4

引用:Quote:Peggyx+發表於+15-11-23+20:47+所以

原帖由 littlefaith 於 15-11-23 發表
依家家長聲討TSA群情洶湧,教局自身都難保,重點敢俾壓力學校?
希望啦!

ABmango 發表於 15-11-24 13:22

某程度係家長問题,甚至學校是由家長推動去催谷學生。當年我等家長入真道就係唔想 ...
係呀,近年真道多咗家長要求加功課,低年級功課的確加多咗,不過尚可接受。家長呢樣野好難控制,就要睇校方企得硬唔硬喇。

如果IB成績不能長期保恃或DSE不能有突破,都會使家長或學校進行"改革"

ABmango 發表於 15-11-25 13:13

如果IB成績不能長期保恃或DSE不能有突破,都會使家長或學校進行"改革"
小女DS4,一上中學部測驗、考試明顯深好多,我估計係針對公開試作準備。

咁又唔係嘅!小學係應該冇壓力下學習,中學反為應該要有漸進式壓力。
不竟,都係要面對社會和公開試。
头幾年我个人認為壓力較少使學生過份輕鬆面對公開試

ABmango 發表於 15-11-26 13:20

咁又唔係嘅!小學係應該冇壓力下學習,中學反為應該要有漸進式壓力。
明白,no pain no gain﹗希望真道校方同老師呢幾年不斷努力,令DSE成績都大幅進步,唔使成日俾人話真道DSE不濟,畢竟真道嘅學生都唔係差。

引用:Quote:ABmango+發表於+15-11-26+13:20+回覆

原帖由 littlefaith 於 15-11-26 發表
明白,no pain no gain﹗希望真道校方同老師呢幾年不斷努力,令DSE成績都大幅進步,唔使成日俾人話真道DSE ...
不要用成績來介定小朋友係咪差,無論DSE & IB 家長別大重視成績,學習嘅態度和得著才最重要。

littlefaith 發表於 15-11-25 10:37
係呀,近年真道多咗家長要求加功課,低年級功課的確加多咗,不過尚可接受。家長呢樣野好難控制,就要睇校方 ...
真係好擔心學校為左公開成績同討好某部份家長而變質