用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 EYE LEVEL同KUMON邊個好?
樓主: beckykwok
go

EYE LEVEL同KUMON邊個好? [複製鏈接]

回覆:longlokma 的帖子

thks, 我之前都見過你比人插, 很多次都想出聲,自問我很少向身邊的人推介讀公文, 讀公文是要付出。 但朋友問到公文的细節我會講解, 最怕聽到别人説公文只是死做難做。學你話我們不是公文代言人, 不必反駁他人。但Ek中亦有些是上來取中肯意見,我也從你的post 有很多得着。

longlokma    發表於 16-7-14 10:28

RE: EYE LEVEL同KUMON邊個好?

回覆 longlokma 的帖子

我大仔在k2 k3嗰陣時學過公文數, 到上咗小學就冇堅持再學落去嘞。佢而家小三升小四,數學都可以攞到九十幾分,我覺得公文幫到我仔心算嘅速度,佢計時鐘(時分秒)嗰類嘅課題係可以心算嘅(我大人都做唔到),同埋佢數學考試永遠有時間淨。我升K3既細女而家都學緊公文數,已經堅持咗一年,但係妹妹就好懶,唔願做公文,所以無哥哥讀公文既效果(計數快),我而家都唔知仲繼唔繼續好,因為實在成日唔願做功課(已經減到一日只做5張)……

引用:回覆+longlokma+的帖子 我大仔在k2+k3嗰陣

原帖由 bbforever 於 16-07-14 發表

我大仔在k2 k3嗰陣時學過公文數, 到上咗小學就冇堅持再學落去嘞。佢而家小三升小 ...
請問妹妹一日5張是做緊什麼數呢?是數点還是已經开始計加減數?如果是已經超前至少一年,我想一日5張是足夠的了,最好避免对孩子做成壓力。
我自己覺得學習公文要有良好效果,最佳方法是要在初階段課程較淺,趁孩子年幼還有多馀时间做公文功课时儘量超前,这樣孩子日后才会在中期及后期憑藉超前帶來的滿足感、成功感及挑戰性去维持學習動力。
假如起初步伐太慢,變成公文做的功課是和学校同步,孩子只會覺得校內校外的東西是重複的,如此沈悶,孩子根本好難会有心機及意慾去做。

RE: EYE LEVEL同KUMON邊個好?

妹妹只學到十位數加單位數,都拿到超越一個學年既證書,但心算個速度就唔係幾理想,學咗十三個月還未開始減數,公文老師都好氹佢,叫佢乖乖回家做功課,妹妹對着老師就點點頭,回家後又懒懶行嘞…

引用:+本帖最後由+bbforever+於+16-7-15+01:51+

原帖由 bbforever 於 16-07-15 發表

如果妹妹係識計加減而只是慢,试下同公文老師傾傾,比妹妹升做新功課,有新鲜感同挑戰性对孩子会有更大吸引力,或者妹妹会更願意去做

bbforever  Thanks  發表於 16-7-15 11:11

回覆:longlokma 的帖子

真係唔係人人受得住公文嘅操練,
但捱得過就好架喇。
當年阿女K2開始讀,
日日做到傻,嗌唔做。
但兩年後升小,
我已經唔使擔心佢科數學,佢完全掌握到。
當然,公文亦有佢問題,
佢地對幾何、角度、文字題涉獵少,
但阿女係學校都唔會話搞唔掂。
公文嘅成效係要較高年班先見到,
要睇同學同家長能否堅持啊。

>^^<

引用:或者數研,eyelevel同公文都唔係跟學校課程

原帖由 silvertiny 於 15-11-06 發表
或者數研,eyelevel同公文都唔係跟學校課程.
我以為eye level 即是公文,乜唔係咩?eye level都係不停做練習,兩者有咩分別?

公文式就係肯不斷練習得出結果,呢種係佢地教學方式...
又真係未必個個小朋友都岩架...
要睇你小朋友岩咩類型, 有得試就試下先揀啦

以前小四至中二都有學enopi (現今eye level), 因為小時候數感很差,但學完確實覺得效果不錯,數學成績有進步而且開始有興趣,加上功課不多不會用很多時間

回覆:helenfan888 的帖子

咁學澳數會唔會好D呢!

引用:咁學澳數會唔會好D呢! +

原帖由 Josephineso1116 於 16-08-30 發表
咁學澳數會唔會好D呢!
唔会。完全無关係。

annielee0909 發表於 16-9-10 00:41
女之前補過公文数,冇進步!
家姐小三學公文, 死操烂操, 公文功課啱晒都好, 唔到半个月又比舊PAPER 你做从頭做,
操到喊出泥, 最后唔玩, 小六問同學用咩补充做練習, 返而仲有升

eyelevel 嘅前身係Enopi
英文教材 隨英文字题計数 同步有羅緝思维
我細囡k2聖誕假开始學 每星期各一本 到小一學期尾
Basic 學到Level17嘅假分数/帶分数 同 critical thinking Level14 嘅rotating出图
老師見佢做得好就比新練習, 無咩做返轉頭, LEVEL 跳得快,
原本只係想啊囡學多两个英文字, 没諗到比预期好, 不过始终佢係讀中文小學 数多数用中文文字題
最后無上, 本人覺EYELEVEL 有CRITICAL PART 比較靈活

回覆:annielee0909 的帖子

昨天看了林廣輝校長ㄧ本書, 公文式很適合九型人格中三號仔(成就型) 的小孩, 每超ㄧ學年帶給小孩滿足感及動力。不斷有新目標,最後 成為completer 當中要有耐力, 㙠持。完成公文三科completer 所得着不只局限中, 英, 數如何了得,況且公文也不外乎部份高中程度的知識!

其實不如試下JEI啦,我個女都有上,上左半年左右,暫時覺得OK, 數感好左。佢上完每堂都有功課,但輕鬆嘅,個女都鐘意做。我覺得佢地係用唔同嘅問法令到小朋友個concept清。而家個女做學校數學啲功課完全可以自己完成,唔駛我操心
利申:冇讀過公文數&eye level

回覆:helenfan888 的帖子

咁學叻好?

beckykwok 發表於 15-10-29 12:51
試過公民數,但要個女死做爛做,每次都唔願做,激到我嘔血。見EYE LEVEL都好多人讀,想問一下有無人有經驗 ...

應該分別不大。。。
‹ 上一主題|下一主題