用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔網升中討論區
樓主: MdmFung
go

灣仔網升中討論區 [複製鏈接]

mcl203 發表於 15-11-17 14:16
現實似乎未必.....當你知道一D似乎唔正常既現象.....就會去估原來灣仔區咁正 ...
不過呢D唔正常現象, 只係個別學校出現..... 反之, 部份學校可能又有另一極端反常現象都未定.... 始終男女有別

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 kay1102 的帖子

如果只有B2成績, 上到TL都未必係好事..... 金文泰會好D, 再差一點就係何東同維官
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我想幫朋友問東區, 寶血女子中學依家係band幾?

王家爸爸  B2下游  發表於 15-11-17 17:46

brianshe 發表於 15-11-17 17:46
上星期昇中座談得悉, 其實QC 唔好會自行就IN 軒官學生, 有得IN 未必係最TOP 10名.
QC 會怕走漏眼, 會先IN  ...

對QC來講,當然係又想收多啲其他學校既B1生,但係又怕至TOP既軒小學生入唔到(QC一定係Oversubscribed,軒小B1學生唔係必定入到),所以其實好睇學校點取得平衡。
我估QC唔會特登係自行階段大幅度多收其他學生而唔收軒小學生,最TOP既軒小學生應該係自行階段已經收左。

引用:Quote:原帖由+MdmFung+於+15-11-14+發表灣

原帖由 mcl203 於 15-11-16 發表
灣仔幾好吖,競爭大?, 已經分晒隊去升中,只係選擇唔多啫,我估,但差唔過中西區既

...
根據khmama2016年資料,灣仔區b 1生有611人, 英中有1000個學額,b1生夠派之餘仲有部份b2生都可入到英中。只不過應該女生較著數,有3間女校+skhtsk可選。

男仔B2-B3留灣仔好定係轉東區好?

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-11-17+14:12+女

原帖由 hkpapa852 於 15-11-17 發表
女仔, 灣仔中西區都無問題; 男仔, 留係灣仔會好D.
可以講解多小小嗎?小兒明年升小一,已有各一間私小位於中西及灣仔區取録了,正煩惱留灣仔還是去中西區小學有利將來升中,求𧶽教!

mymelody0701 發表於 15-11-17 21:06
可以講解多小小嗎?小兒明年升小一,已有各一間私小位於中西及灣仔區取録了,正煩惱留灣仔還是去中西區小學 ...
高主教 Vs 救恩 / 聖類斯 ??........高主教好D
QC 好過 KC....SKHTSK 好過 St. Louis....咁即係

回覆 brianshe 的帖子

小兒是軒下學生,請問59%是校長提供嗎?另請問聯系位是指攪珠時我填甲一,乙一也是皇仁,到乙一時會先抽聯系位再乙一抽多轉呢(即抽二次)?

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-11-16+發表灣仔

原帖由 meiyip 於 15-11-17 發表
根據khmama2016年資料,灣仔區b 1生有611人, 英中有1000個學額,b1生夠派之餘仲有部份b2生都可入到英中。 ...
女校, SFCS, SPSS, MSS, TLMSHK ~~~

引用:Quote:ydoris+發表於+15-11-17+08:45+回覆+

原帖由 RoseRose1980 於 15-11-17 發表
sjs 有幾多個入到QC?
前年有兩個5名內的入咗,好大機會是自行入的。

引用:Quote:原帖由+meiyip+於+15-11-17+發表根據

原帖由 mcl203 於 15-11-18 發表
女校, SFCS, SPSS, MSS, TLMSHK ~~~
你啱,我數少咗一間。
灣仔b1男生,得QC同SKHTSK比較多位係for 冇直屬中學既小學男生揀,聖公會仲要同女生爭埋1份,所以男生第2志願要小心選擇。

引用:回覆+brianshe+的帖子 小兒是軒下學生,請

原帖由 chrischeung 於 15-11-17 發表
回覆 brianshe 的帖子

小兒是軒下學生,請問59%是校長提供嗎?另請問聯系位是指攪珠時我填甲一,乙一也是 ...
抽2次。抽完聯系位17個再抽灣仔位51個

醒目開學勳章

引用:回覆+kay1102+的帖子 小女是軒小的,選金

原帖由 kay1102 於 15-11-17 發表
回覆 kay1102 的帖子

小女是軒小的,選金文泰還是真光好?
我會揀真光,因為是英中,金文泰係全中中,無得變

不過,你女係band2, 真光都是band1

引用:Quote:原帖由+Dorathy+於+15-11-16+發表請

原帖由 mcl203 於 15-11-16 發表
灣仔區直覺上較多位既,男仔有QC+SKHTSK,女仔有TL+SKHTSK,非直小既男女生可能都會傾向乙1放SKHTSK,貪佢 ...
我兒今年正是灣仔區冇直屬既小六生。學校升中以往都是1-2人入QC,華仁1人,band1生約一半。
我正在煩惱,如果全級10名以內,三次呈分都keep到band1,大抽獎第1志願可否填QC呢?第2志願又諗唔掂。仲有,預咗自行阿仔QC唔得多,又冇特異功能。

見到khmama個表,心郁郁大抽獎想試QC,阿仔又鍾意,去咗聖鄧,阿仔一般感覺,唉,總知煩到震。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-11-16+發表灣仔

原帖由 meiyip 於 15-11-18 發表
我兒今年正是灣仔區冇直屬既小六生。學校升中以往都是1-2人入QC,華仁1人,band1生約一半。
我正在煩惱,如 ...
抽又驚,唔抽又唔心息!完全明白你感受!

引用:Quote:原帖由+meiyip+於+15-11-18+發表我兒

原帖由 austism 於 15-11-18 發表
抽又驚,唔抽又唔心息!完全明白你感受!
就係囉!

唔講大抽獎,自行兩個志願,1.QC,可能見都冇得見。自行2,冇理由填聖鄧。聖鄧自行收咗,大抽獎唔洗玩啦

學校b1男生呢幾年都係3個左右入band1a學校,我仔又唔係最勁個3個,老師可能會提議揀聖鄧做自行都未定,我又唔想咁揀。唉。

諗到頭都大埋

meiyip 發表於 15-11-18 07:54
就係囉!

唔講大抽獎,自行兩個志願,1.QC,可能見都冇得見。自行2,冇理由填聖鄧。聖鄧自行收咗,大抽獎唔 ...
灣仔區就係咁, B1男仔升中, 位雖然夠, 但兩個選擇之間既落差.......

自行2其實無乜幾多間可以諗, 港島區只有KC, SJ, 或者東區其中一兩間可以同QC一齊排

回覆:灣仔網升中討論區

請問自行港華機會有幾大?

王家爸爸  舊年自行機會大,今年唔知。  發表於 15-11-18 09:34
‹ 上一主題|下一主題