用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 今日收到offer
樓主: Fchu
go

今日收到offer

引用:+本帖最後由+ozduckie+於+15-11-17+12:35+

原帖由 ozduckie 於 15-11-17 發表

我講下SN今年的費用,這些費用算多或少是個人睇法。我只是 ...
謝謝你的分享!但想問多少少,學校的劍橋英文試及普通話試要額外收費?定本身校內課程已經包含咗?

回覆:AmyTCY 的帖子

我家小朋友都有PM offer, 但十分十分想要AM offer, 可以點?寫信?因為現在PN Class 係AM!同時,我本人每天都接小朋友返學.🙏🏻😔

回覆:AmyTCY 的帖子

通常係寫信,你可以打俾學校問下。我已方棄am offer, good luck!

引用:通常係寫信,你可以打俾學校問下。我已方棄

原帖由 tongyuen001 於 15-11-23 發表
通常係寫信,你可以打俾學校問下。我已方棄am offer, good luck!
咁你簡左邊間讀?

回覆:dolphin128128 的帖子

我報個D未有 results。讀緊 PN 要交留位費所以二揀一揀左原校,因為讀緊知道好唔好。

回覆 tongyuen001 的帖子

你同我case一模一樣!你小朋友讀緊邊間呀?我都放棄左am offer,真係有啲吾捨得,佢份form我填左差吾多兩個鐘。

回覆:Fchu 的帖子

KLN cannan. 同你一樣,前一晚填到兩點幾。老公聽完 pre-talk 已經唔鐘意,話好 commercial 太著重成績。但 interview 個日我小朋友係開心既,亦係唯一一間見完佢答我鐘意呢度多過迦南!我都好鐘意個校舍,好 warm. 如果冇網上負評同幾貴(幼稚園已經比咁貴,冇理由小學中學唔讀貴),我係 like SN。 Cannan is good too 我小朋友讀得開心又學到野,所以 keep 返,等緊其他出 results.

回覆 tongyuen001 的帖子

哈!原來係同道中人!我同你既想法係一模一樣。網上負評的確係其中一個放棄既原因。依家寄望幾間心儀學校會收!祝你好運!

好耐無上過黎了!
都係朋友個小朋友有SN收佢,叫我入黎睇下大家既評論,俾少少意見喎。

今年我的小朋友已經U3 了,在SN 差不多要畢業啦。
睇到大家講既負面野,都係同收費有關。

學費方面,記得N1 時學費係$33xx,依家k3 係$44xx ?咁上下啦唔記得個尾數。學費加幅的確存在,按百份比累計加幅約30%。

學校一年兩次活動:旅行,xmas party。一家三口出席約$1000/次
唔喜歡都可以唔參加。

茶點:一個學期唔記得幾錢,千幾蚊咁上下,唔喜歡又係可以唔參加,自己帶。

雜費書簿EVI等等:唔記得又好似係$3800~4000/年,咁上下啦。

其它都活動都可以自由參加。覺得唔適合既,可以唔參加,學校都無俾壓力學生/老師。---

你問我覺得學校點?
我睇到學校係想改革,想升級…
一定有人覺得好,有人覺得唔好。

回想當日我地揀金巴倫,因為喜歡佢係一間細校,校園環境又不錯。

小朋友到依家都好鍾意返學,老師嬸嬸都好好,人人都叫得出我地小朋友既名,這是令人窩心的地方。

而我地班同學仔,快要畢業了,升到小學,是旦搵一間都應該應付有餘,因為佢地依家既功課都唔淺,依家U3 上學期,都做得到小學一年班既功課。小朋友係跟得到的,但係對於家長既參與要求同樣高,特別在L2開始…

有咩覺得不滿或者需要改善既地方?
1-學校不再小班,由大約15~20人一班,變成依家超過25人一班。
2-校車的路線安排。
仲有咩講,未諗到,可以大家討論下~~

回覆 hastalavista 的帖子

謝謝您詳盡的分享。想請問,如果收到N1 am offer, U2是否也會安排am 而U3就必定是pm?

引用:回覆+hastalavista+的帖子 謝謝您詳盡的分

原帖由 Tyw0827 於 15-11-26 發表
回覆 hastalavista 的帖子

謝謝您詳盡的分享。想請問,如果收到N1 am offer, U2是否也會安排am 而U3就必定 ...
是的,k1 和 k2 跟一樣。k3只得下午班,以適應小學時間。

明白,謝謝你

回覆:今日收到offer

想問下有冇人知今年上下午各有幾多班或者讀緊K1既家長可以分享下?

今年收少咗人, 會唔會每班人數又少啲呢?

其實如果大家有睇其他留言都知係有某幾位家長惡意中傷! 我女女L2,我好中肯講係呢間學校係好有heart, 老師,副校,校長都好用心!今年真係做左d改革但願意接受家長的意見改善,睇到家校合作! 學校近年好進取,校長花好多心思幫助學生係升小的準備,同好多直資私小校搞活動聯繫等,有好多畢業生家長分享考到名小,學術真係夠應付小學! 至於費用,的確學費係加得多15%,連續兩年,但九龍塘私幼$4390都好正常亦合理,至於其他雜費,其實讀之前已經一早預左,有部份如茶點等可以不join...第一年要買埋校服書包就多d, 到今年k2,買書全學期千几, 書簿EVI 一千x2學期,雜費二千几x2學期,我無join茶點,呢d費用我覺得ok! 總括,我唔係推介,但我想講真相等其他新家長知道!

回覆:hastalavista 的帖子

其實套EVi同蒙特利梭教具都貴,小朋友學到什麼同值得嗎?

回覆:今日收到offer

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:iammwong 的帖子

回覆:iammwong 的帖子

引用:See+pm +