用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校,求意見!
go

升中選校,求意見! [複製鏈接]

將軍澳區Top4小學。校內成績頭5/135人,男仔沒有特異功能!想跨區,心儀男拔/聖保羅男女中學/九華/伊利沙伯/喇沙。以上中學,本小學歷屆都有人派過!
求有心人解答!謝謝!

1    0    0    0

SPCC

http://www.sundaykiss.com/2015/09/30/2016%E5%85%A8%E6%B8%AF-%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%8E%92%E5%90%8D-50%E5%BC%B7/

回覆:升中選校,求意見!

王家爸爸可否幫忙呀?

cherrycheung528 發表於 15-11-11 21:26
將軍澳區Top4小學。校內成績頭5/135人,男仔沒有特異功能!想跨區,心儀男拔/聖保羅男女中學/九華/伊利沙伯/ ...
男拔/聖保羅男女中學....唔係派既....係考既 ~~~

引用:將軍澳區Top4小學。校內成績頭5/135人,男

原帖由 cherrycheung528 於 15-11-11 發表
將軍澳區Top4小學。校內成績頭5/135人,男仔沒有特異功能!想跨區,心儀男拔/聖保羅男女中學/九華/伊利沙伯/ ...
就報考 男拔/聖保羅男女中學

直資報邊間都無問題,佢收唔收就另一個問題。官津校就要考慮自行時佢會唔會收你,亦要考慮到學校收咗你之後,無得抽獎,你會唔會後侮㗎。

cherrycheung528 發表於 15-11-11 21:26

咁即係你最主要考慮, 如果DBS / SPCC收咗你, 你會唔會仲眷戀LS / QE / 9華。

如果唔會, 就可以先分兩條隊, 直資同官津, 直資全部考晒佢, 只需要考慮官津報自行, 範圍就細好多。

如果會眷戀, 就如上照報直資同自行, 收咗之後叩LS / QE / 9華吧!

回覆:cherrycheung528 的帖子

若5間都係心儀,不難決定。若接受九華,又唔想大抽獎出事,擺九華自行2、伊中及喇沙二選一放自行一。報哂DBS同SPCC,邊間收咗都開心啦!

收咗再諗

delete
‹ 上一主題|下一主題