用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一小朋友揸筆姿勢仲正唔正確?
go

小一小朋友揸筆姿勢仲正唔正確?

我小朋友自细揸筆手勢一直不正確,幼稚園時都是支筆由中指和無名指中間出,諗住慢慢不斷會改到,點知現在到小一都改唔到,最惨現在叫佢改即刻寫字慢一半好似無晒力咁,而且現在功課繁多更本再無時間train 佢,但求快快完成功課,所以都唔知點解決,大家有無提意?

回覆:MMVV 的帖子

我不懂有沒有特別方法, 但我知長痛不如短痛, e+ 唔下定決心辛苦 d 改好佢, 過多一段時間果問題只會更難回頭.

我識人都係咁揸筆
但我又唔覺有乜
最重要是揸得舒服,字寫得端正,速度不慢。已OK

我自己都唔係正確揸筆,但寫的字應該比大部分人靚及不慢

其實正確拿筆 係咪一定可以寫得快D 同無咁攰?

引用:我小朋友自细揸筆手勢一直不正確,幼稚園時

原帖由 MMVV 於 15-11-02 發表
我小朋友自细揸筆手勢一直不正確,幼稚園時都是支筆由中指和無名指中間出,諗住慢慢不斷會改到,點知現在到 ...
而家既人,打字多過寫字,所以我覺得冇問題,遲d中學可能全部打d字出黎

我個女剛升小一,發現佢執筆姿勢錯誤令佢寫字好易累,所以唔係幾鍾意寫中文字,決定長痛不如短痛,要佢喺屋企做功課時慢慢習慣返正確執筆姿勢,啲字係醜咗好多,而且姿勢仲未係好正確。

9月開學初期佢開始用正確執筆姿勢但唔知點用力,小朋友真係寫到發忟。但感覺佢最近揸筆靈活咗,字體比9月寫的好咗,佢自己都話冇以前咁快累喎。

hippoo 發表於 15-11-2 19:53
其實正確拿筆 係咪一定可以寫得快D 同無咁攰?
其實我自己執筆姿勢都唔啱,用正確姿勢我自己都寫得好慢又好似用唔到力。但我個女本身嗰隻姿勢真係好有問題,繼續畀佢咁揸筆都幾傷,所以佢一定要改。

咁奇怪,揸筆姿勢咁錯,幼稚園老師都無出聲,無叫改咩!
如果改到,當然改返係好啦,如果平時功課難應付,可否用長假來作起點去改,有較足夠時間,寫慢d都得,希望假期後順利繼續改到.

越遲越難改, 渣錯會好易累的, 考試要寫好多字架, 恨心D啦.
希望每天開心渡過 ;-)

引用:咁奇怪,揸筆姿勢咁錯,幼稚園老師都無出聲,

原帖由 wan_sosin 於 15-11-03 發表
咁奇怪,揸筆姿勢咁錯,幼稚園老師都無出聲,無叫改咩!
如果改到,當然改返係好啦,如果平時功課難應付,可否用長 ...
係囉。