用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 現在的用家,煩請可分享一下嗎?
go

現在的用家,煩請可分享一下嗎? [複製鏈接]

關於去完小學入學講座後,有些問題,想問一問現在的用家:

1) 校長有提到每年都有類似遊學團的東西,這是否只限於高年班的?是否只有成績好的才可有機會安排去?這費用一般多少呢?

2) 功課、測驗、考試多嗎?

3) 小學直升中學話要,在小五、小六的數學、英文、(忘記有無通識)但要有B+ 或以上才可直升,咁其實要求也很高!而且也不算是一條龍吧!對嗎?

4) 另外,我也想知道小學同中學都同一校舍,到底小朋友會唔會覺得好悶架?12年喎!

1    0    0    0

引用:關於去完小學入學講座後,有些問題,想問一

原帖由 angel-papa 於 15-10-31 發表

1) 校長有提到每年都有類似遊學團的東西,這是 ...
遊學團係中一至中三,以先報先得形式。我女有一年跟學校去左UK 11日,坐CX, 費用$25000 (上限40人).學校亦有攪台灣義工團$6000. 德國都係$25000. UK 團都ok 呀,參觀大英博物館,圖書館,去下London eye....etc. 全程要自己去點野食,吾敢講當然冇得食啦.

要 B+ 才升都真係唔容易啊!!

引用:關於去完小學入學講座後,有些問題,想問一

原帖由 angel-papa 於 15-10-31 發表

1) 校長有提到每年都有類似遊學團的東西,這是 ...
小五以上才有遊學團。

其實係一家四口子

引用:要+B++才升都真係唔容易啊!!

原帖由 frederickw 於 15-10-31 發表
要 B+ 才升都真係唔容易啊!!
通常只有1~2 人要 repeat

其實係一家四口子

引用:Quote:原帖由+frederickw+於+15-10-31+發表

原帖由 一家三口 於 15-10-31 發表
通常只有1~2 人要 repeat
你意思係除了好少數要 repeat 之外都是直升 right?

引用:Quote:原帖由+一家三口+於+15-10-31+發表通

原帖由 frederickw 於 15-10-31 發表
你意思係除了好少數要 repeat 之外都是直升 right?
暫時見到的就係啦!

其實係一家四口子

回覆:一家三口 的帖子

即係口講表面難,實際都唔算太難?

回覆:Kittymummy 的帖子

你講嘅價錢係每位,定一位家長加一位同學,謝謝

遊學團不設家長陪同
‹ 上一主題|下一主題