用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2 直資建議
go

Band 2 直資建議

屬band 2 中,會報德信!吾知基崇、培基、李國寶、培僑、黃錦輝呢D 學校有冇機會?小朋友是文靜型,操行好好!以上某些學校只收band 1 尾嗎?最驚浪費時間陪跑!Thanks!

引用:屬band+2+中,會報德信!吾知基崇、培基、

原帖由 NurseSally 於 15-11-18 發表
屬band 2 中,會報德信!吾知基崇、培基、李國寶、培僑、黃錦輝呢D 學校有冇機會?小朋友是文靜型,操行好 ...
歡迎讀緊或有朋友同學讀緊以上中學嘅家長分享下!如我囝有直資offer, 真的不玩大抽獎了!

試下啓思,佢地除中文係中文上課,其他也是英語上課,佢地有一半係外藉老師,英語環境好好

引用:試下啓思,佢地除中文係中文上課,其他也是英

原帖由 RoseRose1980 於 15-11-18 發表
試下啓思,佢地除中文係中文上課,其他也是英語上課,佢地有一半係外藉老師,英語環境好好 ...
多謝建議!但啟思離家太遠!

啓思's standard.... SPCC's price.

band 2 中可試B1C-B2A的直資如港同, 保良局顏寶鈴, 中華基金中學等.

回覆:Band 2 直資建議

基祟這幾年都是收B1尾的學生,有師弟(他說是B1尾)今年7月叩門都唔得。

我都想知, 有無家長提供

有無考慮羅定邦 ?
林大輝校風不好.

醒目開學勳章

MariaTsui 發表於 15-11-18 16:04
基祟這幾年都是收B1尾的學生,有師弟(他說是B1尾)今年7月叩門都唔得。

同學仔是B2A生, 今年第一輪已被崇真收左。 另一位同學是B2B生都收左, 不過冇讀

引用:band+2+中可試B1C-B2A的直資如港同,+保良局

原帖由 cow 於 15-11-18 發表
band 2 中可試B1C-B2A的直資如港同, 保良局顏寶鈴, 中華基金中學等.
顏校Band 2中都可試?真的嗎?

引用:基祟這幾年都是收B1尾的學生,有師弟(他說

原帖由 MariaTsui 於 15-11-18 發表
我都驚基崇較以前難!

引用:有無考慮羅定邦+?林大輝校風不好.

原帖由 himhim0502 於 15-11-18 發表
有無考慮羅定邦 ?
林大輝校風不好.
羅定邦曾諗過!羅收band 2中嗎?

引用:+本帖最後由+peggy+於+15-11-18+17:19+編輯

原帖由 peggy 於 15-11-18 發表
Oic! 我大囡2年前啲同學基崇1 st round 收了成20個!大部分冇accept offer, 只得約6個讀F1!

//顏校Band 2中都可試?真的嗎?
//羅定邦曾諗過!羅收band 2中嗎?

顏校 - B1C - B2A
羅定邦 - B2
直資收生好奇怪, 又可以話好靈活. 可能較著重面試. 考直資我會選同banding和高小小banding的來考.

引用://顏校Band+2中都可試?真的嗎?//羅定邦曾

原帖由 cow 於 15-11-18 發表
//顏校Band 2中都可試?真的嗎?
//羅定邦曾諗過!羅收band 2中嗎?
你都講得啱!呢d直資如全部學生只揀成績好嘅一群,學校可能收生不足而倒閉!不過,我囝好靜,不愛說話,怕面試有難度!

如果band 2生入b1直資直係有心理準備,好多直資中英數其中一科肥佬要留班,六年流流長驚得幾多年?好多中途巳放棄轉左校

回覆:RoseRose1980 的帖子

St. Margaret Co.