用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔網升中討論區
樓主: MdmFung
go

灣仔網升中討論區 [複製鏈接]

meiyip 發表於 15-11-18 11:34
其實我想揀男校, 同埋聖鄧高中課程只可以選文商/全理科,我仔喜歡science同geog,聖鄧冇得混合選科,我有 ...
我認同自行大可不必選TSK, 可考慮下中西區或東區個D.

其實老師會唔會同你講呈分排名? 因為全級排名同呈分排名, 可能有出入.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 meiyip 的帖子

老實講,我無咁長遠.喜歡同讀吾讀到係2回事.學校選科既安排係有原因,另外,有些科有時會吾夠人讀吾開架.呢樣野阿囡選科我先知.SCIENCE同GEOG一齊讀係未好少咁選架.有些學校得2X,有些3X,QC可以4X TIM..我阿囡都有TAKE GEOG..佢好LIKE...但真係多人咁選嗎?要問清楚好D..

hkpapa852 發表於 15-11-18 12:00
我認同自行大可不必選TSK, 可考慮下中西區或東區個D.

其實老師會唔會同你講呈分排名? 因為全級排名同呈分 ...

五年級呈一後冇講,得級排名,可能等埋呈2先掛.

我會睇埋中西區同東區,謝謝你提醒

ydoris 發表於 15-11-18 12:01

老實講,我無咁長遠.喜歡同讀吾讀到係2回事.學校選科既安排係有原因,另外,有些科有時會 ...
我大女mss,係可以甘選,仲唔少同學文理混合.

新高中,真係對於我呢D老餅來講係好難理解...希望貴公子呈分有好表現啦..

brianshe 發表於 15-11-18 11:53
恕我直言, 寶血都幾多去直資/ 私校.
我諗寶小頂多30%係B1
舊年有26人入津中英中,約43%

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-11-17+17:59+對Q

原帖由 brianshe 於 15-11-18 發表
唔多正確, 根據校長所講, 最TOP 幾個學生, 多數無份IN.
仲話, 最TOP 10名, 自行& 甲一99%選QC, 唔警會入唔 ...
個人所知,王家爸爸的說法是正確的。若名次後的有得面試,應是特異功能隊的。

MdmFung  同意  發表於 15-11-19 10:25

ydoris 發表於 15-11-18 12:16

新高中,真係對於我呢D老餅來講係好難理解...希望貴公子呈分有好表現啦.. ...
丞你貴言啦!

男仔成績比較飄忽,我都擔心緊.

我大女細仔,玩埋今次細仔升中,就脫苦海喇.

brianshe 發表於 15-11-18 12:05
唔多正確, 根據校長所講, 最TOP 幾個學生, 多數無份IN.
仲話, 最TOP 10名, 自行& 甲一99%選QC, 唔警會入唔 ...
甲一得幾個位,最少有過千人揀,入到既機會有幾高?

引用:Quote:meiyip+發表於+15-11-18+11:06+王家

原帖由 brianshe 於 15-11-18 發表
恕我直言, 寶血都幾多去直資/ 私校.
我諗寶小頂多30%係B1

講真,我都有D懷疑,但我信有59%入B1

hkpapa852  我覺得軒下如果話有59%B1係高估咗  發表於 15-11-18 14:01

brianshe 發表於 15-11-17 14:05
可能基於聯校必須收一定%學生關係, 可能好多華小/SJS BAND 2 都要收讀中一呢.

上星期聽完軒下昇中講座, 軒 ...
其實我有興趣想知係講座中係邊位話軒下有59%B1呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:brianshe+發表於+15-11-17+14:05+可

原帖由 hkpapa852 於 15-11-18 發表
當時我都在場,軒下升中講座中,學校用投影機顯示給家長,並解釋上年畢業生共有123人,有70人獲派英中,=59%

QC方面,也是從校長口中所說的,自行會較少in軒下學生,因聯繫關係。

引用:Quote:brianshe+發表於+15-11-17+14:05+可

原帖由 hkpapa852 於 15-11-18 發表
有59%入b1學校,定係有59%係b1。照計學校係唔敢公開講自己有幾多b1率的

王家爸爸  我估人地話59%入英中,唔係59%B1。  發表於 15-11-18 15:49

ivysham 發表於 15-11-18 14:40
當時我都在場,軒下升中講座中,學校用投影機顯示給家長,並解釋上年畢業生共有123人,有70人獲派英中,=59 ...
我理解係.....獲派英中 =/= B1生
直資英中......亦不可能係 獲派

王家爸爸    發表於 15-11-18 15:49

回覆:ivysham 的帖子

由其係官校,更加係「吳廣德」

ivysham 發表於 15-11-18 14:40
當時我都在場,軒下升中講座中,學校用投影機顯示給家長,並解釋上年畢業生共有123人,有70人獲派英中,=59 ...
如果是你這樣說就不同了, 軒下只是說出畢業生升讀英中的分佈, 至於是否B1, 只是家長自行解讀吧!

軒下升中派位資料, 校網一向有公佈, 正式計, 官津+直資英中, 有72人, 唔只70人 (唔通佢無計入咗聖類斯同李國寶嗰兩個?), 可以參考下軒下校網:
http://hgp.hkcampus.net/CustomPage/11/1415soa2.pdf

上年有部份在校內被認為屬於B2既學生, 考入了直資英中, 所以, 扣除直資學校同聖類斯, 升讀B1官津英中人數有63人, 約50%. 但扣除升中人數少同地區關係, 軒下實際B1比例, 可能會再低一點, 估計應只有40%-45%.

hkpapa852 發表於 15-11-18 14:01

凡事怕計數

全區 1830 - 130 SPCS = 1700人
1700 / 3 = 567 人係 B1

2間軒小 300人 x 59% = 177人
乜都唔計....只計7間直聯小....共剩390個位分俾佢地
每間平均分唔到 56個位

仲有起碼有D小學過100人係入B1英中

59%....有無水份存在???

hkpapa852  所以讀軒小既學生, 學校話得佢係B1, 就一定係B1, 唔駛擔心.  發表於 15-11-18 14:58
hkpapa852  我認為59%只係家長自行解讀既諗法, 因為軒小從來只會話自己得1/3學生係B1  發表於 15-11-18 14:57

mcl203 發表於 15-11-18 14:50
凡事怕計數
兩間軒小依家得135人一級, 加埋得270人, 如果用我既講法計B1係40%-45%, B1人數合共: 105-121人, 會合理少少
‹ 上一主題|下一主題