用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園舊生回憶(很長),純碎有感而發,不喜勿插 ...
樓主: a6u1
go

根德園舊生回憶(很長),純碎有感而發,不喜勿插 [複製鏈接]

引用:機會來來去去都是果幾位最叻的…… +

原帖由 Etcetc 於 15-11-26 發表
機會來來去去都是果幾位最叻的……
雖然我唔認同老師做法,但係其實每間學校都會發生呢啲事,我朋友個仔讀村校,一樣有同樣情況,她也很無奈,只可以話,老師總有比較喜愛嘅學生吧

回覆:H小B媽 的帖子

我都覺得不只在幼稚園,上到小學,中學,老師永遠也注視叻個一堆

名幼年年都幾千人搶少少位, 加上名小競爭仲大, 佢地要保住好的入小學記錄, keep 住做名幼, 谷難免.

要交成績又點會好有愛心, 有d 愛心都唔錯ka la. 加上一班30人, 都係精選, 期望一定高. 耐心會差點.

我十一月面試,但校長留給我很好的印象。我仔打噴嚏來不及 蓋口,她很快反應二話不說,親手幫我囝遮住個口!校長成手比我囝噴濕晒!試問如果不愛孩子又点会咁做呢?

回覆:kmartpc 的帖子

係呀,我女老師間中會輕吻小朋友臉銖仔的。讚真係叻叻的

簽名被屏蔽

回覆:根德園舊生回憶(很長),純碎有感而發,不喜勿插

幾十年前,好多學校都有體罰,十分正常!時代進步,我仔現在讀得很開心呀!適當的紀律是必須的,否則長大後郁啲就話請假、唔like⋯⋯⋯點團體合作呢!

希望樓主可以放開,依家有個美好生活。
我細個都有比老師體罰好幾次,返到屋企又比媽媽罰同打,仲有試過男老師會攬住我哋.....不過時代進步,好多父母都受過高等教育,依家學校唔會容許有咁嘅事情發生。
KV當然仲有嚴謹嘅老師,但好同有愛心老師佔大多數。
真係希望你唔好咁難過,人生仲有好長嘅路要走㗎!加油!

回覆:根德園舊生回憶(很長),純碎有感而發,不喜勿插

要童真 由父母做起

‹ 上一主題|下一主題