用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母 vs 培道
go

聖母 vs 培道

點睇?

比較中學, 培中是中中

回覆:聖母 vs 培道

兩間中學是Band 2A, 但升中網當然培道正啦(九龍城&九龍塘網),加上培道現在出名過聖母,我個人會選培道。

引用:兩間中學是Band+2A,+但升中網當然培道正啦(

原帖由 wingyee84 於 15-11-01 發表
兩間中學是Band 2A, 但升中網當然培道正啦(九龍城&九龍塘網),加上培道現在出名過聖母,我個人會選培道。

...
聖母是直屬,培道是聯繫

引用:Quote:原帖由+wingyee84+於+15-11-01+發表

原帖由 winnietingting 於 15-11-01 發表
聖母是直屬,培道是聯繫
培小是男女校,基本上,成績屬 band 2女仔, 都入番晒培中,如 band 1 生,九龍塘大把可以選。但如果是屬於band 3生,無論是直系或聯系以上兩間都不會收。

引用:比較中學,+培中是中中

回覆:聖母 vs 培道

呢兩間比較應該培道好一點,反而想知如果德雅vs培道,大家會點揀?

yellowtiger 發表於 15-11-1 00:29
點睇?
聖母小學, 應該比培道"嚴謹"和更傳統, 功課亦較多 (朋友話每天平均6-8樣, 週末多於10樣), 不過直升保障較高.

如果講中學表現, 聖母書院既DSE成績同入U率透明度較高, 屬B2A之列, 但培道中學透明度低, 只有部份DSE成績, 睇落可能只在B2B-B2A之間.

而培道小學升上B1中學既比唔高, 只有~1/3.

肥win    發表於 15-11-2 10:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我會了解埋中學dse成績, 小學學術程度, 我知聖母英文教深1年, 數學半年, 可問讀緊家長拿p1書看, 而德雅亦是, 培道不清楚

bobechristy 發表於 15-11-2 10:03
我會了解埋中學dse成績, 小學學術程度, 我知聖母英文教深1年, 數學半年, 可問讀緊家長拿p1書看, 而德雅亦是 ...

請教如德雅和聖母,大家又點睇呢?

肥win 發表於 15-11-2 10:08
請教如德雅和聖母,大家又點睇呢?
德雅都係嚴, 不過聽聞功課較聖母少. 中學網同直屬中學都較聖母優勝
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有一點大家要留意,培中今年換了校長, 新校長之前係德望教書, 6年後升中時培中一定有一番改變, 再6年後既DSE係點現在一定冇人會知

回覆:hitmanlau 的帖子

培道係好用心和有愛心的學校。

回覆 wingyee84 的帖子

Agree!

回覆 hkpapa852 的帖子

Agree

請問聖母上band one 中學比列高不高呢?因聖母小學校長在簡介會說過聖中會收少量band 3聖小囡囡,相反我未聽過培中有收band 3生。有錯請糾正。

回覆:ptm 的帖子

培中不收band 3.

回覆:beagoodman 的帖子

德雅同聖母功課量比培道多。其實workload嗰兩間比谷的津校唔會少,甚至更多。知道有人在聖母讀左兩年頂唔順,在九月轉左去福建。

ptm 發表於 15-11-2 13:27

請問聖母上band one 中學比列高不高呢?因聖母小學校長在簡介會說過聖中會收少量ba ...
聖母小學一向無公佈升中派位詳情, 無人知有幾多%B1. 佢近兩年得唔夠50人小六畢業, 中學收番小部份都唔出奇 (因為可能叻過街外B2)

回覆 hitmanlau 的帖子

係德望做咩位置呀???由老師變校長?