用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔網升中討論區
樓主: MdmFung
go

灣仔網升中討論區 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-11-18 14:53
兩間軒小依家得135人一級, 加埋得270人, 如果用我既講法計B1係40%-45%, B1人數合共: 105-121人, 會合理少少 ...

點計都好....果7間校長實R晒頭....

多左果18個位應該唔夠俾聖雅各

mcl203 發表於 15-11-18 14:58
點計都好....果7間校長實R晒頭....
嚟緊應該有8-10間要R頭喎.....

聖雅各 (>50%B1?)
寶血 (50%B1?)
李賬豪
玫瑰崗
李陞大坑
官立嘉道理
黃焯菴
寶覺
張凝文
北角官立(雲景道)

mcl203    發表於 15-11-18 15:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mcl203+發表於+15-11-18+14:50+凡事

原帖由 hkpapa852 於 15-11-18 發表
兩間軒小依家得135人一級, 加埋得270人, 如果用我既講法計B1係40%-45%, B1人數合共: 105-121人, 會合理少少 ...
軒上我不清楚,軒下今屆小六共生126人。

meiyip 發表於 15-11-18 07:23
我兒今年正是灣仔區冇直屬既小六生。學校升中以往都是1-2人入QC,華仁1人,band1生約一半。
我正在煩惱,如 ...
小兒今年中一, 我完全明白你個煩惱, 我個情況同你一樣, 佢係B1, 但又唔係頭幾名, 佢自己就好鐘意QC同WYHK, 所以甲一選QC同WYHK, 只係有得見WYHK, QC影都冇, 乙一同乙二再搏多次QC, 結果QC收左.

meiyip    發表於 15-11-18 18:06

其實好似之前有家長講, 真正嘅B1ab, 又點會甘心揀TSK做乙一, 如果有聯繋位/直繋高中, 甲一、乙一一定係照放聯繋/直繋,所以只會放TSK係乙二。
但如遇其他B1bc都唔博, 全放TSK在乙一, 班B1ab又抽唔到入聯繋/直繋高中, 好有可能落到去乙三嘅選擇

MdmFung 發表於 15-11-19 10:42
其實好似之前有家長講, 真正嘅B1ab, 又點會甘心揀TSK做乙一, 如果有聯繋位/直繋高中, 甲一、乙一一定係照放 ...

你呢個假設似乎唔太明直联小學玩法....直联B1生唔可以直升机會近乎0
直联B2/3生抽入到SKHTSK机會有幾大???.....除非SKHTSK係收B2生為主
再加上....直联B2/3對SKHTSK有興趣應唔太多.....亦好少會放係乙部前列位置

真光有3個男仔(呢個情況係無乜選擇)....高主教係0~~~

我的假設可能較適合用在非直小的B1ab.

和其他家長溝通時, 他們都較喜歡以下组合
軒上/軒下 : 乙一: QC, 乙二: SKHTSK, 乙三: 金文泰/高主教etc
港港華:  乙一: 港華, 乙二: SKHTSK, 乙三: 鄧鏡波/高主教etc
St Joseph  乙一: St Joseph, 乙二: SKHTSK, 乙三: 鄧鏡波/高主教etc

而根據以上組合, 軒上、軒下入唔到 QC的, 会有機會去咗乙三

MdmFung 發表於 15-11-20 15:21

港華同St Joseph應該唔會咁揀法。

MdmFung 發表於 15-11-20 15:21

大部分港華同St Joseph應該係:  乙一:自己中學,乙二:鄧鏡波。原因係B1生,乙一一定可以入返自己中學,入唔到一定係B2(仲要係唔好彩既B2)。

王家爸爸 發表於 15-11-20 15:40
大部分港華同St Joseph應該係:  乙一:自己中學,乙二:鄧鏡波。原因係B1生,乙一一定可以入返自己中學,入唔 ...

無錯, 堅係B1既WY同SJPS學生, 根本只需填乙1

只有B2既WY同SJPS學生, 先要諗下乙2同乙3點填

軒小男生多以乙1: QC, 但 乙2 亦唔一定會放TSK

最影響B1生係乙2有幾大機會入到SKHTSK既, 係St James, 寶血同李賜寶3間學生既取向. 呢三間學校當佢地全部B1都係得1/3, 都差唔多100人, 一間SKHTSK都收唔晒

MdmFung  又真係唔知嗰3間嘅取向係點  發表於 15-11-20 17:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 王家爸爸 的帖子

兩年前朋友嗰港華仔, 应該係B2, 乙一放港華、乙二放TSK , 雖然老師叫佢乙二放鄧镜波, 但佢想博一博, 乙三先放鄧镜波; 最終真係抽咗入去TSK, 同期仲有三個同学仔係咁, 不過其中一個可以叩番入去港華。所以乙二放TSK,去博, 或保險d放鄧镜波, 真係要家長自已想清楚。

MdmFung 發表於 15-11-20 16:05
回覆 王家爸爸 的帖子

兩年前朋友嗰港華仔, 应該係B2, 乙一放港華、乙二放TSK , 雖然老師叫佢乙二放鄧镜波 ...
咁已經証明咗SKHTSK係大抽獎係有收B2學生.

一定有B2生大抽獎入SKHTSK, 只不過唔知有幾多個B2生可抽入去, 先至令大家唔敢博
另外, 有興趣想知, 軒小B1仔, 乙一放咗QC, 乙二唔放TSK, 以英中為主, 有乜好選擇?

王家爸爸 發表於 15-11-20 15:40
大部分港華同St Joseph應該係:  乙一:自己中學,乙二:鄧鏡波。原因係B1生,乙一一定可以入返自己中學,入唔 ...
St. Joe D B2/3生未必一定係區內 B2/3生嫁.....且區內對手唔強...唔一定乙二係鄧鏡波
真係要聽D St. Joe用家分享學校建議點揀

mcl203 發表於 15-11-20 16:49
St. Joe D B2/3生未必一定係區內 B2/3生嫁.....且區內對手唔強...唔一定乙二係鄧鏡波
真係要聽D St. Joe用 ...
咁用唔到St Joe直屬位直升既, 都一定會係灣仔區內既B2生啦!

咁係統一派位, 唔放鄧記, 仲有咩好放(無理由係維官呀?)? 自行走咗就另計啦!

cmir  想問St Joe B2生去到中西區係咪都係B2??  發表於 15-11-21 11:37

MdmFung 發表於 15-11-20 16:21
一定有B2生大抽獎入SKHTSK, 只不過唔知有幾多個B2生可抽入去, 先至令大家唔敢博
另外, 有興趣想知, 軒小B1 ...
乙2放華仁,如我係b1生乙三一定高主教,點會甘快填鄧境坡b2中中呀

hkpapa852 發表於 15-11-20 16:54
咁用唔到St Joe直屬位直升既, 都一定會係灣仔區內既B2生啦!

咁係統一派位, 唔放鄧記, 仲有咩好放(無理由係 ...
我咪同你講過D類似個案囉 ~~~

從過去兩年派位見到, 寶血多人揀聖保祿天主教, 軒下寧入聯繫官中, 不人揀鄧鏡波, 軒上下每年都有約30人入咗
SKHTSK:

2013-2014年升中派位

軒上軒下寶血李賜豪
皇仁

聖若瑟

華仁

聖公會鄧肇堅

高主教

英皇

庇理羅士

瑪利曼

聖保祿天主教

聖芳濟各

真光

金文泰

英華女

鄧鏡波

何東

維官

2014-2015年升中派位

軒上軒下寶血李賜豪
皇仁

聖若瑟

華仁

聖公會鄧肇堅

高主教

英皇

庇理羅士

瑪利曼

聖保祿天主教

聖芳濟各

真光

金文泰

英華女

鄧鏡波

何東

維官

hkpapa852 發表於 15-11-20 17:48
從過去兩年派位見到, 寶血多人揀聖保祿天主教, 軒下寧入聯繫官中, 不人揀鄧鏡波, 軒上下每年都有約30人入咗 ...
唔明點解聖保祿天主教可以咁多位既

hkpapa852  係囉, 似乎寶血同佢關係幾好!  發表於 15-11-20 17:56

hkpapa852  係囉, 似乎寶血同佢關係幾好!  發表於 2 秒前

唔使關係好....好易抽下....我估
‹ 上一主題|下一主題